Debat

Dansk Magisterforening: Hvor er køen til at stoppe ulovlig logning af data?

DEBAT: Justitsminister Søren Pape Poulsen skal i dag i samråd om teleselskabernes indsamling af danskernes data. Formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen mener, at der skal ændringer på bordet, så staten ikke indsamler og gemmer data i strid med EU-dom.

I dag skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om datalogning.
I dag skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om datalogning.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Ritzau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening

I dag skal justitsminister Søren Pape i samråd om datalogning. En praksis, der er løbet løbsk, og som er uden proportioner, hvor alle personer og trafikdata omfattes uden at foretage nogen sondring, begrænsning eller undtagelse i forhold til formålet om bekæmpelse af grov kriminalitet.

Vi lever i en tid, hvor enorme datamængder om os lagres og behandles. Data er guld. Oplysninger om alt fra de mest ligegyldige detaljer til de mest intime hemmeligheder er selve grundlaget for de annoncedrevne internettjenester. Det vækker forargelse og får flere til at fravælge enkelte sociale medier.

Mere ubemærket er det, at staten har pålagt teleselskaberne at indsamle data om borgerne. Men vi bør og skal stille krav om, at vores stat behandler data korrekt og ikke indsamler data i flæng, i håb om at det kan være værdifuldt i fremtiden. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi bør og skal stille krav om, at vores stat behandler data korrekt og ikke indsamler data i flæng, i håb om at det kan være værdifuldt i fremtiden.

Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening

I over ti år har Danmark overimplementeret et EU-direktiv om logning. Men i 2016 afgjorde EU-Domstolen, at den svenske logning – der lignede den danske – var ulovlig.

De svenske teleselskaber stoppede logningen, mens de danske teleselskaber stadig er pålagt at logge utallige data om borgerne i Danmark. Det skyldes ikke et ønske fra teleselskaberne, der har store ekstraudgifter pga. logningen. Det skyldes, at man fra politisk side har valgt at fastholde den i EU-retslige forstand ulovlige danske logningsbekendtgørelse. 

Logning er en sag, der optager mange af vores it-uddannede medlemmer i Dansk Magisterforening, men det bør optage alle, der er interesseret i retssikkerhed.

Camilla Gregersen

Justitsminister Søren Pape og hele folketinget burde stå i kø for at lave det om. Det er bare ikke tilfældet. Det er nu syvende gang, at Justitsministeriet har udskudt revisionen af logningspraksissen. Teleselskaberne er dermed pålagt at fortsætte med at indsamle store mængder data om dig og mig på ulovlig vis. Alle de detaljer, som du måske egentlig troede hørte dit privatliv til, men som i stedet i et stort omfang bliver noteret og gemt for fremtiden.

Logning er en sag, der optager mange af vores it-uddannede medlemmer i Dansk Magisterforening, men det bør optage alle, der er interesseret i retssikkerhed, hvordan de mange oplysninger bliver lagret og brugt. Den danske stat bør kigge kritisk på den eksisterende logning og sikre, at vi efterlever EU-dommen - det kan kun gå for langsomt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00