Alternativet vil bruge 50 milliarder på at genopbygge de danske landdistrikter

Alternativet vil gøre op med skæv udvikling mellem land og by i Danmark. Derfor vil partiet bruge 50 milliarder kroner på at genopbygge landdistrikterne gennem en national jordbrugsfond.

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

”Vi skal have livet tilbage i landdistrikterne. Der skal genskabes en balance mellem by og land”.

Budskabet er hørt før i dansk politik, og vidste man ikke bedre, kunne man tro, at ordene var hentet direkte ud af Danmarksdemokraternes politiske program.

Men denne gang kommer de fra en helt anden ende af det politiske spektrum. For Alternativet stempler nu ind i debatten med et forslag om at bruge 50 milliarder på at genopbygge de danske landdistrikter.

Læs også

Forslaget kom partiet på bordet lørdag, da Alternativets landsmøde løb af stablen, og politisk leder Franciska Rosenkilde benyttede chancen til at lancere partiets nye udspil ’Alternativet giver dig Danmark tilbage’.

Flere, bæredygtige landbrug i Danmark

Ifølge Alternativet udvikler de danske landdistrikter sig i dag i en retning med færre, men til gengæld større landbrug – der støttes af udenlandske kapitalfonde.

Men denne udvikling skaber ikke balance mellem by og land, og derfor skal Danmark i stedet investere i bæredygtige, lokalejede landbrug:

”I 60’erne var næsten 300.000 danskere beskæftiget i landbruget. I dag er der kun 63.000. Hver tredje dag går et landbrug konkurs. Livet på landet svinder ind og dør ud. I Alternativet vil vi genskabe landdistrikterne ved at bane vejen for bæredygtige landbrug,” skriver partiet i sit nye udspil.

Det gør man bedst gennem en statsstøttet national jordbrugsfond, mener alternativisterne.

Fonden skal støtte de landbrug, der går forrest i omlægningen til bæredygtigt landbrug, bremse kapitalfondenes opkøb af landbrugsjord – og vigtigst af alt realisere partiets mål om 300.000 hektar bæredygtigt landbrug i 2030.

Alternativet foreslår, at staten støtter fonden med 50 milliarder kroner, mens fonden indhenter et tilsvarende beløb hos private investorer.

Samtidig vil Alternativet halvere den danske husdyrproduktion på fire år, og dermed frigive 1 million hektarer landbrugsareal til bæredygtigt landbrug og naturområder.

Hvordan de nye landområder skal bruges, skal lokale borgerting i de danske kommuner bestemme.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024