Dagens overblik: Radikale har et konkret forslag i varm pensionsdebat

NYHEDSOVERBLIK: Morten Østergaard og co. kaster sig ind i debatten om pension, men fagforbund er skeptiske. En DF’er risikerer straffesag, og USA er stadig ikke tilfreds med dansk forsvarsbudget. Få morgenoverblikket her.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til torsdag morgens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Socialdemokratiet har med sit forslag om at lade visse grupper gå tidligere på pension end andre gjort pension til et valgtema. Og nu spiller Radikale ud med et konkret forslag.

Partiet foreslår, at man indfører en seniorpension som erstatning for den nuværende seniorførtidspension.

Den skal fortsat omfatte personer, der har højst fem år tilbage på arbejdsmarkedet, og som er dokumenteret nedslidte. Til gengæld slipper de for arbejdsprøvning, skriver blandt andre Ritzau ifølge JP

”Det her er målrettet de reelt nedslidte,” siger Morten Østergaard til TV 2 News.

Men flere fagforbund er skeptiske over for forslaget. Især fordi det ikke bliver en rettighed, så man kan regne med at kunne trække sig tilbage på et bestemt tidspunkt.

30.000 kroner skal få ældre til at blive i job
Også i folketingssalen er pensionen i dag på dagsordenen. Regeringen fremsætter nemlig forslag om, at en skattefri præmie på 30.000 kroner skal få flere ældre over pensionsalderen til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Det skriver Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

Forslaget er en del af finanslovsaftalen med Dansk Folkeparti, som ellers tirsdag i denne uge erklærede støtte til S-forslaget om tidligere tilbagetrækning for visse grupper.

Men finansordfører René Christensen (DF) ser ikke noget paradoks i at belønne dem, der kan og vil arbejde længere, samtidig med at man diskuterer muligheden for tidligere tilbagetrækning.

”Det er to vidt forskellige ting. Vi har jo ikke sagt, at vi vil ændre pensionsalderen. Vi har sagt, at der skal være mulighed for en værdig afgang fra arbejdsmarkedet, særligt hvis man er nedslidt,” siger han til Ritzau.

Læs også

Vælgerne har stadig mest tillid til S på sundhed
Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde i denne måned sit længe ventede udspil til en sundhedsreform. Men de borgerlige har fortsat langt op til Socialdemokratiet, når det gælder vælgernes tillid til sundhedspolitikken.

I en ny Norstat-måling for Altinget og JP vurderer 45 procent af de adspurgte, at en socialdemokratisk ledet regering vil være bedst til at håndtere sundhedspolitikken. Kun 29 procent sætter deres lid til en borgerlig regering. Og mere end hver fjerde – 26 procent – ved ikke, hvem de tror mest på.

Læs mere her.

USA-ambassadør kritiserer ny dansk forsvarsaftale
Det er et skridt i den rigtige retning, men det er stadig ikke godt nok.

Det siger USA's ambassadør i Danmark til Børsen, efter at regeringen i denne uge landede en aftale om at øge det danske forsvarsbudget med 4,5 milliarder kroner i 2023.

Af beløbet er de 1,5 milliarder kroner nye penge, mens resten er fundet ved at flytte rundt på forskellige poster i nationalbudgettet.

Men det imponerer ikke ambassadør Carla H. Sands, at Danmark på den måde vil nå op på at bruge 1,5 procent af BNP på Forsvaret.

Hun henviser til, at Danmark i 2014 forpligtede sig til at arbejde hen imod et niveau svarende til to procent af BNP. 

”Der er brug for en diskussion blandt de danske politikere om, hvordan man vil opfylde de mål, som man selv har sat. Hvordan vil vi nå derhen?" siger hun til Børsen. 

Skoleelever vælger ny statsminister
Og så er det den store valgdag for omkring 80.000 elever i 8. til 10. klasse, som i dag går til skolevalg.

Efter tre ugers skolevalgkamp, hvor mange politikere har stillet op til debatter, skal eleverne stemme på det parti, der har overbevist dem om at gøre sig fortjent til deres støtte.

Her hos DR kan du se valgresultaterne fra tidligere år og de emner, eleverne har udnævnt til deres mærkesager i år.

Afstemningen foregår på samme måde som ved det rigtige folketingsvalg med stemmebokse og stemmesedler ude på skolerne. Eleverne kan stemme frem til klokken 15.00.

Senere på aftenen – mellem klokken 19 og 20.00 – præsenteres så resultatet af elevernes valg ved en stor valgfest på Christiansborg.

DF’er risikerer straffesag
Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann risikerer nu at blive retsforfulgt for tre forskellige overtrædelser af straffeloven.

Overtrædelserne skal være sket, da Dohrmann i 2017 med magt tog et kamera fra en tv-fotograf, som måtte have politiets hjælp til at få kameraet igen.

De danske myndigheder ønsker at rejse sagen, og derfor har Justitsministeriet i efteråret bedt Europa-Parlamentet om at ophæve Dohrmanns juridiske immunitet. Det erfarer Politiken

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Forslag om højere folkepension behandles i salen.
    En række lovforslag bliver i dag behandlet i Folketingssalen. Det gælder blandt andet forslag om en højere folkepension og lov til at arbejde mere ved siden af pensionen.
  • Klokken 12.00: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i samråd om Danmarks Statistiks kommercielle salg af data.
  • Klokken 19.00: Valgaften for skolevalget, som statsministeren udskrev 13. januar. Skolevalget er et undervisningsforløb for 8., 9. og 10. klasse og bliver afgjort i dag. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00