Dagens overblik: Radikale truer med at trække støtten til regeringen, hvis Rwanda-plan gennemføres

Sofie Carsten Nielsen trækker støtten til Mette Frederiksens regering, hvis det besluttes at sende asylsøgere til Rwanda. Myndigheder købte coronaudstyr for 13 milliarder uden udbud. Europarådet kræver opgør med dele af lov om parallelsamfund. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik her hos Altinget, hvor vi i dag begynder på forsiden af Jyllands-Posten.

I et interview med avisen slår Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, fast, at partiet er klar til at trække støtten til Mette Frederiksens regering, hvis den omdiskuterede Rwanda-plan føres ud i livet.

S-regeringen har længe arbejdet på at få etableret et asylcenter uden for Europas grænser og har i den forbindelse konkrete forhandlinger med Rwanda.

Men Sofie Carsten Nielsen kalder det ”ekstremt” usolidarisk over for resten af EU-landene, hvis regeringen rykker asylbehandlingen langt væk.

”Så kan vi ikke støtte den længere,” konstaterer hun i avisen.

Myndigheder købte coronaudstyr for 13 milliarder uden udbud

Under coronakrisen har myndighederne i Danmark købt coronaudstyr såsom kviktests for 13 milliarder kroner uden udbud, skriver Politiken på baggrund af et folketingssvar fra justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard kalder det for et "helt ekstraordinært stort beløb" og vurderer, at manglende udbud kan have resulteret i en milliardstor fordyrelse.

”Her taler vi om indkøb uden udbud for knap 13 milliarder, og jeg mener ikke, det er usandsynligt, at det offentlige kunne have sparet i omegnen af fire milliarder,” siger han til Politiken.

I et skriftligt svar hæfter Mattias Tesfaye sig ved, at regeringen vil drage læring af coronakrisen – også hvad angår offentlige indkøb. Men han tilføjer, at der også var tale om en ekstraordinær situation.

Læs også

Europarådet kræver opgør med dele af lov om parallelsamfund

Danmark bør stoppe med at indrette indsatsen mod parallelsamfund efter beboeres etnicitet, lyder det i ny rapport fra Europarådet, hvor lovgivningen kaldes både "diskriminerende" og "stigmatiserende". 

Det skriver Altinget.

"Vi er kritiske over for metoderne og især tvangsudsættelserne," siger det islandske medlem af udvalget Ögmundur Jonasson. 

Det er en kritik, der bør føre til grundige overvejelser i regeringen, mener Nikolaj Nielsen, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder.

“Det her viser bare, at det virkelig er noget, der vækker international furore, at vi har lovgivning i Danmark, som er baseret på nogle kriterier, hvor man forskelsbehandler indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande,” siger han.

DF’ere trækker sig fra lokalbestyrelse

Den seneste uro i DF-toppen vedrørende tidligere formand Kristian Thulesen Dahls fravær til partiets valgfest i forbindelse med EU-afstemningen får nu flere DF-medlemmer i Rebild lokalforening til at sige stop.

Kun kassereren er tilbage i lokalforeningen, mens resten af bestyrelsens fire medlemmer og en suppleant torsdag meldte sig ud af partiet, skriver TV 2.

”Hvis partiledelsen ikke kan håndtere sådan en lille sag, så kan den ikke håndtere noget. Vi tror simpelthen ikke længere på, at de to (Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard, red.) kan skabe ro derovre på Christiansborg,” siger nu tidligere formand i lokalforeningen Tommy Degn til mediet.

Analyse: Ny økonomiaftale udstiller KL som aftalesystemets svage part

Finansminister Nicolai Wammen fik den økonomiaftale med kommunerne, han kom efter.

Og endnu engang måtte KL og kommunerne sande betydningen af, at regeringen sidder med overhånden med støtte fra et flertal i Folketinget, skriver Altingets kommunalredaktør, Kim Rosenkilde.

Læs hele hans analyse her
 
Det sker i dag:

  • Klokken 9:00: Regeringen præsenterer økonomiaftale for regionerne
  • Klokken 9:30: Der er statsråd på Christiansborg Slot fredag, hvor statsministeren og de øvrige ministre vil fremlægge lov- og beslutningsforslag for dronningen.
  • Klokken 11:30: Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) er kaldt i samråd på baggrund af en artikel i Danwatch om, at den statslige danske investeringsfond IFU investerer i stærkt forurenende svinefarme i Chile. Samrådet begynder 11:30.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00