Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

AKTIVERING: Et år efter at have været i revalidering er næsten halvdelen i job eller under uddannelse. Så det er en kortsigtet prioritering, når kommunerne fravælger revalidering for at spare penge, lyder kritikken på baggrund af ny analyse. 

Når kommuner skal hjælpe kontanthjælpsmodtagere med nedsat arbejdsevne i job, lader de ofte et af de mest effektive redskaber blive i skuffen. 

Fra 2011 til 2018 er brugen af den såkaldte 'revalideringsordning' nemlig faldet med hele 62 procent, viser en ny analyse fra Cabi (Center for aktiv beskæftigelsesindsats, red.).

Det sker, selvom beskæftigelseseffekten er god. Faktisk så god, at Cabi direkte opfordrer kommunerne til at genoverveje deres praksis på området.

"Det er sjældent, at vi anbefaler ting, men kommunerne bør overveje, om ikke det kan svare sig på den lange bane," siger seniorkonsulent Annette Juul Jensen.

Kommuner tænker i kroner og øre
Revalidering er målrettet personer med begrænsninger i arbejdsevnen. Et forløb består typisk af økonomisk hjælp og beskæftigelsesrettede aktiviteter, herunder uddannelsesforløb.

For personer, der er fyldt 30 år, kan ydelsen løbe op i over 19.000 kroner per måned, hvilket er mere end de fleste andre overførselsindkomster.

"Det er dyrt, og det gør, at der ikke er et særligt stort incitament til at bruge ordningen på den korte bane," forklarer Ditte Brøndum, der er næstformand i Socialrådgiverforeningen. 

I 2017 var 48,3 procent af de personer, der året forinden havde afsluttet et revalideringsforløb, i beskæftigelse eller ordinær uddannelse. 

Til sammenligning var tallet kun 21,5 procent for ledige kontanthjælpsmodtagere i aktivering i tilbud som for eksempel virksomhedspraktik.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Minister: Det er kommunernes beslutning
Trods de gode resultater vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke blande sig i kommunernes brug af revalidering.

"Ordningen giver fortsat mening for nogle, men det er selvfølgelig op til kommunerne at vurdere, hvem der kan få gavn af den," skriver han i et svar til Altinget.

Han slår dog fast, at S-regeringen "ikke har planer om at afskaffe ordningen", sådan som VLAK-regeringen ellers lagde op til i 2016.

Se, hvad kommunerne siger til sagen i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked. Her får du mere baggrund om analysens resultater, samt kommentarer fra flere aktører.

Forrige artikel Få overblikket: Sådan er sagen mod Britta Nielsen forløbet Få overblikket: Sådan er sagen mod Britta Nielsen forløbet Næste artikel Dagens overblik: Thulesen kritiserer Frederiksen for at spille kommuner ud mod hinanden og kommer selv med radikalt forslag Dagens overblik: Thulesen kritiserer Frederiksen for at spille kommuner ud mod hinanden og kommer selv med radikalt forslag