Dagens overblik: Regeringens nye hastelov bliver ikke anbefalet af Sundhedsstyrelsen

NYHEDSOVERBLIK: Den nye hastelov, som gør det muligt at forbyde forsamlinger med færre end ti personer, er ikke baseret på sundhedsfaglige anbefalinger, viser ny mail. Hos Venstre er Kristian Jensen kommet ud af skammekrogen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

Folketinget er i færd med at hastebehandle en lov, der skal gøre det muligt for regeringen også at forbyde forsamlinger med færre end ti deltagere.

Det er dog et tiltag, der ikke er baseret på en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Det skriver Berlingske på baggrund af et bilag, som Folketinget har modtaget i forbindelse med behandling af loven.

Bilaget viser en mail fra Sundhedsstyrelsen, der blev sendt dagen før præsentationen af loven. Heri understreges det, at den nye grænse for størrelsen på forsamlinger ikke udspringer af en sundhedsfaglig anbefaling:

”Sundhedsstyrelsen understreger i denne forbindelse, at der ikke ud fra sundhedsfaglig dokumentation kan fastsættes en øvre grænse for et bestemt antal deltagere i en forsamling, men vil foreslå, at man anlægger en mere kvalitativ tilgang, hvor myndighederne konkret vejleder om, hvordan forsamlinger, arrangementer mv. kan gennemføres forsvarligt ud fra sundhedsfaglige råd,” skriver styrelsen.

Det er ikke første gang, at regeringen har præsenteret hastelovgivning, der ikke er anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Den allerførste hastelov fra regeringens hånd, der ændrede epidemilovgivningen og gav sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vidtgående beføjelser, fik heller ikke en anbefaling fra styrelsen.

Partier vil flytte forhandlinger væk fra Joy Mogensen
Tålmodigheden med kulturminister Joy Mogensen (S) er opbrugt blandt flere medieordførere, efter at de mandag forlod forhandlinger i Kulturministeriet om en kulturhjælpepakke.

Det skriver Altinget og Berlingske.  

Forhandlingerne blev afbrudt, da ordførerne ikke var tilfredse med størrelsen på den pose penge, som kulturministeren havde afsat til at hjælpe landets medier gennem coronakrisen. 

Dengang var det forventningen, at der ville blive indkaldt til nye forhandlinger igen mandag, men det skete ikke. Derfor sår ordførerne nu tvivl om, hvorvidt kulturministeren er den rette til at lede forhandlingerne, eller om de bør foregå i et andet ministerium.

"Vi har foreslået hende, at hun enten kommer tilbage med et ordentligt mandat og nogle penge. Alternativt vil vi rykke forhandlingerne over i Erhvervs- eller Finansministeriet. Det har hun haft mulighed for at melde tilbage på, men har bedt om at få mere tid til. Der er ingen tvivl om, at tålmodigheden er ved at være opbrugt," siger Venstres medieordfører, Britt Bager, til Altinget.

Jensen kommer ud af skammekrogen
Efter Venstres tidligere næstformand i begyndelsen af januar mistede alle sine ordførerskaber og udvalgsposter, har Kristian Jensen nu igen fået tildelt tre poster af partiledelsen.

Det skriver DR Nyheder

Efter påske får han plads i Landdistriktsudvalget, Udenrigsudvalget og i Børne- og Undervisningsudvalget.

Kristian Jensen fik frataget alle sine poster, da han i et interview med Jyllands-Posten foreslog, at Venstre skulle lave en stor økonomisk reformpakke hen over midten med Socialdemokratiet, Radikale og Konservative.

Fagbevægelsen kræver højere dagpengesats
Nu er tiden kommet til, at virksomhederne skal stoppe med at kræve flere hjælpepakker. Det mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Efter flere milliarder er afsat til erhvervslivet, vil hun nu flytte Folketinget og regeringens fokus til de danskere, der mister arbejdet under coronakrisen.

Det skriver Jyllands-Posten

Siden coronavirussen for alvor fik sit greb i Danmark i begyndelsen af marts, har næsten 50.000 danskere meldt sig ledige, og de skal nu have hjælp, mener Lizette Risgaard.

Konkret foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation blandt andet, at dagpengesatsen midlertidigt bliver hævet fra de nuværende 19.083 kroner til 25.000 kroner om måneden.

Ny aftale hæver loftet for lønkompensation
Forslaget fra Lizette Risgaard kommer i kølvandet på en ny aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, der udvider en eksisterende hjælpepakke til danske virksomheder.

Med den nye aftale kan virksomheder nu få helt op til 30.000 kroner i kompensation per fuldtidsansat, som de er nødt til at sende hjem under coronakrisen.

Du kan læse mere om den aftale på Altinget

Justeringen af lønkompensationsordningen var et ønske fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som blev luftet allerede søndag morgen. Han foreslog dog, at loftet for kompensation skulle rykkes helt op til 45.000 kroner.

Han er derfor ifølge Politiken ikke tilfreds med den aftale, som regeringen præsenterede mandag eftermiddag. 

”Min frygt kan være, at det ikke er tilstrækkeligt. Og at nogle af de virksomheder, som står med højere lønomkostninger, risikerer at fyre deres medarbejdere, og at de også i yderste konsekvens kan risikere at gå konkurs,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Valgnævnet, der hører under Social- og Indenrigsministeriet, mødes og ventes at beslutte, om partiet Stram Kurs skal have lov til at indsamle vælgererklæringer.
  • Klokken 14.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye holder videomøde med sine europæiske kollegaer om grænser og migration.
  • Klokken 14.00: Myndighederne afholder deres daglige fælles pressemøde, hvor de giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Mødet vil som udgangspunkt finde sted på daglig basis på hverdage, men tidspunkt og sted kan variere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024