Dagens overblik: Støttepartier vil fremrykke stop for skatterabat til hybridbiler

Unge afvises på krisecenter, hvis de ikke har samtykke fra forældre - partier vil se på reglerne. Overblik over Per Christensens netværk. Messerschmidts højre hånd, Peter Kofod, varsler 10-årsplan for EU-exit. Tysk kansler vil danne en klimaklub med Danmark. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til endnu et friskt politisk overblik fra Altinget.

Enhedslisten, SF og De Radikale vil nu have genåbnet den politiske aftale, som sikrer en skatterabat ved køb af hybridbiler, skriver DR.

Siden 2020 har den gennemsnitlige rabat ved køb af en hybridbil været 108.700 kroner. Skatterabatten blev givet for at få flere til at købe ’grønne biler’.

Men både internationale undersøgelser og en rapport fra Vejdirektoratet peger på, at hybridbiler udleder langt mere CO2, end det tidligere var forventet.

Derfor skal den klækkelige rabat udfases før aftalt tid, mener støttepartierne.

”Vi vil have den sendt hurtigere på pension end det, der er aftalt i dag. Som det er i dag, så stiger registreringsafgiften for hybridbiler frem mod 2030, og i virkeligheden ser vi for os, at den skal stige stejlere og slutte hurtigere,” siger signe Munk (SF) til DR.

Partier vil se på regler for ungekrisecenter
Unge bliver i dag afvist på krisecentret Joannahuset, hvis de ikke har samtykke fra deres forældre, som de ofte netop er søgt væk fra. Og det er et dilemma, som partier på tværs af Folketinget nu vil have undersøgt, skriver Avisen Danmark.

”Det nytter simpelthen ikke noget, når børn og unge søger hjælp på et krisecenter, at de så skal have en godkendelse fra den, som har udsat dem for vold. Derfor må ministeren indkalde ordførerne på området, så vi kan finde en løsning,” siger Brigitte Klintskov Jerkel, socialordfører fra Konservative, til avisen.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skriver til Avisen Danmark, at man med afsæt i en kommende evaluering af de ”første vigtige erfaringer med ungekrisecentret” vil drøfte dilemmaet med partierne bag aftalen 'Børnene Først'.

Fra finanssektoren til Det Kongelige Teater: Så magtfuldt var Per Christensens netværk

Med posten som forbundsformand i 3F følger flere bestyrelsesposter og adgang til andre indflydelsesrige personer.

Altinget har samlet et overblik over, hvordan Per Christensens netværk så ud, før han stoppede som fagforeningsboss. 

Per Christensen har i nogle tilfælde siddet i bestyrelser med personer, som han i andre selskaber har været chef for. 

Det gælder blandt andet topchefen i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, som Per Christensen var bestyrelsesformand for, fordi 3F er blandt de største aktionærer i selskabet.

Samtidig er Torben Möger Pedersen bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank, hvor Per Christensen ligeledes var formand, fordi 3F ejer en tredjedel af aktierne.

Lektor på CBS og netværksforsker Christoph Ellersgaard vurderer, at der er brug for et loft over antallet af bestyrelsesposter for at begrænse risikoen for inhabilitet. 

"Jo flere poster, de samme personer har i de samme selskaber, jo større bliver risikoen for, at man ikke kan agere uafhængigt," siger han. 

Læs også

Tysk kansler vil danne en klimaklub med Danmark

Onsdag var statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg hos den nye tyske kansler, Olaf Scholz. Her drøftede de sikkerhedspolitiske spørgsmål vedrørende Ruslands militære oprustning langs den ukrainske grænse.

Men også klimapolitiske spørgsmål var højt på dagsordenen. Og de to regeringsledere vendte idéen om at danne en klimaklub for lande med store grønne ambitioner, skriver Altinget.

"Vi er ambitiøse lande, når det kommer til den grønne omstilling. De ambitioner forbinder os. Vi har talt om, hvordan vi kan intensivere arbejdet her, og vi har vendt idéen om en klimaklub med de lande, der kan arbejde sammen om ambitiøse klimamål," lød det fra Olaf Scholz på et pressemøde.

Mette Frederiksen hilser klimaklubben velkommen.

"Det er spændende tanker at lave en klimaklub for de mest ambitiøse lande i verden. I Danmark tager vi meget gerne del i det arbejde."

Målet for DF's nye lederduo: Exit fra EU inden for de næste 10 år

Peter Kofod skal efter planen være formand Morten Messerschmidts højre hånd i den nye ledelse i Dansk Folkeparti. 

I et interview med Altinget sætter europaparlamentarikeren ord på, hvordan Danmark på sigt kan forlade EU.

”Én ting er at melde Danmark ud, men vi skal jo også have noget at melde Danmark ud til. Og vi ved endnu ikke, hvad alle konsekvenserne af Brexit vil være, både positive og negative,” siger Kofod, der betragter 10 år som en realistisk tidsfrist for en afgørende dansk EU-folkeafstemning.

Holstein: Messerschmidts har undgået katastrofen

Du kan også høre Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, udlægge Morten Messerschmidts første to uger som formand her.

Den interne uenighed i Dansk Folkeparti er stadig at finde i pressen, men Morten Messerschmidt har dog formået at holde folketingsgruppen intakt, siden han overtog formandsposten, lyder det.

Dan Jørgensen tilbagebetaler regning for middag

Sammen med den danske ambassadør i Singapore, Sandra Jensen Landi, og tre embedsmænd fra Klimaministeriet har klimaminister Dan Jørgensen (S) delt en middag til 15.200 kroner.

Det skriver Frihedsbrevet på baggrund af en aktindsigt, hvor det blandt andet fremgår, at der er købt to flasker vin til 2360 kroner stykket.

Regningen blev betalt af den danske ambassade i Singapore, som hører under Udenrigsministeriet.

Dan Jørgensen forklarer i en skriftlig kommentar, at han ikke var bekendt med prisen på hverken mad eller vin, og at han vil betale sin del af regningen, fordi han er enig i, at prisen er for høj.

”Regningen er på et alt for højt niveau, som skatteyderne naturligvis ikke skal betale. Jeg har først nu hørt om den alt for høje regning og har straks betalt min del af udgiften. Det samme har Klimaministeriets ansatte valgt at gøre,” skriver Dan Jørgensen til Frihedsbrevet.

Det sker i dag: 

  • Klokken 08:30: Dansk Folkeparti fordeler ordførerskaber
  • Klokken 10:15: Skatteminister Jeppe Bruus (S) skal i samråd om hybridbiler
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00