Søren Gade er kendt for at sige, hvad han mener. Men fra nu af vil han kun gøre det i Venstres gruppeværelse

Folketingets nye formand er ikke bange for at tackle igennem, og i valgkampen undsagde han sin formand, da det kom til klima og minimumsnormeringer. Men nu vil stemmeslugeren fra Holstebro lægge stilen om.

Søren Gade er ny formand for Folketinget. Han overtager efter Henrik Dam Kristensen (S).
Søren Gade er ny formand for Folketinget. Han overtager efter Henrik Dam Kristensen (S).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Der blev ikke gjort nogen indsigelser, da 59-årige Søren Gade fra Holstebro onsdag eftermiddag ringede med klokken og konstaterede, at alle partier, undtagen Enhedslisten og Alternativet, havde indstillet "undertegnede" som ny formand for Folketinget.

Tirsdag fik han titlen som midlertidig formand. Onsdag blev han endelig godkendt.

Inden det nye folketing forlod salen for at hilse på venner og familie, der deltog i den traditionsrige begivenhed, slog han fast, at han vil forsøge at gøre sig "fortjent til tilliden".

"Det er både en ære og en stor glæde for mig," sagde han.

Dermed blev der tilføjet et nyt og overraskende kapitel til historien om én af de mere særprægede skikkelser i dansk politik.

På den ene side er Søren Gade en sympatisk, afholdt og respekteret politiker med en folkelig appel, der breder sig langt ud over Venstres egne rækker.

På den anden side bliver han beskrevet som en politisk "bulderbasse", der er notorisk kendt for at skabe uro omkring sig og sige sin uforbeholdne mening – også selvom det ikke stemmer overens med partilinjen.

Udnævnelsen af Søren Gade til Folketingets formand og forløbet frem til hans første officielle tur på formandsstolen bekræfter begge udlægninger. 

Læs også

Både rød og blå venner

Ifølge kilder tæt på processen er det i første omgang holdet omkring Jakob Ellemann-Jensen, der har fundet på, at det var Søren Gade, der skulle være Venstres kandidat. Først nikkede Søren Gade ja til planen, og herefter blev Mette Frederiksen (S) inddraget.

Tanken bag var først og fremmest, at Ellemann kunne trykteste Mette Frederiksen i de igangværende regeringsforhandlinger, hvor Venstre og Socialdemokratiet fortsat mærker hinanden på tænderne.

Men også fordi det i sig selv er en styrke for et parti at sidde på formandsposten, og her var Søren Gade efter alt at dømme partiets bedste bud.

Andre kilder fremhæver dog også, at der er en intern, magtpolitisk sidegevinst for Ellemann ved at gøre Søren Gade til formand for Folketinget.

Oprindeligt havde Søren Gade nemlig en plan om at genindtage den gruppeformandspost, han sad på fra 2015 til 2019. Men den tanke var det ikke alle, der var lige vilde med. Sidste gang, han bestred posten, var der nemlig i dele af partiet en fornemmelse af, at han i høj grad brugte positionen til at promovere egne dagsordner – også selvom de ikke altid harmonerede med regeringens.

Et eksempel er fra 2019, hvor han – stik imod regeringens linje og det faglige grundlag – opfordrede til at droppe 500 planlagte højspændingsmaster, der skulle løbe fra Holstebro – Søren Gades hjemby – til den dansk-tyske grænse. Gade ville i stedet have kablerne gravet ned i jorden.

På samme måde har Søren Gade gennem de seneste måneder flere gange modsagt sin formand offentligt.

Kilder vurderer, at lige præcis den opførsel er svær at fortsætte med, hvis man er formand for Folketinget. Posten kræver nemlig, at man per definition opfører sig upolemisk og i nogen grad apolitisk. 

Hvis du spørger Søren Gade, vil han nok sige, at han er én af dem, der har taget nogle kugler og nogle vigtige opgaver for Venstre i nogle svære perioder, og at han ved flere lejligheder har sat sig selv til side i partiets tjeneste.

Andreas Thyrring
Tidligere toprådgiver i Venstre

I den henseende er det dog en kæmpe bonus, at Søren Gade øjensynligt er mere end godt tilfreds med sit nye arbejde.

Foruden at blive nummer to i det officielle Danmarks hierarki – kun under Dronningen – får den tidligere militærmand en årsløn på halvanden millioner kroner, en stor lejlighed centralt i København samt privatchauffør og eget sekretariat. Til gengæld kræver det ikke lige så meget arbejde som at være minister, hvilket Søren Gade slet ikke er interesseret i at blive.

Endelig passer jobbet som Folketingets tillidsmand godt til den version af Søren Gade, der altid har gjort meget ud af at danne politiske alliancer og have gode relationer til folk i andre partier.

Nogle gange får man ifølge kilder, der kender ham, nærmest et indtryk af, at han er mindst lige så populær udenfor partiet som inde i partiet.

Eller som hans socialdemokratiske kollega Anette Lind, der også er valgt og opstillet i Holstebro, siger det til Altinget:

"Han er en sympatisk og pragmatisk mand, der både har røde og blå venner."

Prisen på grisen

At Søren Gade ikke er bange for at træde sine partifæller over tæerne ved at gøre sin hoser grønne hos politiske modstandere blev klart for enhver, da han midt i valgkampen deltog i et stort fælles interview med den socialdemokratiske forsvarsminister Morten Bødskov.

I Avisen Danmark præsenterede de – frem mod forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig – et fælles forslag om at gøre det nemmere at være en del af reservestyrken.

Dagen inden udsendte partiets forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt ellers et nyhedsbrev med en noget anden tone. Lilleholdt skrev, at "Socialdemokratiet har nølet med forsvarsforhandlingerne", selvom "Venstre har presset hårdt på."

To dage efter besøgte Søren Gade så Skive Veterancenter med statsminister Mette Frederiksen (S). Hun fik lov til at forevige mødet på Instagram.

Selvom man kun kigger på de seneste måneder, er det ikke svært at få øje på en række andre eksempler, der skærper billedet. 

Det gode ved, at Søren Gade bliver Folketingets formand, er, at han stopper med at sige grimme ting om sine kolleger.

Lars Løkke Rasmussen
Formand for Moderaterne

I august trak Gade en gammel mærkesag ud af ærmet, da han til Radio4 erklærede sig enig med SF's Carl Valentin og sagde, at han vil forbyde bettingreklamer, selvom det er stik imod partiets officielle politik.

I valgkampen slog han tillige overfor Jyllands-Posten fast, at han er modstander af de minimumsnormeringer, som Venstre gik til valg på at bevare.

"Jeg siger bare stilfærdigt, at jeg synes, at der skal være noget, som bliver bestemt lokalt,” forklarede Gade, da journalisten gjorde ham opmærksom på formandens divergerende standpunkt.

Ligeledes til Jyllands-Posten tilsluttede han sig koret af Venstre-politikere, der afviste en ren dansk CO2-skat på landbruget. Det gjorde han, selvom ledelsen møjsommeligt havde forsøgt at anlægge en anden og mere positiv linje i spørgsmålet i et forsøg på at tage toppen af den socialdemokratiske kritik.

I et stort interview med Altinget – også under valgkampen – gik Søren Gade desuden til hårdt angreb på Lars Løkke Rasmussen. Han indrømmede åbent, at det ikke var klappet af med partiets ledelse. 

Det hele kulminerede, da han på valgaftenen på eget initiativ sagde, at Venstre var nødt til at droppe de hårde afvisninger af et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

"Det handler om prisen på grisen," sagde han igen og igen.

Det er på baggrund af eksempler som disse, at en Venstre-kilde sammenligner Søren Gade med Ritt Bjerregaard (S) og Margrete Auken (SF). De har nemlig heller aldrig holdt sig fra at udlægge teksten og tale i egen ret.

Kanonen vendte mod Finansministeriet

Søren Gade startede sin politiske karriere, da han i 2001 blev valgt til Folketinget for Venstre. I starten var der absolut ingen ordførerposter at hente, og derfor overvejede han at forlade tinget efter kun en enkelt periode.

Men i 2004 ændrede alt sig, da Anders Fogh Rasmussen pludselig tilbød ham posten som forsvarsminister.

Selvom han var med til at begrave en lang række danske soldater, der faldt i krig i enten Irak eller Afghanistan, toppede han mange gange listerne over VK-regeringernes mest populære ministre.

Efter kun 45 dage på posten indgik han et stort forsvarsforlig med en bred kreds af partier.

I 24syv-podcasten "Ministertid" fortæller han om, hvordan han i en intern magtkamp med finansminister Thor Petersen allierede sig med først Marianne Jelved (R) og siden Bendt Bendtsen (K) i kampen for at rejse nok penge til at føre sin politik ud i livet. 

Nu behøver han ikke være helt så bombastisk, som han sommetider kan være.

Søren Espersen
Medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne

Siden blev Søren Gade kendt for at have opstillet en legetøjskanon i vindueskarmen. Den pegede på Finansministeriet.

I marts sagde han til Weekendavisen, at Finansministeriet har "en stor del af ansvaret for den situation, Forsvaret befinder sig i", og at "hele det regime og den tankegang, der er udgået herfra, ingen forståelse har for nødvendigheden af at have et beredskab".

I 2010 gik han af som forsvarsminister efter den såkaldte Jægerbog-sag, og i 2012 blev han direktør i Landbrug & Fødevarer.

Han har taget nogle kugler

Men allerede i 2014 blev hans navn igen varmt i dansk politik.

Lars Løkke Rasmussen bragte nemlig Søren Gade i spil som en slags skyggekandidat i striden mod Kristian Jensen ved det berømte kældermøde i Odense. Det skulle efter sigende have været med til at presse Kristian Jensen til afvige fra sine planer om at tage det endelige opgør.

Men da Venstre og blå blok vandt valget i 2015, hvor Søren Gade gjorde comeback med mere end 28.000 personlige stemmer, endte det ikke med en ny ministerpost.

I "Ministertid" siger Søren Gade, at han takkede nej til Lars Løkke Rasmussen tilbud om at blive fødevareminister. Det skete med henvisning til hans forrige job på Axelborg, hvorfra han stadig fik et eftervederlag.

I stedet blev han formand for Venstres folketingsgruppe, og i 2019 var han med til at skaffe fire mandater og gøre Venstre til det største danske parti i Europa-Parlamentet.

Selvom Venstres medlemmer kun stemte ham op som nummer fire på kandidatlisten, fik han næsten lige så mange stemmer som spidskandidaten Morten Løkkegaard.

Egentlig havde han tænkt, at den politiske karriere skulle slutte i 2024, når mandatet i Bruxelles løb ud. Men da Ellemann bad ham om at hjælpe ved det kommende folketingsvalg, forbarmede han sig og kom hjem til dansk politik og Vestjylland, hvor hans rolle især var at dæmme op for konservatives Søren Pape Poulsen, der også stillede op i det vestjyske.

Her har han ved flere lejligheder understreget, at han ingen ambitioner har om at blive formand for Venstre.

Andreas Thyrring er tidligere toprådgiver i Venstre, hvorfra han kender Søren Gade.

Han siger, at Søren Gade er en "utrolig vellidt mand i hele Venstre", og at han tydeligvis er en af dem med mest "folkelig appel".

Han kender godt til alle eksemplerne på, hvordan Søren Gade undertiden har kørt sit eget løb.

"Men hvis du spørger Søren Gade, vil han nok sige, at han er én af dem, der har taget nogle kugler og nogle vigtige opgaver for Venstre i nogle svære perioder, og at han ved flere lejligheder har sat sig selv til side i partiets tjeneste." 

Hvis man får muligheden for at blive formand for Folketinget, så er det en vis form for arrogance at sige nej tak. Det er meget få mennesker, der får lov til at sidde i den stol.

Søren Gade
Formand for Folketinget og medlem af Venstre

Løkke: Nu stopper han med at sige grimme ting

Selvom Søren Gade brugte store dele af sin valgkamp på at angribe sin tidligere formand, er det en "glimrende og god idé", at han nu bliver formand for Folketinget.

Det sagde Lars Løkke Rasmussen (M), da han onsdag forlod Folketingssalen.

"Vi har haft vores op- og nedture. Jeg har kendt Søren i mange år. Jeg har selv udnævnt ham til minister. Han er en dygtig politiker. Det gode ved, at han bliver Folketingets formand, er, at han stopper med at sige grimme ting om sine kolleger," siger Lars Løkke Rasmussen.

"Søren er én af de få, der har positionen til at kunne påtage sig den her rolle. Det handler om anciennitet, integritet og en parathed til at melde sig lidt ud af den politisk debat," fortsætter Moderaternes formand.

Samme toner kommer fra Søren Espersen (DD). Han har oplevet Søren Gade på nærmeste hold ved forhandlinger i Forsvarsministeriet.

"Han er en hædersmand. Jeg tror på, han mener det, når han siger, at han vil være hele Tingets tillidsmand. Så nu behøver han ikke være helt så bombastisk, som han sommetider kan være," siger han.

Da Søren Gade mødte pressen, før hans første officielle møde som folketingsformand, understregede han, at han allerede har lagt sin gamle stil på hylden.

"Det, jeg skal mene politisk, kommer jeg til at mene i Venstres gruppeværelse. Jeg har stadig en stemme i Venstre, og det forventer min formand også. Men det bliver en anden rolle, Søren Gade kommer til at spille, sådan må det være."

Er det et drømmejob? Eller bliver du gemt væk af Ellemann, fordi du ikke skal lave flere unoder?

"Jeg vil sige det på den måde, at hvis man får muligheden for at blive formand for Folketinget, så er det en vis form for arrogance at sige nej tak. Det er meget få mennesker, der får lov til at sidde i den stol, så det er da med sommerfugle i maven og med ærefrygt i brystet, at jeg har sagt ja."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00