Analyse af 
Erik Holstein

Fonsecas tilbagevenden sætter fed streg under Moderaternes problem

Moderaternes sjuskede kandidatudvælgelse bliver understreget af Mike Fonsecas genindtræden i Folketinget. Det tabte mandat bringer dog ikke regeringens liv i fare.

Fonseca-sagen var i sig selv umulig for Løkke at forudse. Men Fonsecas ageren under hele forløbet understreger, at der er tale en politisk amatør i særklasse, og det er kernen af Moderaternes problem.
Fonseca-sagen var i sig selv umulig for Løkke at forudse. Men Fonsecas ageren under hele forløbet understreger, at der er tale en politisk amatør i særklasse, og det er kernen af Moderaternes problem.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Erik Holstein

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) var usædvanlig klar i mælet den novemberaften, hvor sagen om Mike Fonsecas forhold til en 15-årig pige blev kendt.

En yderst pirrelig Løkke gjorde det krystalklart, at Fonseca ikke alene skulle ud af vagten hos Moderaterne: Fonseca burde også nedlægge sit folketingsmandat. Hellere i går end i morgen.

Det gør han så ikke, Mike Fonseca, der i en kronik i Altinget onsdag bekendtgjorde, at han agter at fortsætte sin folketingsgerning som løsgænger. En melding, han senere samme dag har fulgt op med nyheden om, at han vender retur til Folketinget og dansk politik torsdag.

Fonseca er tilsyneladende stadig ikke bevidst om, at han har gjort noget som helst galt.

Han forsikrer, at han ikke har brudt loven i sit forhold til den 15-årige skolepige. Han er blot "forelsket i et dejligt menneske, som har en alder, der desværre ikke passer ind i det interne adfærdskodeks hos Moderaterne", som han formulerer det i sin kronik.

Læs også

Det mindste problem
Fonsecas genopdukken på Borgen skaber to problemer for Moderaterne.

Det ene er det rent matematiske. Med Fonseca som løsgænger bliver SVM-regeringens formelle flertal spinkelt.

Faktisk er regeringen nu nede på 87 SVM-mandater, men med en stemmeaftale med den ligeledes meget forhenværende Jon Stephensen, har Løkke lige akkurat skrabet mandat nummer 88 til sig, så regeringen bevarer sit indenrigspolitiske flertal. 

Dertil kommer, at SVM-regeringen har et par nordatlantiske mandater i reserve, fordi de færøske mandater begge står på regeringens side. Fra 1998 til 2001 overlevede Poul Nyrup Rasmussen (S) på ét enkelt færøsk mandat.

Man skal derfor ikke overgøre historien om, at SVM-regeringens liv hænger i en tynd tråd på grund af Fonseca. Det gør det ikke.

Gedemarked
Det andet problem er større for Moderaterne.

Med Fonseca tilbage på Borgen kommer der en daglig påmindelse om, at Moderaternes kandidatudvælgelse simpelthen var alt for "sloppy" op til valget i 2022.

Der var kun gået få uger efter valget, før den var gal første gang. Her måtte den nyvalgte Kristian Klarskov (M) trække sig, fordi det blev afsløret, at han havde pyntet lidt rigeligt på sit cv. Det havde været ganske enkelt at tjekke på forhånd.

Læs også

Kort efter kom sagen med Jon Stephensen og hans grænseoverskridende adfærd over for en ung kvinde i partiet.

Siden væltede en kaskade af sager frem om Stephensen, sager der samstemmende beskrev ham som en usædvanlig dårlig og grænseoverskridende leder inden for teaterverdenen. De oplysninger kunne man med lidt omhu også have støvet frem.

Fonseca-sagen var i sig selv umulig for Løkke at forudse. Ret skal være ret.

Men Fonsecas ageren under hele forløbet understreger, at der er tale en politisk amatør i særklasse, en mand der i bedste fald er i besiddelse af en utrolig naivitet. Alene af den grund burde han have været siet fra i opløbet.

Oven i alt det murrer flere sager om Moderaternes ordfører for boliger og for socialt udsatte, Nanna Gotfredsen, der har fået hård kritik for sin rolle som leder af Gadejuristen gennem mange år.

Allerede kort efter valget beskrev den rapkæftede politiske kommentator, Lars Trier Mogensen, Moderaternes folketingsgruppe som en rendyrket "klovnebus". Det faldt ikke overraskende partiets kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, for brystet, men betegnelsen fik ny vind efter Fonseca-sagen.

Mike Fonseca blev valgt til Folketinget ved valget i 2022. Han blev ekskluderet fra Moderaterne i november sidste år, da det kom frem, at han havde et forhold til en 15-årig pige.
Mike Fonseca blev valgt til Folketinget ved valget i 2022. Han blev ekskluderet fra Moderaterne i november sidste år, da det kom frem, at han havde et forhold til en 15-årig pige. Foto: Arthur J . Cammelbeeck

Hjemme i køkkenet
Det er nærliggende at sammenligne Moderaternes situation med det andet udbryderparti fra Venstre, Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

Støjberg har indtil videre undgået den slags pinagtige sager. Hun havde et bedre udgangspunkt, fordi hun overtog en pæn del af Dansk Folkepartis rutinerede folketingsgruppe, men det er ikke hele forklaringen.

Der er en grund til, at Støjberg har undgået den slags pinagtige sager.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Inger Støjberg tjekkede nemlig sine kandidater med anderledes omhu end Løkke.

Støjberg holdt deciderede ansættelsessamtaler, ja faktisk sad hun helt bogstaveligt hjemme i kandidaternes køkken og førte timelange samtaler med dem, før de blev lukket ind. Det viste sig at være en god investering.

Destabiliserende
Striben af sager har skrammet Moderaterne, og det begynder at kunne mærkes.

I lang tid var Moderaterne det eneste parti i SVM-regeringen, der holdt nogenlunde stand, men efter Fonseca-sagen er Løkkes parti for alvor begyndt at tage vand ind. Flere målinger har de sidste par måneder haft Moderaterne nede i nærheden af fem procent.

Det er en drastisk tilbagegang siden valget og i sig selv en destabiliserende faktor for SVM-regeringen.

Det er her – og ikke i første omgang i forhold til regeringens flertal – den største politiske betydning ligger i Mike Fonsecas uønskede tilbagevenden til Christiansborg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Villa Fonseca

MF (løsgænger), fhv. sygeplejerske, Sjællands Universitetshospital, brandmand
sygeplejerske

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00