Analyse af 
Esben Schjørring

Ellemann skal til landsmøde som dansk politiks mest pressede leder

Venstre samles i weekenden til landsmøde i Herning, mens partiet befinder sig i en alvorlig identitetskrise, og nu skal Ellemann træffe det måske mest afgørende valg i partiets historie. Det kan næsten ikke blive værre.

<div>Jakob Ellemann-Jensen er dansk politiks mest pressede partileder. At han allerede nu, så kort efter et valg skal træffe så skelsættende, historisk og så risikofyldt en beslutning om, hvorvidt hans parti skal gå i regering med partiets store rival og ophæve en grundlæggende forskel i dansk politik, gør det ikke lettere. Tværtimod.</div>
Jakob Ellemann-Jensen er dansk politiks mest pressede partileder. At han allerede nu, så kort efter et valg skal træffe så skelsættende, historisk og så risikofyldt en beslutning om, hvorvidt hans parti skal gå i regering med partiets store rival og ophæve en grundlæggende forskel i dansk politik, gør det ikke lettere. Tværtimod.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Man forstår ikke, hvordan et politisk nederlag for alvor føles, medmindre man selv er politisk engageret.

Det stod jeg og tænkte på valgnatten, mens Ellemann banede sig vej op til Venstres valgfest på Christiansborg. Eller fest og fest. Det var netop ikke festligt.  Folk var ægte kede af det, og jeg forstod det ikke.

Ville de hellere i regering med de fem borgerlige partier og Løkke? Altså, VLAK+ igen?

Det var jo en rendyrket katastrofe, og de blå fik så mange valgtæsk bagefter, at det halve havde været nok.

Og Venstre er faldet fra at være et stort parti til at være et mellemstort et af slagsen med blot 13,3 procent af stemmerne bag sig. Hvem vil i regering på den præmis?

Hvis valget har en tale, så var vælgernes besked til Venstre, at partiet befinder sig på et nulpunkt. Går det mere tilbage, er Venstre simpelthen et andet slags parti, end man forestiller sig efter 30 år som det ledende borgerlige parti.

Jeg tænkte: Hvorfor ser I det ikke som rock bottom, det her. Som Stunde Null. Som en mulighed for at tænke nyt. Er der nogen anden vej, egentlig?

Sagt på en anden måde: om Jakob Ellemann-Jensen går i regering med Socialdemokratiet eller ej, så befinder Venstre sig i en gedigen politisk identitetskrise.

Men som Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, sagde i den #dkpol-podcast, vi lavede lige efter valget, er det måske også for meget forlangt. Folk skal lige have lov at føle nederlaget. Og Venstre havde tabt – tabt næsten halvdelen af sine mandater, tabt magtkampen til rivaler i Socialdemokratiet. Tabt kampen om regeringsmagten.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024