Dagens overblik: Mette Frederiksen holder åbningstale. Men udskriver hun også valg?

Det betyder ikke noget for Sofie Carsten Nielsen, om Mette Frederiksen udskriver valg i dag, hvor Folketinget åbner, eller om det først bliver i morgen. Her er dagens nyhedsoverblik.

Sådan så det ud, da Mette Frederiksen (S) holdt åbningstale for Folketinget for et år siden. I dag gør hun det igen.
Sådan så det ud, da Mette Frederiksen (S) holdt åbningstale for Folketinget for et år siden. I dag gør hun det igen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen.

Det er i dag den første tirsdag i oktober, og det betyder ifølge Grundloven, at Folketinget åbner efter sommerferien.

Statsminister Mette Frederiksen (S) går på talerstolen og holder åbningstale klokken 12.

I år er der et spørgsmål, der trumfer alle andre: Vil Mette Frederiksen bruge lejligheden til at udskrive valg til folketinget, eller skal vi vente lidt endnu?

Siden kort før sommerferien har Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for Radikale, sagt, at partiet vil fremsætte et mistillidsvotum mod regeringen, hvis der ikke bliver udskrevet valg i forbindelse med Folketingets åbning. Det skyldes Mette Frederiksens rolle i og håndtering af minksagen.

Men nu slår Sofie Carsten Nielsen fast, at det ingen betydning har, om valget bliver udskrevet tirsdag, eller om statsministeren venter til i morgen onsdag.

Det siger hun til Ritzau.

"Den præcise dag betyder ingenting for mig. Og jeg kan også konstatere, at adskillige kommentatorer har noteret sig, at der bliver udskrevet valg onsdag. Og det er helt fint med mig og os", siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

Hvis ikke valget bliver udskrevet inden for de næste dage, vil partiet stille mistillid ved åbningsdebatten på torsdag 6. oktober, som er første mulighed efter deadline.

Her er blå Blå Bettina

Uanset om Mette Frederiksen udskriver valg i dag, i morgen eller torsdag, ser det ud til at blive et neglebidende tæt.

Ifølge Altingets snit af målinger, der bliver udarbejdet af valgforsker Kasper Møller Hansen, tyder noget dog på, at de blå partier har et lille forspring. Men også, at den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen kan få en yderst afgørende rolle, når stemmerne er talt op.

Det kan du læse mere om i denne artikel.

I samme ombæring kan og bør du læse historien om, hvordan vælgertypen Blå Bjarne har fået en kvindelige pendant. Kort fortalt viser ny vælgerdata nemlig, at det langt fra kun er mænd, der er klar til at hoppe fra rød til blå blok og dermed afgøre folketingsvalget.

"Op mod en kvart million vælgere skifter blok, og langt de fleste skifter fra røde til blå partier. Der er flest mandlige blokskiftere, men kvinderne udgør et stort mindretal på hele 46 procent. Det er altså ikke kun den Blå Bjarne, der både skifter parti og blok, det gør den Blå Bettina også," siger Kasper Møller Hansen til Altinget og Mandag Morgen, der er gået sammen om at lave historien.

Nye oplysninger i voldsagen mod Søren Pape Poulsens eksmand

Vi fortsætter med Politiken, der har gravet en række ny oplysninger frem i sagen om den daværende justitsminister Søren Pape Poulsens eksmand Josue Medina Vsquez, der blev slået under en bytur i København i 2018.

Ifølge eksperter, som avisen har talt med, viser de oplysninger, at sagen blev håndteret "helt usædvanligt" og på et langt højere niveau, end det normalt er tilfældet, når der er tale om en simpel voldssag.

I første omgang vurderede de to normale politibetjente, der var til stede på gerningsstedet, at der blot skulle gives en bøde for simpel vold til slovakken Branislav Gvozdiak, der var i Danmark for at se VM i Ishockey. Det viser en videooptagelse, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Men i løbet af natten og den tidlige morgen blev den beslutning tilsyneladende ændret af folk højere oppe i systemet, og derfor stod der to efterforskere klar til at modtage slovakken, da han ankom til politistationen klokken cirka 4 om morgenen.

I politibilen, der undervejs blev omdirigeret fra station City til Bellahøj Politistation, fik Branislav Gvozdiak, som Politiken har talt med, at vide, at den nye vurdering var, at han havde begået en hadforbrydelse mod justitsministerens ægtefælle.

"At et skøn fra et team bliver omgjort, er meget usædvanligt. Der er sket et eller andet der, hvor nogle højere oppe i systemet har været inde og lave en anden vurdering, og det er ikke noget, man ser i forhold til almindelig praksis", siger blandt andre David Sausdal, der er politiforsker og kriminolog på Lunds Universitet, til Politiken.

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, afviser overfor Politiken, at han har forsøgt at "påvirke processen."

Du kan læse hele hans svar i Politikens artikel.

Ny aftale skal styrke tilliden

Inden du sætter dig til rette og ser åbningstale, får du lige to historier fra Altingets egne rækker.

Den ene handler om, hvordan kampen om Danmarks areal kan blive afgørende i den kommende valgkamp.

Den anden handler om, at regeringen har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet har indgået en aftale, der skal sætte fokus på tilliden til det politiske system og styrke Folketingets kontrol med regeringen.

Det sker i dag

Folketinget åbner klokken 12, og det er med statsministeren Mette Frederiksen på talerstolen.

Klokken 10.00 indledes dagen på normal vis med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prinsesse Benedikte deltager ved Folketingets åbning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00