DI fik 50 henvendelser om koranafbrændinger på én morgen: "Ingen af dem er bekymret for eksporten"

Et boykot af danske varer vil i højere grad have symbolsk betydning fremfor reelle konsekvenser for dansk eksport. Det vurderer DI, der er mere bekymret for virksomhedernes sikkerhed end for eksporten: "Det er slet ikke det, der er i fokus," siger DI-underdirektør Peter Thagesen.

Danske virksomheder eksporterer mest teknologi og viden til andre virksomheder. Derfor vil et eventuelt boykot af varer ikke skade den samlede danske eksport, fordi andelen af forbrugervarer, der eksporteres til OIC-landene, er lille, siger DI’s underdirektør, Peter Thagesen.
Danske virksomheder eksporterer mest teknologi og viden til andre virksomheder. Derfor vil et eventuelt boykot af varer ikke skade den samlede danske eksport, fordi andelen af forbrugervarer, der eksporteres til OIC-landene, er lille, siger DI’s underdirektør, Peter Thagesen.Foto: Hans Søndergaard/DI
Line Høvik Søby

Trods skarp kritik fra 56 muslimske lande frygter DI ikke, at den danske eksport til de pågældende lande bliver negativt påvirket af den seneste tids koranafbrændinger. 

“Det er ikke noget, der har fyldt meget. Jeg har fået 50 henvendelser fra medlemmer på én morgen, og ingen af dem er bekymret for eksporten. Det er slet ikke det, der er i fokus,” siger underdirektør i DI Peter Thagesen. 

Den samlede danske eksport til de 56 lande, der er medlem af organisationen for muslimske lande, OIC, steg i årene efter Muhammed-krisen på trods for af et boykot af danske varer i flere mellemøstlige lande.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske varer og tjenester til OIC-landene er næsten firdoblet siden 2005.

Læs også

Ifølge Peter Thagesen skyldes det, at danske virksomheder ikke eksporterer særligt mange forbrugsgoder til de muslimske lande - såsom mejeriprodukter – men i højere grad eksporterer eksempelvis klimateknologier.

“Meget af den danske eksport er business-to-business. Så kan landene måske opfordre til boykot af enkelte varer, man ved er danske, men det har i det store hele mere symbolsk betydning end reel nationaløkonomisk betydning,” siger Peter Thagesen.

Fakta

Hvad er OIC?

  • Organisationen for muslimske lande (Organisation of Islamic Cooperation, red.) bryster sig af at være "den muslimske verdens kollektive stemme".

  • 57 medlemmer fordelt på fire kontinenter. Et af medlemmerne er Palæstina, som Danmark ikke officielt anerkender som et land.

  • Derfor medregnes kun 56 lande i opgørelserne fra Danmarks Statistik.

  • Verdens andenstørste mellemstatslige organisation efter FN.

  • Stiftet i 1969.

Kilde: OIC.

Selvom den samlede eksport til OIC-landene ikke faldt efter Muhammed-krisen, var der alligevel enkelte brancher, der blev ramt, siger Peter Thagesen, som hverken vil navngive hvilke brancher eller virksomheder, han henviser til. 

“Enkelte lande opfordrede til forbrugerboykot af danske varer, og det kunne man også se i eksportstatistikkerne. Salget af en række forbrugergoder faldt i to til tre år,” siger han, men beroliger også med at eksportniveauet i de brancher vendte tilbage til normalen igen.

DI: Danmark må ikke blive kendt som en mobbenation

Trods flere virksomheders bekymring om, at koranafbrændingerne vil medføre en ny krise, slår Peter Thagesen fast, at sikkerhed og omdømme er det vigtigste at opretholde. Så må eksporten komme i anden række, lyder det.

Det vil være ærgerligt og en udfordring, hvis Danmark bliver kendt som en mobbenation i udlandet.

Peter Thagesen
Underdirektør, DI

Har nogen af DI's medlemmer oplevet, at deres ansatte i udlandet er blevet truet? 

“Nej, det har jeg ikke indsigt i om er sket,” siger Peter Thagesen og uddyber: 

“Men der er mange lighedstegn med Muhammed-krisen i 2005, og dengang var der en del sikkerhedsproblematikker. Derfor skal man passe på med at undervurdere sikkerhedsaspektet af koranafbrændingerne.” 

Så du er mere bekymret for sikkerheden end for eksporten? 

“Dét fylder meget, men også problemet med Danmarks omdømme. Det vil være ærgerligt og en udfordring, hvis Danmark bliver kendt som en mobbenation i udlandet.” 

Ifølge Peter Thagesen kan netop et omdømme som en ‘mobber’ også skade dansk eksport og virksomhed i udlandet. 

“Dansk erhvervsliv lever i høj grad af eksport af ‘know-how’ og teknologi. Så diskussionen om omdømme er klart både politisk og kommerciel,” siger han. 

Ris og ros fra de muslimske lande

Udover at den danske eksport til de muslimske lande voksede efter Muhammed-krisen, er regeringens håndtering af koranafbrændingerne også en beroligende faktor, mener Peter Thagesen.

For selvom de gentagne koranafbrændinger i Danmark og Sverige mandag blev kritiseret af OIC, fik den danske regering også ros for at starte en konstruktiv dialog om en løsning på koranafbrændingerne.

“OIC-mødet og deres efterfølgende resolution er et udtryk for en deeskalering - også selvom de giver udtryk for frustration og kritiserer koranafbrændingerne,” siger Peter Thagesen, som erklærer sig enig i OIC-landenes ros til Danmark:

“Vi var hele tiden på bagkant efter Muhammed-tegningerne. Men nu har vi en regering, som har forsøgt at etablere en god og konstruktiv dialog med landene,” siger han og vurderer, at “det er stærkt medvirkende til, at sagen ikke er eskaleret”.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Thagesen

Underdirektør, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00