Det skulle have været den store fødselsdagsfejring, men så begyndte Pia Kjærsgaard at tale om svigt og karaktermord

Hun har brugt halvdelen af sit liv i Folketinget, og tirsdag var DF-familien samlet til festivitas for at fejre Pia Kjærsgaards 75-års fødselsdag. Alle problemerne var fejet under gulvtæppet, godt gemt væk, indtil partimoderen trådte frem på scenen og talte om skeletterne i skabet.

Pia Kjærsgaard inviterede til 75-års fødselsdagsreception blot få timer efter, at Dansk Folkeparti havde haft krisemøde ovenpå fem folketingsmedlemmers exit fra partiet.
Pia Kjærsgaard inviterede til 75-års fødselsdagsreception blot få timer efter, at Dansk Folkeparti havde haft krisemøde ovenpå fem folketingsmedlemmers exit fra partiet.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Pia Kjærsgaard (DF) kigger udover de fremmødte i Fællessalen i Folketinget.

“Jeg tror i al beskedenhed, at I ville savne mig, hvis jeg ikke var her. Det kan jeg jo simpelthen ikke have.”

Det er svært at finde ud af, om gæsterne griner, fordi det er rigtigt, eller fordi de er bange for hende.

Men de griner i hvert fald. For det er Pia Kjærsgaards fødselsdag, og så må den voksende stak af problemer i Dansk Folkeparti fejes under gulvtæppet for nu.

Alt er da også iscenesat til punkt og prikke ved ankomsten til den store fødselsdagsreception hos Dansk Folkepartis moder.

Bordene er prydede med flotte blomsterarrangementer, diverse vine og små laksemadder. Og så selvfølgelig lidt frikadeller.

Jeg tror i al beskedenhed, at I ville savne mig, hvis jeg ikke var her. Det kan jeg jo simpelthen ikke have.

Pia Kjærsgaard (DF)
Medstifter og tidligere formand for Dansk Folkeparti

I et hjørne gemmer en pianist sig og spiller lette klavertoner ud i rummet, mens gæsterne begynder at strømme ind i den store sal.

Og der ved indgangen til fællessalen står Dansk Folkepartis dronning klar til at tage imod sine gæster. De står i kø langt ud fra Fællessalen for at lykønske hende med den store dag.

Pia Kjærsgaard krammer gæsterne én efter én, mens pressen kigger på. I sit mørkegrønne powersuit og høje hæle forstår man, hvorfor hun opfattes som partiets dronning, som hun står der med en kø af mennesker, der bare venter på at sige hej.

Der bliver knipset billeder til højre og venstre. Først med Søren Pape Poulsen, så Lars Løkke Rasmussen og til slut et par gutter fra Hus Forbi.

Hvis man var i tvivl før ankomst, bliver det hurtigt tydeligt, at Pia Kjærsgaard insisterer på at ignorere det faktum, at fem folketingsmedlemmer kort før hendes reception lavede et dramatisk exit fra Dansk Folkeparti.

Men det skal ikke have lov til at spolere Pias store dag, og i stedet har partimoderen valgt at smile alle problemerne væk.

Da Ekstra Bladet stikker mikrofonen ind fra siden og prøver at snige et spørgsmål ind, taber hun dog masken. Blikket bliver stålhårdt, og hun får i bestemt tone sagt, at hun ikke har nogle kommentarer, for i dag “handler om at fejre fødselsdag”.

Men det kan være nemmere sagt end gjort at fejre fødselsdag, når hendes parti, hendes livsværk, er ved at gå i stykker.

Blandt gæsterne til Pia Kjærsgaards reception var både Søren Pape, Pernille Vermund og Lars Løkke Rasmussen.
Blandt gæsterne til Pia Kjærsgaards reception var både Søren Pape, Pernille Vermund og Lars Løkke Rasmussen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Den tiltagende krise

Tidligere samme dag har partiet haft krisemøde, efter at Liselott Blixt, Lise Bech, Bent Bøgsted, Karina Adsbøl og Hans Kristian Skibby valgte at forlade partiet grundet utilfredshed med den nyvalgte formand Morten Messerschmidt og hans mest udtalte støtte Pia Kjærsgaard.

Derudover valgte to centrale medarbejdere hos Dansk Folkeparti på Christiansborg også at sige op kort inden fødselsdagsreceptionen.

Selvom det hele eskalerer nu, har krisen været længe undervejs i partiet. Nogle vil sige, at det begyndte i 2019, da partiet mistede 21 mandater sammenlignet med folketingsvalget i 2015. Herefter tog stormen yderligere til, da Kristian Thulesen Dahl (DF) valgte at gå af som formand efter et katastrofalt kommunalvalg.

Det skulle nemlig vise sig at være alt andet end en nem affære at finde en ny formand for partiet. Med det første formandsvalg i partiets historie blev den interne uenighed og splittelse i partiet udstillet i medierne, og på trods af, at Morten Messerschmidt (DF) nu kan kalde sig formand for Dansk Folkeparti, er der ikke ligefrem ro i partiet.

Og selvom Pia Kjærsgaard tidligere har udtalt, at hun “har gjort sit” som formand for partiet, er det tydeligt, at det har været svært for hende helt at slippe de tøjler, hun løsnede grebet på, da hun trådte tilbage som formand.

Men den kontante linje, som bar hende fremad i 00’erne, virker til nu at have spændt ben for hende.

De fem folketingsmedlemmer, der nu har meldt sig ud af partiet, peger nemlig på Pia Kjærsgaards “dårlige opførsel” som en væsentlig del af årsagen til, at de ikke længere ønsker at være en del af partiet.

“Pia råbte efter nogle af dem, som havde sagt op, at de burde skamme sig. Sådan kan man jo ikke opføre sig. Jeg synes, det er dårligt for Pias renomme. Jeg har sat stor pris på Pia, hun har været et stort forbillede for mig, men den måde, hun har ageret på den sidste tid, klæder hende ikke,” siger Liselott Blixt (DF) til DR.

Det virker dog til at den heftige kritik af Pia Kjærsgaard preller hurtigt af hende.

“Det kan ikke nytte noget, at man går ud og brokker sig, uden at man selv er med til at skabe et godt arbejdsmiljø,” siger hun med bestemt tone til sin fødselsdagsreception og tilføjer:

“Jeg vil godt afvise, at vi har et dårligt arbejdsmiljø i Dansk Folkeparti. Har man oplevet det, er man selv skyld i det.”

Folketingsgruppen forærede en hjemmelavet bænk med skiltet
Folketingsgruppen forærede en hjemmelavet bænk med skiltet "Pias bænk" til fødselaren. Ifølge Morten Messerschmidt kan Pia Kjærsgaard bruge gaven til "at puste ud og samle nye kræfter". Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Den kærlige partimoder med den kontante tone

Selvom partitruppen er blevet væsentligt mindre over det seneste døgn, er der godt fyldt op med mennesker, der er kommet for at fejre dronningen af Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl er her også. Men han kom listende ind en halv time efter receptionens start, så ankomsten er gået de fleste ubemærket hen.

Og det er godt, at der er god plads og højt til loftet i Fællessalen, for den store elefant i rummet fylder efterhånden en del. Folk må kante sig rundt om den for at komme hen til bordet og tage et glas vin, måske for at dulme nervøsiteten omkring, hvornår der endelig bliver sagt noget om alt det, der er sket.

Da Morten Messerschmidt træder frem for at holde tale, når spændingen lige at stige. Nævner han det nu?

Men nej. Den nye formand vælger at fastholde illusionen om, at alt er fryd og gammen lidt endnu.

“Det er en fornøjelse at se, at der er så mange, der har lyst til at lykønske Pia. Det er et privilegium at få lov til.”

De fleste kender dig jo fra medierne som The Danish Iron Lady, men så er der også det andet, hvor vi andre kender dig som den utroligt omsorgsfulde, kærlige mor, hvis man kan bruge det udtryk.

Morten Messerschmidt (DF)
Formand, Dansk Folkeparti

Messerschmidt bevæger sig videre til at fortælle, hvordan han gennem årene har oplevet, at den tidligere formand og nære partifælle er som en blanding af Margaret Thatcher og Mary Poppins.

“De fleste kender dig jo fra medierne som The Danish Iron Lady, men så er der også det andet, hvor vi andre kender dig som den utroligt omsorgsfulde, kærlige mor, hvis man kan bruge det udtryk.”

Det er ifølge Messerschmidt især synet af hendes nye hundehvalp, Sonja, der kan få partimoderens hjerte til at smelte.

Det er nu ikke altid den kærlige og omsorgsfulde mor, omverdenen har fået lov at se.

Efter et kaotisk exit fra Fremskridtspartiet i 1995 blev Pia Kjærsgaard hurtigt kendt for sin hårde og konsekvente ledelsesstil, da hun stiftede Dansk Folkeparti og blev partileder. Hun fik medlemmerne med på linjen og sørgede for, at de stringent holdt sig til den. Med stor succes.

Op igennem 00’erne lykkedes det Kjærsgaard og resten af partiet at trumfe igennem med en udlændingepolitik, der nu har sat sit præg på resten af Folketinget.

Men nu er frygten sivet ind i partiets egne rækker. Livsværket er ved at falde fra hinanden, selvom Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard insisterende prøver at holde sammen på det.

Der bliver intet nævnt om det dramatiske døgn, som Dansk Folkeparti har haft, i Morten Messerschmidts tale. I stedet slutter han af med en gave fra folketingsgruppen til fødselaren i form af “Pias bænk”.

En hjemmelavet bænk, som hun kan bruge til at “puste ud og samle nye kræfter” ifølge Messerschmidt. Det må føles som noget af et skift fra den trone, hun ellers har siddet på de sidste 25 år i partiet.

Da Pia Kjærsgaard begynder at få taget billeder med sin mand og hundehvalp på bænken, bliver det tydeligt, at vi stadig befinder os i benægtelsen, og gæsterne må fortsætte med at smyge sig rundt om elefanten i rummet, selvom det bliver sværere og sværere.

Lige indtil fødselaren træder frem til mikrofonen. Da bliver der endelig sat ord på elefanten i rummet.

Med 38 års erfaring som folketingsmedlem, er den nuværende krise i Dansk Folkeparti ikke
Med 38 års erfaring som folketingsmedlem, er den nuværende krise i Dansk Folkeparti ikke "det første stormvejr", som Pia Kjærsgaard har prøvet. Og "det bliver nok heller ikke sidste gang", mener hun. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Et stormvejr, der nok skal stoppe

Hvis man var i tvivl om Morten Messerschmidts beskrivelse af Pia Kjærsgaard som en blanding af Mary Poppins og Margaret Thatcher, bliver det fint slået fast under hendes tale.

“Jeg må indrømme, at jeg er ret stolt af at have skrevet historie. Jeg synes, at vi i Dansk Folkeparti har gjort et enormt arbejde for at gøre det bedre for det danske folk, og det synes jeg, at vi skal fortsætte med at gøre.”

Men der bliver ikke lagt fingre imellem med The Danish Iron Lady, og inden længe har hun sat ord på det, som alle indtil videre har gjort deres ypperste for at undgå.

“Jeg har oplevet svigt, illoyalitet, og jeg har oplevet forsøg på karaktermord."

"Og jeg har faktisk stået det igennem.”

Der er stille i salen, mens Pia Kjærsgaard svarer igen på kritikken af hendes personlighed.

“Alle må jo vurdere mig på den person, jeg er. Og det er jeg helt tryg ved.”

Jeg har oplevet svigt, illoyalitet, og jeg har oplevet forsøg på karaktermord. Og jeg har faktisk stået det igennem.

Pia Kjærsgaard (DF)
Medstifter og tidligere formand for Dansk Folkeparti

Selvom det meste lige nu er imod hende, virker det til, at Pia Kjærsgaard har tiltro til både sig selv og sit parti. Hun lægger ikke skjul på krisen, men hun ser den heller ikke som uovervindelig.

“Jeg tror stadigvæk på Dansk Folkeparti. Jeg synes, der er så meget, vi stadig kan udrette. Jeg tror på, at hvis vi arbejder sammen, så kan vi genrejse partiet,” siger hun og tilføjer:

“Lige nu oplever vi stormstyrke. Det har jeg prøvet så mange gange i mit politiske liv. Det er ikke første gang, og det bliver nok heller ikke sidste gang. Og sådan et stormvejr, det stopper jo.”

Der er egentlig ikke så meget tvivl om, at partimoderen nok skal ride stormvejret ud. Spørgsmålet er nærmere, hvor mange partifæller hun har med sig tilbage, når det vilde vejr endelig lægger sig.

Går man en tur forbi Dansk Folkepartis kontorer, er der i hvert fald stakke af flyttekasser på gangene og tomme skriveborde at se, når man kigger ind.

Og det begynder også lige så stille at tynde ud med gæster oppe i Fællessalen, mens Pia Kjærsgaard står mere og mere alene tilbage.

Blå bog: Pia Kjærsgaard

Navn: Pia Merete Kjærsgaard.

Født: 23. februar 1947

Fødested: København

Uddannelse:

  • Købmandsskolen i København fra 1963 til 1965.

Politisk karriere:

  • Medlem af Fremskridtspartiet fra 1978 til 1995.
  • Politisk leder af Fremskridtspartiet fra 1985 til 1994.
  • Medstifter af Dansk Folkeparti i 1995.
  • Formand for Dansk Folkeparti fra 1995 til 2012.
  • Folketingets formand fra 2015 til 2019.
  • Udlændingeordfører for Dansk Folkeparti fra 2019.
  • Værdiordfører for Dansk Folkeparti fra 2020.
  • Integrationsordfører for Dansk Folkeparti fra 2022.

Kilde: ft.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00