Er SF's hjemmeside klar til valg?

ANMELDELSE: Altinget.dk har bedt to eksperter vurdere, om folketingspartiernes hjemmesider er klar til valg. Rasmus Jønsson og Morten Gade anmelder i denne uge SF's hjemmeside.
Foto: sf.dk
Altinget.dk bringer de næste uger anmeldelser af alle folketingspartiernes hjemmesider. Er SF's hjemmeside klar til det forestående valg? Læs Rasmus Jønssons og Morten Gades anmeldelse, hvor de slutter af med at give en overordnet karakter fra 1-10.

Politik og kommunikation

Af Rasmus Jønsson, cand.comm.

<img align="left" src="@nyimg=139@" /> SF har givet deres hjemmeside en kraftig make-over, hvor der tones voldsomt ned for det græsrodsagtige og op for det alvorlige og seriøse udtryk. Dette flugter fint med SF's overordnede kommunikationsstrategi, der går ud på at forvandle SF fra at være et protestparti på venstrefløjen til et indflydelsesparti på midten af dansk politik.

Villy i centrum
Hjemmesiden har naturligvis Villy Søvndal i centrum, som uden tvivl også vil komme til at spille en hovedrolle i partiets forskellige kommunikationsindsatser i valgkampen. Og da han samtidig gang på gang bliver kåret som det stærkeste partileder-brand, er det oplagt, at han har en central plads på hjemmesiden.

Fakta

Politisk dommer:
Rasmus Jønsson, cand.comm. og politisk kommentator

Fire politiske/kommunikative kriterier:
- Skarphedsfaktor
- Målgruppeorienteret
- Sammenhæng med øvrige kampagneaktiviteter
- Originalitet

Dommer for design og digital formidling:
Morten Gade, cand.comm. og digital chef i FDB

Fire digitale/designmæssige kriterier: 

- Brugervenlighed
- Brugeroplevelse
- Medievalg
- Dialog

Foto: Altinget.dk

Målgruppe
Formidlingsmæssigt fungerer SF´s nye hjemmeside - som også skal bruges under selve valgkampen, suppleret med en række valgkampsløfter - rigtigt fint. Den er meget video-båret, og det matcher godt med, at SF har en stor målgruppe blandt unge, der er mere til video end tekst. De fleste tekster, der ligger på hjemmesiden, er korte og luftige og tydeligvis bearbejdet til at ligge på nettet.

Rekruttering af nye vælgere
Der er også tænkt i, hvordan folk, der ikke er medlemmer af partiet, men som gerne vil give en ekstra hånd med til at vælte regeringen, kan inddrages og støtte. Funktionerne "Gi en hånd" og "Støt SF's valgfond" ligger centralt på forsiden.

Foto: mortengade.dk

Originalitet
Det alvorlige og seriøse udtryk gør dog, at man ingen steder på SF's hjemmeside bliver overrasket eller charmeret. Den er støvsuget for sjove eller skøre ting, og da der samtidig ikke er mange almindelige mennesker at finde, er det lige før, at der går for meget "bank" i den.

Men samlet set er der tale om en hjemmeside, der er fokuseret og fint understøtter partiets øvrige kommunikation. Den tager helt tydeligt taget afsæt i målgruppens behov og niveau og er ikke særlig afsenderorienteret.

Design og digital formidling

Af Morten Gade, cand.comm.

<img align="left" src="@nyimg=8167@" /> Helt overordnet er SF's hjemmeside for meget design og for lidt brugervenlighed. Og den er for meget lir og for lidt politik. Der er nogle gode anslag, men der er for mange mærkelige begynderfejl rundt omkring på sitet.

Designet er pænt og nydeligt - men kedeligt og ufarligt.

 

Brugervenlighed
Brugervenligheden lider af en række skønhedsfejl. Mange steder er der alt for småt tekst, tekst uden kontrast til baggrundsfarven og den slags.
Værre er det, at der generelt mangler tydelige "call to actions" på de forskellige sider. Når man har set en video eller læst en tekst, står det uklart, hvad SF vil have brugeren til at gøre.

Informationsarkitekturen er små-rodet. Der er nogle sære menupunkter, hvor man ikke kan gennemskue, hvad der ligger bag "studieweb" eller "Mit parti", samtidig med at nogle af de vigtigste områder, som for eksempel folketingskandidaterne og politikområderne, er svære at navigere frem til, hvilket ikke kan have bestået en usability-test.

Formidling af politik
Det er rigtig svært at finde konkrete holdninger og politikområder. Jeg måtte for eksempel ty til søgning for at finde noget som helst om boligskatter, og det eneste resultat var en nyhed, der fungerede som opfølgning på TV2 News-debatten med Ole Sohn og Claus Hjort.

De særlige indsatsområder har fået selvstændige subsites, som fx sf.dk/vækst og sf.dk/efterlon. Det er i sig selv udmærket. Men der mangler fuldstændig sammenhæng fra hjemmesidens øvrige indhold over til kampagnematerialet. Dels er de tilsyneladende ikke dækket af søgemaskinen. Dels er der ikke konsekvent links videre fra sider på hovedsitet til subsites.

Brugeroplevelse
Brugeroplevelsen er meget domineret af de mange videoer på sitet. Nogle gange fungerer de rigtig fint, andre gange bliver de irriterende eller svulstige.

Der er imidlertid ikke skabt sammenhæng mellem de mange videoer og de længere tekster om politik. Videoerne er fyndige og på overskrift-niveau, og teksternes budskaber kunne måske underbygges og blive til andet end soundbites. Desuden trænger teksterne virkelig til at blive kælet for - både sprogligt og visuelt.

Dialog
Det er godt, at de har lagt alle former for dialog med politikerne og partiet over på andre platforme, først og fremmest Villy Søvndals Facebook-profil. Jeg ved ikke, hvor meget dialog lige netop Villy har - men det er der så en del af de mindre profilerede kandidater, der er rigtigt gode til, med Ida Auken som det lysende eksempel.

Samlet vurdering
Dommer for politik og kommunikation, Rasmus Jønsson, giver SF's hjemmeside et flot 8-tal.
Dommer for design og digital formidling, Morten Gade, giver SF's hjemmeside et 5-tal.

Samlet karakter: 6,5.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00