Analyse af 
Sine Riis Lund

Departementschefs farvel følger ny trend og starter jagten på en efterfølger

Peter Stensgaard Mørchs exit fra Finansministeriet kan puste til flere verserende diskussioner om embedsværket, herunder tabet af viden og kontinuitet, når departementschefer sidder kortere i deres stillinger.

Peter Stensgaard Mørch skifter den 15. august til PensionDanmark. 
Peter Stensgaard Mørch skifter den 15. august til PensionDanmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Et af Slotsholmens mest magtfulde, arbejdskrævende og prestigefyldte job er blevet ledig.

Efter omkring fire år på posten stopper Peter Stensgaard Mørch som departementschef i Finansministeriet for i stedet at blive viceadministrerende direktør i PensionDanmark.

Og det er et jobskifte, der kan give ny næring til flere eksisterende debatter om embedsværket. Fra omkostningsfuld tab af erfaring til arbejdspres i centraladministrationen og behov for karensregler for topembedsmænd.

Kortere tid i jobbet

Peter Stensgaard Mørchs afgang taler ind i en trend på Slotsholmen, hvor departementschefer sidder kortere tid i deres stillinger – og stopper i en yngre alder.

Det ses ligeledes i Finansministeriet, hvor også de to forgængere på posten, David Hellemann og Martin Præstegaard, stoppede efter 4-5 år for bordenden for helt at forlade centraladministrationen.

Peter Stensgaard Mørchs exit kan give ny næring til de stemmer, der er bekymrede for, at det er en trend, der i disse år skaber et uhensigtsmæssigt stort tab af erfaring og kontinuitet på Slotsholmen, som koster på kvaliteten af embedsapparatets arbejde.

Læs også

Men tab af viden er ikke kun en udfordring i de højeste stillinger. Karsten Dybvad-udvalgets rapport viste tidligere i år, at andelen af ansatte med under tre års anciennitet i departementerne siden 2008 er steget fra 45 til 48 procent. Omvendt er andelen af ansatte med over syv års anciennitet faldet fra 22 til 19 procent.

Udviklingen kan blandt andet hænge sammen med den debat, som flere artikler i Zetland senest har fornyet, om at ansatte i centraladministrationen lider under et meget stort arbejdspres - med jobbet som departementschef i Finansministeriet som et af de mest opslidende overhovedet.

Et faktum, der i lyset af den eksisterende debat, let kan blive kædet sammen med, at Slotsholmen nu må sige farvel til en "karrierekomet" og "gulddreng", som han blandt andet er blevet omtalt, i en alder af 47 år efter fire år i en stilling, som Peter Stensgaard Mørchs karriereforløb i høj grad er skræddersyet til.

Eftertragtet i finansverdenen

Med sit jobskifte til PensionDanmark fortsætter Peter Stensgaard Mørch en lille stime af departementschefer i Finansministeriet, der skifter over til en finansiel virksomhed.

Forgængerne David Hellemann og Martin Præstegaard skiftede til høje stillinger i henholdsvis Nordea og ATP.

Embedsmændenes popularitet er lidt overraskende i lyset af den manglende erfaring i den finansielle sektor, som da også gør, at Finanstilsynet har stillet krav om, at Peter Stensgaard Mørch det første år skal i lære i en stilling som viceadministrerende direktør, inden han kan overtage rorpinden som administrerende direktør. Ellers afviste tilsynet på forhånd at give den nødvendige fit and proper-godkendelse, skriver FinansWatch.

De markante jobskifter vidner til gengæld om, hvor efterspurgte departementschefernes netværk og kvalifikationer inden for topledelse, regulering og politiske processer er.

Ifølge Berlingskes erhvervsredaktør er ansættelsen af Peter Stengaard Mørch da også et regulært “scoop” for PensionDanmark, som samtidig sender et signal om, at bestyrelsen ønsker at bruge sine pensionsmilliarder til at investere i velfærd og infrastruktur og dermed sætte et markant præg på fremtidens samfund – hvis blandt andre Finansministeriet siger god for det.

Men jobskiftet kan af den grund også genstarte debatten om, hvorvidt der bør være en karensperiode for politikeres og topembedsmænds jobskifte til den private sektor. Sidste år gav politisk kommentator Benny Damsgaard sin vurdering af, at så længe Danmark ingen klare, generelle regler har på området, så vil en debat fyldt med forargelse og mistænkeliggørelse fortsætte og intensiveres, i takt med at flere skifter spor.

Ingen oplagt kronprins

Nu starter regeringens jagt på en afløser for Peter Stensgaard Mørch.

Men modsat flere andre gange, hvor der har skullet findes en ny departementschef i Finansministeriet, så synes der ikke at være én oplagt arvtager.

Peter Stensgaard Mørch var selv udråbt som storfavorit til posten, da den i 2019 blev ledig kort tid efter, at Mette Frederiksen kom til som statsminister.

Han havde allerede arbejdet tæt sammen med Mette Frederiksen som departementschef i Beskæftigelsesministeriet under Thorning-regeringen, hvor et væld af reformer af beskæftigelsessystemet blev sat i værk.

Og han er sammen med Barbara Bertelsen blevet beskrevet som et eksempel på “den moderne embedsmand” med et stærkt blik for at drive politiske projekter frem, som Mette Frederiksen sætter stor pris på som embedstype.

Nu står regeringen overfor et valg af embedsmand, der før har vist i sig selv at kunne skabe debat, når en af Slotsholmens absolut tungeste chefposter skal besættes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Stensgaard Mørch

Viceadm. direktør, PensionDanmark, kommende adm. direktør (15/8-24)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00