I 20 år har valgkampen stået om Blå Bjarne, men nu får han kvindeligt selskab: Mød Blå Bettina

To meget forskellige vælgertyper, en mand og en kvinde, kan afgøre det kommende folketingsvalg ved at skifte fra rød til blå. Manden ligner den erhvervsuddannede Blå Bjarne, der i 20 år har afgjort danske valg. Den kvindelige vælger, Blå Bettina, har en mellemlang videregående uddannelse og arbejder i det offentlige. Stor vælgeranalyse tegner en profil af de 250.000 blokskiftere. 

Blå Bettina har en kortere videregående uddannelse som for eksempel sygeplejerske, lærer eller pædagog, hun er funktionær, og hun arbejder i den offentlige sektor.  
 
Blå Bettina har en kortere videregående uddannelse som for eksempel sygeplejerske, lærer eller pædagog, hun er funktionær, og hun arbejder i den offentlige sektor.     Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Jens Reiermann Torben K. Andersen Emma Qvirin Holst

I over 20 år har Blå Bjarne været med til at afgøre valg efter valg med sin tilbøjelighed til at skifte parti og ikke mindst blok. 

Nu lader det til, at Bjarne har fået selskab af en kvindelig vælger, der også er klar til at vandre over den politiske midte. Vi kunne kalde hende Blå Bettina.  

Det kan være med til at afgøre folketingsvalget, hvor kvinder ser ud til at gå fra rød til blå blok. 

Skal Socialdemokratiet og Mette Frederiksen genvinde regeringsmagten, skal hun ikke bare have fokus på de mænd, der skifter blok, men i lige så høj grad på de mange kvinder, der skifter. 

Det viser en ny analyse af vælgere, der vil skifte blok, som professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, har foretaget for Altinget. 

”Op mod en kvart million vælgere skifter blok, og langt de fleste skifter fra røde til blå partier. Der er flest mandlige blokskiftere, men kvinderne udgør et stort mindretal på hele 46 procent. Det er altså ikke kun den Blå Bjarne, der både skifter parti og blok, det gør den Blå Bettina også,” siger han.  

Kasper Møller Hansens analyse viser, at selvom Blå Bjarne og Blå Bettina er fælles om at skifte blok, er de meget forskellige. Se figur 1. 

Blå Bjarne har en håndværksmæssig uddannelse, han arbejder i den private sektor og bor i en af Sjællands to regioner: Hovedstaden eller Sjælland.  

Blå Bettina har en kortere videregående uddannelse som for eksempel sygeplejerske, lærer eller pædagog, hun er funktionær, og hun arbejder i den offentlige sektor.