Så meget sælger danske virksomheder til de lande, der fordømmer koranafbrændinger

Danmarks eksport til de 56 muslimske lande, der har fordømt koranafbrændingerne, er næsten firedoblet siden 2005 og udgør nu lidt over 117 milliarder kroner.

Medicin er blandt Danmarks største eksportvarer til OIC-landene. Den største importør, Saudi-Arabien, importerede for lidt over 2,5 millioner kroner i 2022. Arkivfoto. 
Medicin er blandt Danmarks største eksportvarer til OIC-landene. Den største importør, Saudi-Arabien, importerede for lidt over 2,5 millioner kroner i 2022. Arkivfoto. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Danmark sælger varer og tjenester for større og større beløb til muslimske lande, der har fordømt koranafbrændinger i Danmark og Sverige.

Danmarks eksport til 56 muslimske lande er med få undtagelser vokset år for år siden 2005, så salget af varer og tjenesteydelser til landene udgør en større del af Danmarks samlede eksport.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I 2022 solgte dansk erhvervsliv varer og tjenesteydelser for 117,2 milliarder kroner til de 56 lande, der er medlem af den internationale organisation for muslimske lande, OIC.

Det er en firedobling siden 2005, og beløbet udgør lige knap seks procent af Danmarks samlede eksport.

Læs også

Fakta

Hvad er OIC?

  • Organisationen for muslimske lande (Organisation of Islamic Cooperation, red.) bryster sig af at være "den muslimske verdens kollektive stemme".

  • 57 medlemmer fordelt på fire kontinenter. Et af medlemmerne er Palæstina, som Danmark ikke officielt anerkender som et land.

  • Derfor medregnes kun 56 lande i opgørelserne fra Danmarks Statistik.

  • Verdens andenstørste mellemstatslige organisation efter FN.

  • Stiftet i 1969.

Kilde: OIC.

I 2005 var det 4,2 procent, og i årene efter steg Danmarks eksport til trods for problematikken om Muhammed-tegningerne.

Derfor vækker de aktuelle koranafbrændinger heller ikke bekymring hos DI, hvad angår eksporten, selvom OIC-landene har fordømt afbrændingerne af de hellige skrifter.

“Meget af den danske eksport er business-to-business. Så kan landene måske opfordre til boykot af enkelte varer, man ved er danske, men det har i det store hele mere symbolsk betydning end reel nationaløkonomisk betydning,” siger Peter Thagesen, som er underdirektør i DI.

Blot tre gange i de seneste 18 år har Danmarks eksport til OIC-landene været mindre end året før. 

Der er tale om 2009, 2016 og 2020. 

Fakta

Danmarks ti største OIC-eksportlande i 2022

  1. De Forenede Arabiske Emirater: 22,8 milliarder kroner

  2. Tyrkiet: 20,7 milliarder kroner

  3. Indonesien: 14,5 milliarder kroner
     
  4. Saudi-Arabien: 12,5 milliarder kroner

  5. Egypten: 6,6 milliarder kroner

  6. Malaysia: 6 milliarder kroner

  7. Pakistan: 3,4 milliarder kroner

  8. Marokko: 3,3 milliarder kroner

  9. Qatar: 2,5 milliarder kroner

  10. Oman: 2,5 milliarder kroner

Ti lande står for 80 procent

Ti lande køber danske varer og tjenesteydelser for 94,6 milliarder kroner. Det svarer til 80 procent af eksporten fra Danmark til de 56 OIC-lande.

Det drejer sig om De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet, Indonesien, Saudi-Arabien, Egypten, Malaysia, Pakistan, Marokko, Qatar og Oman. 

Både eksporten og importen fra OIC-landene er steget i løbet af de sidste 18 år, dog har udviklingen for importen været mere svingende end for eksporten. 

Der er seks år, hvor importen faldt i forhold til det forudgående år. Her springer særligt perioden 2013 til 2016 i øjnene, hvor importen af varer fra de muslimske lande faldt en smule hvert år.

Trods disse nedsving er importen alligevel overordnet steget fra 23,3 milliarder kroner i 2005 til 84,6 milliarder kroner i 2022.

Importen fra OIC-landene er altså også næsten firdoblet.

Danmark importerer mest fra Tyrkiet, Bangladesh, Egypten, Indonesien, De Forenede Arabiske Emirater, Malaysia, Marokko, Saudi-Arabien, Pakistan og Oman.

Tilsammen udgør det 69,1 milliarder kroner, hvilket svarer til 75 procent af Danmarks import fra OIC-landene.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00