Dagens overblik: Thulesen kritiserer Frederiksen for at spille kommuner ud mod hinanden og kommer selv med radikalt forslag

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkepartis formand mener, at regeringen opfører sig "nederdrægtigt" i diskussionen om at ændre ved udligningen mellem rige og fattige kommuner. Han har selv et opsigtsvækkende forslag. Og minister Mattias Tesfaye (S) er gal over en rapport om indvandrerkvinder. Få morgenoverblikket.

Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste politiske nyheder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kaster sig nu for alvor ind i diskussionen om det nye udligningssystem, der groft sagt fordeler penge fra rige til fattige kommuner.

I et interview med Avisen Danmark kritiserer han regeringen og Mette Frederiksen for at spille de nordsjællandske kommuner ud mod resten af landets kommuner. Han henviser til, at Frederiksen konkret fremhævede Gentofte som den kommune, der vil få den største regning, da regeringen fremlagde sit udspil til reformen.

"Når hun lancerer diskussionen på den måde, splitter det Danmark til atomer. Kommunerne ryger i totterne på hinanden," siger Kristian Thulesen Dahl til avisen. Han kalder det "simpelthen så nederdrægtigt" og mener, at statsministeren splitter Danmark ad i stedet for at samle det.

Thulesen: Afskaf kommuneskat
Dansk Folkeparti foreslår selv at skrotte hele den lappeløsning, som Thulesen kalder regeringens udspil. Han vil i stedet have et helt nyt system, hvor kommunerne ikke opkræver kommuneskat, men staten i stedet opkræver samme skat i alle kommuner og derefter fordeler pengene til kommunerne, efter hvor mange og hvilken type borgere der er.

"Vi bliver simpelthen nødt til at have en situation, hvor staten tager meget mere ansvar," siger han til TV 2 News.

Regeringen forhandler i øjeblikket med Folketingets partier om en reform, og her har Venstre vist sig besværlig. Men hvis regeringen har håbet at kunne få Dansk Folkeparti med i en aftale som erstatning for Venstre, tyder Thulesens melding på, at det kan blive svært.

"Det er helt klart, at det ikke bare er nogle småjusteringer, der skal til, for at vi vil kunne være med. Der skal helt andre ting til, hvis vi skal kunne se os selv i en aftale," siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark

Tesfaye: Jeg bliver gal
Hvis man som indvandrerkvinde gerne vil i arbejde, er det ikke sikkert, det er noget, man selv kan få lov at bestemme.

En ny rapport, som forskningsvirksomheden Als Research har lavet for Københavns Kommune, dokumenterer i hvert fald, at social kontrol fra manden eller andre i kvindens bagland ofte kan være en barriere for, at ledige indvandrerkvinder kan komme i arbejde. Det skriver Berlingske.

Flertallet af de adspurgte 388 jobcentermedarbejdere har oplevet, at både traditionelle kønsrolleopfattelser og decideret social kontrol af etniske minoritetskvinder har betydning for, at kvinderne kan komme i arbejde.

"Jeg bliver først og fremmest gal, fordi der er nogle mænd, der holder deres ægtefæller i kulturelle fængsler," lyder reaktionen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Han mener, at løsningen er, at "der må være en snæver sammenhæng mellem, at mødre deltager på arbejdsmarkedet, i sprogundervisningen og at få penge. Det skal have direkte økonomiske konsekvenser, hvis de ikke deltager". 

Kommuner dropper effektivt redskab til at få folk i job
Og mere om job. For Altinget fortæller, at kommunerne ofte lader et af de mest effektive redskaber blive i skuffen, når de skal hjælpe kontanthjælpsmodtagere med nedsat arbejdsevne i job. 

Fra 2011 til 2018 er brugen af den såkaldte revalideringsordning nemlig faldet med hele 62 procent, viser en ny analyse fra Cabi (Center for aktiv beskæftigelsesindsats, red.).

Det sker, selvom beskæftigelseseffekten er god. Faktisk så god, at Cabi direkte opfordrer kommunerne til at genoverveje deres praksis på området.

"Det er sjældent, at vi anbefaler ting, men kommunerne bør overveje, om ikke det kan svare sig på den lange bane," siger seniorkonsulent Annette Juul Jensen.

Et revalideringsforløb består typisk af økonomisk hjælp og beskæftigelsesrettede aktiviteter, herunder uddannelsesforløb. Og det er dyrt for kommunerne.

Find artiklen her:

Læs også

Kørestolsbruger på Borgen får undskyldning 
Da medlem af Folketinget Kristian Hegaard (R), der er kørestolsbruger, mandag tog den elevator, der bringer hans kørestol ned over en lille trappe på Christiansborg, blev han med egne ord "overfuset" af en ansat fra et andet parti. Det var irriterende, at han blokerede trappen, fik han at vide.

Hegaard fortalte om episoden på Twitter. Og nu har han fået en undskyldning af den pågældende medarbejder, fortæller DR.

Medarbejderen siger til DR, at han er ked af, at den radikale politiker har opfattet deres samtale som et møgfald. Det var ikke hans intention, siger han. Han har sendt en mail til Kristian Hegaard og undskyldt for episoden.

Vestager fremlægger ny plan
Der er kæmpe potentiale i at bruge kunstig intelligens, men der er også mange dilemmaer og faldgruber. Den udfordring har EU-Kommissionen sat sig for at tage op, og i dag præsenterer den danske konkurrencekommissær og næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, en digital strategi for Europa.

Og danske virksomheder skal sørge for at komme med på vognen. For der er stort potentiale for næsten alle typer virksomheder, hvad enten man kører grus eller arbejder med tech, lød det fra direktør i Dansk Industri Lars Frelle i Radioavisen onsdag morgen. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: Højesteret skal efter planen behandle ankesagen, hvor politikeren Morten Helveg Petersen kræver 75.000 kroner i godtgørelse, efter at hans kreditkorttransaktioner blev hacket og videresendt til Se og Hør. Han krævede større beløb i byret og landsret. 
  • Klokken 11: Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen, møder social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). De skal diskutere regeringens udspil til udligningsreformen. Som det ser ud nu, står Lejre Kommune til at miste 29 millioner kroner, hvis reformen bliver vedtaget. 
  • Klokken 11.30: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om ulovlig arbejdskraft ved ombygninger og renoveringer.
  • Klokken 12: Høring om budgetloven
  • Klokken 12.30: EU-Kommissionen med næstformand Margrethe Vestager i spidsen forventes at fremlægge en hvidbog for kunstig intelligens og de overordnede linjer i en plan for, hvordan EU bliver klar til den digitale tidsalder. 
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 14.30: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om danske patienter med hepatitis C
  • Klokken 15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) modtager i dag Straffelovrådets betænkning med forslag til ny voldtægtslovgivning.
  • Klokken 16.30: Konference om ligestillingens udfordring

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00