Eksperter nedtoner omdiskuteret sammenfald i Ellemanns våbensag: “Det beviser ikke noget suspekt”

Professor forstår godt, at opmærksomheden retter sig mod datoerne, da Danmark købte våben for milliarder hos Elbit, der få dage før havde droppet en retssag mod den danske stat. “Men det beviser ikke i sig selv noget suspekt eller forkert,” siger han.

Arkivfoto."Ud fra de informationer, som Altinget har afdækket, kan den her sag spænde fra at være virkelig uproblematisk til at være helt vildt problematisk," siger formand for Transparency International Danmark. 
Arkivfoto."Ud fra de informationer, som Altinget har afdækket, kan den her sag spænde fra at være virkelig uproblematisk til at være helt vildt problematisk," siger formand for Transparency International Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Der er ikke nødvendigvis noget fordækt i, at Elbit Systems i januar opgav en retssag mod den danske stat, få dage før det israelske våbenfirma fik en ordre på nyt artilleri og raketkastere til Danmark for 1,74 milliarder skattekroner. 

Det vurderer Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark, og Ole Helby Petersen, der er professor på Roskilde Universitet og forsker i offentlig-privat samspil og offentlige indkøb.

Danmark må ikke lave et forlig med en tilbudsgiver for at få en aftale, og hvis det er tilfældet, vil det selvfølgelig være meget problematisk.

Ole Helby Petersen
Professor på Roskilde Universitet og forsker i offentlig-privat samspil og offentlige indkøb

”Jeg kan godt forstå, at opmærksomheden rettes til tidssammenfaldet, men i sig selv beviser det ikke noget. Det vil kræve noget mere information,” vurderer Ole Helby Petersen. 

Det sker indimellem, at staten indgår aftaler med virksomheder, samtidig med at den har retssager kørende med dem, lyder det fra dem begge.

Professoren forstår godt, at opmærksomheden retter sig mod tidssammenhængen, ”men det beviser ikke i sig selv noget suspekt eller forkert”, understreger han.

Ordførere har undret sig over sammenfald

Altinget har de seneste uger har afdækket, hvordan forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen tilsyneladende flere gange har tilbageholdt og givet forkerte oplysninger til Folketinget i våbensagen.

Og det tidsmæssige sammenfald har undret flere af de partier i forsvarsforligskredsen, der nikkede ja til våbenkøbet fra Elbit Systems 25. januar – bare ni dage efter forliget blev indgået. 

Med både ordførere og eksperter understreger, at de mangler svar på, hvorfor sagen er blevet trukket tilbage.

”Danmark må ikke lave et forlig med en tilbudsgiver for at få en aftale, og hvis det er tilfældet, vil det selvfølgelig være problematisk,” siger Ole Helby Petersen.

Læs også

Ingen beviser om noget suspekt eller forkert

Ifølge Jesper Olsen vil det være kritisabelt, hvis retssagen er blevet brugt til at presse en ordre igennem.

”Hvis der er blevet sagt: ’Vi trækker sagen, hvis I lægger en ordre her’, kan det blive stort problem, fordi der bliver skabt en noget for noget-situation.”

 ”Ud fra de informationer, som Altinget har afdækket, kan den her sag spænde fra at være virkelig uproblematisk til at være helt vildt problematisk. Lige nu mangler der bare informationer,” tilføjer han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

Ole Helby Petersen

Professor og centerleder, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Uni.
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007), ph.d. (CBS 2011)

0:000:00