Enhedslisten vil ændre regler for erhvervsklubber: "Det er en demokratisk udfordring"

Erhvervsklubberne skal være underlagt samme regler, som partierne er, når det kommer til partistøtte. Det mener Pelle Dragsted forud for, at Indenrigsministeriet tirsdag holder forhandlingsmøde om partistøttereglerne. Erhvervsklubber "skaber ulighed i forhold til hvem, der får adgang," lyder det.

Arkivfoto: Erhvervsklubbernes medlemmer skal ikke længe kunne gemme sig i partiernes regnskab, lyder det fra Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted.
Arkivfoto: Erhvervsklubbernes medlemmer skal ikke længe kunne gemme sig i partiernes regnskab, lyder det fra Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Det er ”en uskik i et folkestyre.”

Det mener Pelle Dragsted, erhvervsordfører i Enhedslisten, efter, at Altinget har kunnet fortælle, at statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i løbet af 29 dage besøgte Lægemiddelindustriforeningen (Lif) gennem partiernes erhvervsklubber.

I mellem møderne igangsatte regeringen arbejdet med en ny life science-strategi.

Helt ærligt, virksomhederne betaler jo ikke penge og deltager i møder, hvis ikke man tror, der er en mulighed for at præge ministrene med sine holdninger og sit verdensbillede.

Pelle Dragsted
Enhedslisten

”Den historie rejser lige præcis de problemer, der er ved erhvervsklubber, fordi virksomhederne kan betale sig til en privilegeret adgang,” siger han. 

Ifølge Pelle Dragsted er en af konsekvenserne ved erhvervsklubberne, at politikernes beslutningsgrundlag bliver skæv, fordi politikerne måske lader sig påvirke af nogle bestemte synspunkter og interesser.

"Hvis en stor koncern som Novo Nordisk eller Lægemiddelindustriforeningen kan få den her særlige adgang til ministeren, regeringen eller politikerne, er det en demokratisk udfordring. Det skaber ulighed i forhold til hvem, der får adgang," siger han.

Derfor har Enhedslisten fremsat et beslutningsforslag med en række initiativer, der blandt andet skal gøre op med ”selskabsfinten”, indføre oplysningspligt for ”pengeklubber” og forbyde brugen af embedsværk i forbindelse med møder i erhvervsklubberne. 

Som Altinget har beskrevet, har både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen besøgt Lif i foråret gennem partiernes respektive erhvervsklubber.

Brancheorganisationen betaler 20.000 om året for medlemskabet i henholdsvis Socialdemokratiet og Moderaternes erhvervsklubber, og i alt er Lif medlem af syv partiers erhvervsklubber.

Faktaboks

Enhedslistens ti forslag:

1) Der indføres krav om, at størrelsen på private bidrag over beløbsgrænsen skal offentliggøres.

2) Der indføres oplysningspligt for »pengeklubber« og »indsamlingsforeninger«.

3) Der gøres op med »selskabsfinten«.

4) Beløbsgrænsen for offentliggørelse af private bidrag sænkes til 5.000 kroner 

5) Fristen for regnskabsaflæggelse for politiske partier fremrykkes fra 12 til 4 måneder, og der indføres krav om regnskabsoffentliggørelse umiddelbart før folketingsvalg og kommunalvalg.

6) Der oprettes et offentligt register over partistøtte.

7) Straffen for brud på partistøttereglerne skærpes.

8) Der indføres krav om en præcis beskrivelse af modtageren af donationer.

9) Brug af embedsværk i forbindelse med møder i »erhvervsklubber« og lign. forbydes.

10) Der oprettes et kontrolorgan, der løbende skal føre kontrol og tilsyn med partistøtte.

Kilde: Folketingets hjemmeside

Erhvervsklubber skal åbnes op for offentligheden

Virksomheder eller organisationer, der betaler til erhvervsklubberne, slipper for at skulle offentliggøre sin støtte.

For ved at betale kontingent til erhvervsklubberne, som derefter overfører penge til partierne, kan erhvervsklubsmedlemmerne undgå at fremstå som donerer i partiregnskaberne.

Det vil Enhedslisten gerne gøre noget ved.

Partiet foreslår i stedet, at erhvervsklubberne skal omfattes af de samme regler om partistøtte, som partierne selv.

”Vi ved, der historisk er blevet ført store beløb gennem de her erhvervsklubber og til partier. Og det er jo bare en måde at omgå reglerne om offentlighed i partistøtteloven,” siger Pelle Dragsted. 

Han forklarer, at hvis en virksomhed overfører mere end 20.000 kroner til et parti gennem en erhvervsklub, skal selskabet også fremgå af partiets regnskab.

Forhandlinger med partiernes gruppeformænd

Det er dog ikke alle, der har reageret med mistro på historien om møderne mellem ministrene og Lif.

Benny Damsgaard, som underviser i lobbyisme på Københavns Universitet, har deltaget i flere møder i Konservatives erhvervsklub, C-Business, da han var kommunikationschef i partiet.

"Hvis man betaler 20.000 kroner i kontingent for at være medlem af en erhvervsklub for at regne med, at man får løst ens politiske sager, er man mere naiv, end godt er," siger han. 

Den historie rejser lige præcis de problemer, der er ved erhvervsklubber, fordi virksomhederne kan betale sig til en privilegeret adgang.

Pelle Dragsted
Enhedslisten

Det argument køber Enhedslistens ordfører dog ikke.

Ifølge Pelle Dragsted er selskaberne ikke dumme nok til at bruge penge på noget, der ikke kan få nogen betydning for dem.

”Helt ærligt, virksomhederne betaler jo ikke penge og deltager i møder, hvis ikke man tror, der er en mulighed for at præge ministrene med sine holdninger og sit verdensbillede,” siger han og tilføjer:

"Sager som det her viser også bare, at erhvervsklubberne skaber mistro til politiske system, fordi man netop ender med at spørge sig selv, om der er en sammenhæng mellem life science-strategien og de her møder."

Indenrigsministeriet oplyser til Altinget, at der tirsdag er forhandlingsmøde i ministeriet om partistøtteregler med partiernes gruppeformænd. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00