Eksperter kritiserer svingdørskultur i Danmark: ”Det er på tide at gøre noget nu”

Danmark har ingen regler om ministres og topembedsmænds færden til det private erhverv – modsat mange andre lande. Det kan skade demokratiet og skabe mistillid til systemet, fortæller eksperter til Altinget, der efterspørger et opgør.

Ulrik Nødgaard, Lars Christian Lilleholt og Bjørn
Bisserup er alle gået fra et offentligt embede til en privat
interesseorganisation.
Ulrik Nødgaard, Lars Christian Lilleholt og Bjørn Bisserup er alle gået fra et offentligt embede til en privat interesseorganisation.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

De seneste år har en lang række ministre og topembedsmænd skiftet til et job i erhvervslivet, der ligger tæt på et område, de tidligere har beskæftiget sig med.

Det er et system, der er meget nemt at misbruge. Der er ikke nogle ordentlige regler, fordi man oprindeligt ikke syntes, der var behov for det. Men det viser alle eksemplerne jo bare, at man har.

Christoph Houman Ellersgaard
forsker på Copenhagen Business School

Ulrik Nødgaard var direktør i Finanstilsynet og var med til at udforme den finansielle lovgivning, inden han skiftede til et job som direktør for Finans Danmark.

Rikke Hougaard Zeberg var direktør i digitaliseringsstyrelsen i en årrække, indtil hun i 2021 blev ansat som direktør i Dansk Industri Digital. 

Joachim Finkielman blev efter en lang karriere som kontorchef og rådgiver i Forsvarsministeriet i 2021 direktør i interesseorganisationen Dansk Industri for Forsvar og Sikkerhed.

Danmark har – modsat stort set alle andre lande i verden – ikke nogen regler om karensperioder eller lignende. Og det er der mange, der har gjort brug af.

”Danmark skiller sig ud, fordi vi ikke har nogen regler eller begrænsninger, og det er der i stort set resten af verden,” siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. 

”Man har ignoreret problemet i en årrække. Og det er selvfølgelig ikke et godt argument for, at man skal blive ved med det,” siger Christoph Houman Ellersgaard, der er forsker på Copenhagen Business School og tilføjer:

”Det er på tide at gøre noget nu.”

Når svingdørskulturen mellem embedsværket og private virksomheder er helt ureguleret, kan der opstå interessekonflikter. Det fortæller tre eksperter til Altinget.

0:000:00