Fælles indkøb af granater til Ukraine viser, hvordan EU’s forsvarspolitik går op i gear

Danmark skal hurtigst muligt med i et banebrydende nyt EU-projekt om milliardinvesteringer i ammunition til Ukraine og udvikling af Europas militære industri, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Det ukrainske artilleri mangler ammunition til at kæmpe mod russernes invasion.
Det ukrainske artilleri mangler ammunition til at kæmpe mod russernes invasion.Foto: Marko Djurica/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Danmark vil i løbet af få uger melde sig ind i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA), så vi blandt andet kan deltage i en banebrydende ny plan for fælles EU-indkøb af ammunition til det krigshærgede Ukraine.

Det forventer fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et EU-møde i Stockholm onsdag. Her blev der banet vej for at give EDA en vigtig rolle i et helt nyt program for at investere i europæisk militærproduktion i stil med EU’s fælles udvikling og indkøb af vacciner under corona-pandemien.

”Danmark bakker op om, at vi laver fælles indkøbsaftaler for at få noget volumen, og dermed også sikre, at vi kan få noget produktion. Det viser, at EU-samarbejdet nu også på forsvarsområdet begynder at få mere kød på kroppen,” siger Troels Lund Poulsen.

”Det her rækker videre end nogen af de andre drøftelser, der har været, når man ser historisk på EU’s forsvarssamarbejde. Det understreger pointen i, at vi nu også fra Danmarks side er fuldt og helt med,” siger han.

Konkret er vi dog ikke med i det hele endnu, selv om et stort flertal af danskerne sidste forår stemte for at droppe forsvarsforbeholdet. For eksempel har Folketinget endnu ikke taget den formelle beslutning om at melde Danmark ind i Det Europæiske Forsvarsagentur.

Det her rækker videre end nogen af de andre drøftelser, der har været, når man ser historisk på EU’s forsvarssamarbejde. 

Troels Lund Poulsen (V)
Fungerende forsvarsminister

Forslaget om dansk indmeldelse skal først til anden behandling i folketingssalen 23. marts, men det betragter regeringen som en formalitet. Straks efter vil Danmark kunne gå med i forsvarsagenturet og dermed også i de nye planer om fælles indkøb af ammunition, forudsiger Troels Lund Poulsen.

”Vores hurdle skal nok nå at blive ryddet af vejen, inden den konkrete beslutning er klar på europæisk plan. Det betyder, at Danmark kan være med, uden at det her spænder ben for os,” siger den fungerende forsvarsminister:

”Det er vigtigt. Den her sag viser jo, at der er et reelt behov for at tilslutte os Det Europæiske Forsvarsagentur. Det er ikke bare en teoretisk problemstilling. Det er helt relevant, at vi kommer med i det her samarbejde, for det kan også være med til at gøre en forskel for Danmark, primært i forhold til den aktuelle situation i Ukraine,” siger han.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00