Dagens overblik: Sundhedsstyrelsen såede tvivl om regeringens vidtgående hastelov

NYHEDSOVERBLIK: Sundhedsstyrelsen kunne ikke anbefale regeringens hastelov, som Folketinget vedtog sent torsdag aften. Historisk trepartsaftale giver økonomisk håndsrækning til jobtruede lønmodtagere. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Coronavirussen har stadig sit greb i både dansk politik og nyhedsdækningen, og det smitter også af på denne uges allerførste politiske nyhedsoverblik på Altinget.

Vi lægger ud med forsiden på henholdsvis Berlingske og Information. Begge medier kan berette om, at Sundhedsstyrelsen i en mail til Sundhedsministeriet såede tvivl om den hastelov, som Folketinget vedtog kort tid før midnat torsdag. 

I en kortfattet mail fra styrelsens direktør, Søren Brostrøm, stod der, at Sundhedsstyrelsen ikke kunne anbefale lovforslaget:

”Vi finder umiddelbart, at det aktuelle covid-19-udbrud ikke kan begrunde sådanne væsentlige ændringer i epidemiloven,” skrev Søren Brostrøm ifølge Information.

Formålet med hasteloven er at inddæmme udbredelsen af coronavirussen, der forårsager sygdommen covid-19, samt frigive kapacitet i sundhedsvæsenet til at håndtere sygdommen.

For at opnå det har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) med loven fået en række vidtgående beføjelser.

Han kan blandt andet forbyde offentlige og private arrangementer, hvis der er behov for det. Han får også mulighed for at iværksætte tvangsbehandlinger, tvangsisolationer og tvangsvaccinationer.

Regeringen får kritik for manglende viden om mail
Sundhedsstyrelsens vurdering var dog, at de beføjelser ikke er nødvendige for at bekæmpe udbredelsen af coronavirussen. Det kunne klares enten inden for den eksisterende lovgivning eller med en revision af epidemilovgivningen.

Mailen med Sundhedsstyrelsens vurdering af lovforslaget blev oversendt til folketingsmedlemmerne torsdag aften som et bilag blandt de 82 svar, som regeringen sendte som et led i hastebehandlingen.

Men mailen optrådte ifølge Information på intet tidspunkt i debatten af loven. Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, fortæller også, at han ikke nåede at se svaret, da det først nåede frem kort tid før den tredje og sidste behandling af hasteloven. Han kritiserer ministeren for ikke at gøre opmærksom på mailen.

Venstre er også utilfreds med, at regeringen ikke gjorde opmærksom på mailen, og partiet kræver ifølge Berlingske nu en redegørelse fra ministeren.

”Vi havde klart opfattelsen af, at hastelovforslaget fra regeringen hvilede på sundhedsfaglig vurdering og indstilling fra Sundhedsstyrelsen. Især når man tænker på, hvor vidtgående beføjelser ministeren bad om at få fra Folketinget,” skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i en mail til Berlingske.

Magnus Heunicke afviser imidlertid kritikken fra partierne. Ifølge Information siger han, at partierne har modtaget svaret fra Sundhedsstyrelsen inden både Folketingets anden og tredje behandling af hasteloven.

Læs også

Historisk trepartsaftale skal hjælpe jobtruede lønmodtagere
Søndag indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en historisk trepartsaftale, der sikrer en hjælp til de lønmodtagere, der er truet af en fyreseddel i kølvandet på coronavirussens pres på det private arbejdsmarked.

Det skriver Altinget.

Aftalen sikrer, at virksomhederne kan få en kompensation, der dækker 75 procent af lønnen til de ansatte, som virksomheden er nødsaget til at sende hjem, da der intet arbejde er, mens virussen raser.

Det gælder blandt andet ansatte hos virksomheder i oplevelses- og turismebranchen, som er særligt hårdt ramt.

Den økonomiske hjælp er rettet mod de virksomheder, der står over for at afskedige for mindst 30 procent eller minimum 50 medarbejdere.

Virksomhederne vil maksimalt kunne få kompensation for 23.000 kroner af den pågældende medarbejders månedsløn. For ansatte på timeløn vil statens kompensation gælde for 90 procent og i alt 26.000 kroner om måneden.

Trods hjælpepakke: Flere virksomheder kommer til at fyre ansatte
Sammen med den økonomiske håndsrækning kom en opfordring fra statsminister Mette Frederiksen (S).

”Hvis der er stort fald i aktivitet, og produktionen står stille, har vi meget stor forståelse for, at man har behov for at sende sine medarbejdere hjem. Men lad være med at fyre dem. Hold igen med fyresedlerne,” sagde hun ifølge Altinget.

Men trods bønnen fra statsministeren bliver umuligt for flere virksomheder at undgå at fyre medarbejdere.

Det siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard Neumann, til Politiken. Horesta repræsenterer 1.800 arbejdsgivere inden for hotel-, restaurant- og turistbranchen. 

”Det er en utopi at forestille sig, at en branche ikke skulle afskedige medarbejdere i så lang en periode, når den har fået fjernet hele sit eksistensgrundlag,” siger hun til Politiken.

Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, roser aftalen om lønkompensation, men han er enig i, at der er behov for yderligere initiativer for dem, der bliver hårdest ramt, hvis der skal undgås mange fyringer.

Partier vil have hjælp til selvstændige
Der er ros til regeringens hjælpepakke til lønmodtagerne blandt partierne på Christiansborg. Der er dog tre af partier, der også efterlyser mere hjælp.

Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance ser gerne, at der kommer en pakke dedikeret til selvstændige og små erhvervsdrivende, der også bliver ramt af manglende efterspørgsel i forbindelse med coronavirussen.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

”Frisører, malere og andre selvstændige står og har ingen kunder i morgen. Det er vigtigt, at der bliver gjort noget for dem hurtigt,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau og fortsætter:

”Selvfølgelig skal vi skal være økonomisk ansvarlige. Men det er også at være økonomisk ansvarlig at holde hånden under arbejdsmarkedet i denne her meget alvorlige situation.”

Nyheder fra weekenden
Lørdag ved middag lukkede Danmark grænsen for alle, der ikke er danske statsborgere eller har et anerkendelsesværdigt formål med besøget. Det er et af regeringens mange tiltag for at mindske spredningen af coronasmitten i Danmark.

Kort tid efter, at grænsekontrollen var gået i gang ved de danske grænseovergange og i lufthavnen, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde, at grænselukningen udelukkende var et politisk valg og ikke en anbefaling fra styrelsen.

Det fik ifølge Ritzau regeringens støtteparti Radikale til at kræve en redegørelse fra regeringen om bevæggrunden for at lukke grænsen, efter at Søren Brostrøm havde fortalt, at Sundhedsstyrelsen ikke vurderer, at der er tilstrækkelig dokumentation for effekten af grænselukninger.

Statsminister Mette Frederiksen fastholder dog sin beslutning om at lukke grænsen trods den manglende evidens:

”Vi er ikke i en situation, hvor vi som regering alene kan tillade os at læne os op ad evidens, for vi står med en ny sygdom, som udvikler sig på en måde, myndighederne ikke har kunnet forudse,” sagde statsministeren til DR Nyheder søndag.

Vil du gerne opdateres i løbet af weekenden, så hold øje med Altinget, der hver lørdag og søndag morgen har et friskt overblik over alle coronarelaterede nyheder. Samme overblik udkommer alle hverdage klokken 13.
 
Det sker i dag

  • Fra i dag og to uger frem lukker alle offentlige skoler, uddannelser og daginstitutioner. Det er et led i regeringens forsøg på at mindske smittespredningen. Det private område er blevet opfordret til at følge samme eksempel.
  • Klokken 10.00: Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er kaldt til møde hos forligsmanden for at gøre status på de områder, hvor der endnu ikke er opnået forlig om ny overenskomst i forbindelse med overenskomstforhandlingerne for det private arbejdsmarked.
  • Klokken 11.00: EU-medlemslandenes sundhedsministre afholder et videomøde om coronavirussen.
  • Klokken 14.00: Det ventes, at myndighederne giver deres daglige status på coronasituationen i Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00