Fra finanssektoren til Det Kongelige Teater: Så magtfuldt var Per Christensens netværk

Med posten som forbundsformand i 3F følger flere bestyrelsesposter og adgang til andre indflydelsesrige personer. Altinget har samlet et overblik over, hvordan Per Christensens netværk så ud, før han stoppede som fagforeningsboss. "Jo flere poster, de samme personer har i de samme selskaber, jo større bliver risikoen for, at man ikke kan agere uafhængigt," mener CBS-netværksforsker. 

Her ses den nu afgåede 3F-formand Per Christensen i et videomøde, som statsminister Mette Frederiksen afholdt fra Marienborg med dansk erhvervsliv under coronakrisen 29. marts 2020. På billedet ses nogle af de øvrige deltagere på mødet. Det er blandt andet Michael Rasmussen, topchef i Nykredit og bestyrelsesformand i det statslige selskab Sund og Bælt, hvor også Per Christensen sidder i bestyrelsen. Derudover deltager Claus Jensen, formand for Dansk Metal, administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, og Kim Fausing, direktør i Danfoss også.   
Her ses den nu afgåede 3F-formand Per Christensen i et videomøde, som statsminister Mette Frederiksen afholdt fra Marienborg med dansk erhvervsliv under coronakrisen 29. marts 2020. På billedet ses nogle af de øvrige deltagere på mødet. Det er blandt andet Michael Rasmussen, topchef i Nykredit og bestyrelsesformand i det statslige selskab Sund og Bælt, hvor også Per Christensen sidder i bestyrelsen. Derudover deltager Claus Jensen, formand for Dansk Metal, administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, og Kim Fausing, direktør i Danfoss også.   Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupRikke BrøndumChristoffer Lund-Hansen

Da Per Christensen 25. januar trådte tilbage som øverste chef i 3F efter skandalen om sit årelange dobbeltliv, sagde han ikke bare farvel til formandsposten. 

Han forlod samtidig en stribe magtfulde poster i forskellige bestyrelser, råd og nævn, der spændte lige fra nogle af Danmarks største finansielle virksomheder til nationalscenen. I nogle tilfælde har han siddet i bestyrelser med personer, som han i andre selskaber har været chef for. 

Det gælder blandt andet topchefen i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, som Per Christensen var bestyrelsesformand for, fordi 3F er blandt de største aktionærer i selskabet.

Samtidig er Torben Möger Pedersen bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank, hvor Per Christensen ligeledes var formand, fordi 3F ejer en tredjedel af aktierne.

Lektor på CBS og netværksforsker Christoph Ellersgaard vurderer, at der er brug for et loft over antallet af bestyrelsesposter for at begrænse risikoen for inhabilitet. 

"Jo flere poster, de samme personer har i de samme selskaber, jo større bliver risikoen for, at man ikke kan agere uafhængigt," siger han. 

Et andet bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank er advokat Christian Riewe, som er partner i det advokatfirma, som 3F er kunde hos.

Bankens topchef, Gert Jonassen, er desuden rådgiver for bestyrelsen i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som indtil for nyligt bestod af blandt andet Per Christensen.

Det er værd at diskutere, om det er hensigtsmæssigt, når få personer har stor indflydelse, mener Christoph Ellersgaard. 

"Magten bliver koncentreret på få hænder. En fagforening kan jo godt have indflydelse på en pensionskasse eller andre selskaber, den ejer, uden at det altid er formanden, der bliver udnævnt til bestyrelsesformand. Det gør os afhængige af ærligheden og dygtigheden hos meget få personer," siger han.

Han understreger, at også er positivt, at arbejdsmarkedets parter har magt og påvirker politikerne er, så både lønmodtagere og arbejdsgivere bliver hørt.

"Men de er også afhængige af hinanden. Vores forskning viser, at fagforeningerne er blevet mere afhængige af at indgå i de her elitenetværk og begå sig på de bonede gulve, end de tidligere har været - blandt fordi deres medlemstal falder, og der ikke længere er en formel tilknytning til Socialdemokratiet," siger han. 

Nedslag i Per Christensens netværk
  • Claus von Elling, Jan Villadsen, Lydia Frydendal Granzow Callesen, Peter Kaae Holm og Tina Møller Madsen, der alle er en del af 3F’s daglige ledelse, sidder også i PensionDanmarks bestyrelse, hvor Per Christensen er formand.
  • Ulla Sørensen, der er hovedkasserer og en del af forbundsledelsen (og daglig ledelse) i 3F, er bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank, hvor Per Christensen er formand.
  • Torben Möger Pedersen er bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank, hvor Per Christensen er formand – og Per Christensen er samtidig formand for bestyrelsen i PensionDanmark, hvor Torben Möger Pedersen er administrerende direktør.
  • Per Christensen er medlem af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor Lars Andersen er direktør. Lars Andersen er samtidig bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Landsbank, hvor Per Christensen er bestyrelsesformand.
  • Per Christensen og forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen sidder i FH’s Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse - og derudover sidder de begge i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdernes Landsbank, Det Økonomiske Råd, ATP’s Repræsentantskab, Sund & Bælt, A-Pressen og Øresundsmetro Executive.

Bankforsker: Ingen har klaget over Per Christensens indsats 

Som Altinget tidligere har beskrevet betød Per Christensens afgang fra 3F, at han med det samme forlod formandsposterne i Arbejdernes Landsbank og Pension Danmark.

I den forbindelse forbindelse overtog administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, formandsposten i Pension Danmark, mens forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, nu er formand i Arbejdernes Landsbank.  

Netop Claus Jensen har ligesom 3F-formanden et tocifret antal poster i både statslige og private selskaber samt råd og nævn.

Han har overfor Altinget udtalt, at det kræver sin tid at passe det hele. 

"Det er ikke et 37 timers job. Og det har det heller ikke været for Per Christensen. Vi snakker i hvert fald over 60 timer om ugen i perioder, og i nogle perioder er det endnu mere,” lød det fra Claus Jensen i slutningen af januar.  

Han understregede samtidig, at han aldrig er blevet kritiseret for ikke at passe sine hverv.  

"Jeg har aldrig fået kritik for hverken at være uforberedt eller ikke at deltage de steder, jeg sidder. Jeg går derfor ud fra, at jeg røgter mine hverv på en ordentlig måde,” sagde han. 

Bankforsker tilknyttet Aalborg Universitet, Lars Krull, der i flere år har beskæftiget sig med ledelse i finansielle virksomheder, peger på, at ingen har klaget over, at Per Christensen ikke havde tid. 

"Men generelt skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvilke relationer, man indgår i, når man indtager en bestyrelsespost og spørge sig selv, om man kan agere uafhængigt. Man skal altid kunne begrunde sine beslutninger," siger han.

3F oplyser til Altinget, at de bestyrelsesposter som Per Christensen har bestredet grundet sin post som 3F-formand enten vil stå ledige eller blive besat af den konstituerede formand Tina Christensen.

Det bliver afklaret efter den ekstraordinære kongres, lyder det. 

Tina Christensen er foreløbigt blevet medlem af bestyrelsen i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, men ellers vil 3F tage stilling til fordelingen af poster i forbindelse med valget af ny formand på den kommende ekstraordinære kongres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00