Fra bolsjedreng til borgmester i Gentofte: ”Jeg er ikke skolet i et politisk system”

Efter 28 år med Hans Toft ved roret bliver det den tidligere professionelle håndboldspiller Michael Fenger, der til november skal forsøge at føre den konservative arv videre i Gentofte Kommune. Altinget har mødt afløseren, der gerne vil sætte klimaet og de unge mere på dagsordenen.

59-årige Michael Fenger har afløst Hans Toft som borgmester i Gentofte Kommune.
59-årige Michael Fenger har afløst Hans Toft som borgmester i Gentofte Kommune.Foto: Gentofte Kommune
Andreas Arp

I mange år har ’stabilitet’ været et politisk nøgleord i Gentofte Kommune.

For en sjælden gangs skyld vil alt dog ikke være, som det plejer, når der om få uger skal stemmes i en af landets mest velhavende kommuner.

Jeg har aldrig haft ambitioner om at være borgmester.

Michael Fenger (K)
Borgmester, Gentofte Kommune

Ét af dansk kommunalpolitiks mest velkendte navne vil nemlig ikke længere være at finde på stemmesedlen.

Efter hele syv kommunalvalg og 28 år som borgmester har 74-årige Hans Toft således valgt at give stafetten videre i den københavnske forstadskommune, som den konservative bykonge på mange måder er kommet til at symbolisere med sin egen person.

Siden 1934 har Gentofte haft en konservativ borgmester, og i samtlige år under Hans Toft har partiet tilmed haft absolut flertal. Ved det seneste kommunalvalg i 2017 fik Konservative 58,1 procent af stemmerne, og over en tredjedel af dem, der stemte i hele kommunen, satte et personligt kryds ved den mangeårige borgmester.

Manden, der skal forsøge at løfte den tunge arv, er Michael Fenger.

Den 59-årige afløser har en fortid som både professionel håndboldspiller og direktør i erhvervslivet, og siden 2009 har Fenger siddet i kommunalbestyrelsen for Konservative.

I maj kulminerede den politiske karriere så foreløbigt, da han overtog borgmesterkontoret i Gentofte fra sin populære forgænger.

Også selvom det egentlig ikke har været planen.

”Jeg har aldrig haft ambitioner om at være borgmester. Jeg har længe kunnet regne ud, at hvis Hans Toft skulle gå af, ville jeg være en mulig kandidat. Men mere har jeg ikke tænkt over det, og da jeg startede i politik, havde jeg faktisk regnet med at stoppe, før Hans gjorde,” siger Michael Fenger.

Altinget har lagt vejen forbi rådhuset i Gentofte for at blive klogere på den nye borgmester – og på hvilken retning kommunen kommer til at bevæge i, hvis han får overbevist vælgerne om, at Hans Tofts afgang ikke skal være anledningen til et politisk nybrud.

Fakta

Blå bog – Peter Michael Fenger
Født i 1962 på Frederiksberg

  • Student fra Øregård Gymnasium, 1981
  • Cand.polit fra Københavns Universitet, 1991

Politisk karriere

  • Borgmester i Gentofte Kommune siden 15. maj 2021
  • Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Gentofte Kommune
  • Formand for Børneudvalget i Gentofte Kommune
  • Kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune siden 2009 

Erhvervserfaring og tillidsposter

  • Salgs- og økonomidirektør i GHP Danmark fra 2015 til 2021
  • Senior Vice Precident I Nilfisk-Advance A/S fra 2012 til 2014
  • General Manager i Nilfisk-Advance A/S fra 2008 til 2011
  • Administrerende direktør (landechef) i Nilfisk-Advance A/S fra 2000 til 2008
  • Forskellige stillinger i Nilfisk-Advance A/S fra 1994 til 1999
  • Direktionsassistent i Arvid Nilsson A/S fra 1989 til 1994

Michael Fenger er gift med Charlotte Hjerl Fenger. Sammen har de tre børn.

Bolsjedrengen

Michael Fenger er ikke en klassisk politiker.

Han har ikke siddet i det ene elevråd efter det andet, har ikke været en del af ungdomspolitik og meldte sig først ind i et politisk parti, da han selv skulle repræsentere et.

Til gengæld kan han prale af at være nummer seks på listen over danskere med flest kampe på landsholdet i herrehåndbold.

Hele 234 kampe og 541 mål blev det til i rødt og hvidt for Fenger, der fra sin højre fløj var en bærende profil for ”bolsjedrengene” op gennem 80’erne sideløbende med klubkarrieren i HIK i Gentofte.

Efter den professionelle karriere fulgte en årrække med fremtrædende poster i først Nilfisk og senere Gildhøj Privathospital (GHP), der ejer flere specialhospitaler og klinikker i Danmark, Sverige og Mellemøsten.

I flere år henvendte Hans Toft sig også med et ønske om at få Fenger til at stille op til kommunalbestyrelsen – dog uden held.

Først i 2009 gav den tidligere håndboldspiller efter og gjorde alvor af sin langvarige interesse for samfund og politik ved at stille op i Gentofte Kommune.

”Jeg tænkte, at jeg ville ærgre mig, hvis jeg ikke prøvede det af. På den måde er jeg kommet ind udefra. Jeg er ikke skolet i noget politisk system,” siger Michael Fenger.

Ikke en ideolog

Den nye Gentofte-borgmester har heller ikke fået nogle bestemte politiske værdier ind med modermælken.

Han er i højere grad opdraget med det demokratiske ideal om så vidt muligt at have respekt for andre, selvom de måtte tænke anderledes end en selv.

Jeg er ikke en ideologisk politiker.

Michael Fenger (K)
Borgmester, Gentofte Kommune

”Min mor var godt til at få mig til at reflektere over de forskellige synspunkter. Jeg er ikke opdraget med, at der er et bestemt tankesæt, der er mere rigtigt end andre,” siger Michael Fenger.

Eller sagt på en anden, mere direkte måde:

”Jeg er ikke en ideologisk politiker,” som borgmesteren selv formulerer det.

Hvis ikke partibogen allerede havde afsløret det, giver det derfor også god mening, at Fengers politiske forbillede er manden, der engang fik sagt, at ”ideologi er noget bras”.

”Jeg nåede desværre aldrig at møde Poul Schlüter, men han skabte nogle flotte resultater. Og så førte han politik på en konstruktiv og ordentlig måde. Han kunne levere resultater og stadig være et ordentligt menneske. Det vil jeg også gerne selv,” siger Michael Fenger.

Færre stemmer end Toft

Først og fremmest skal Michael Fenger dog koncentrere sig om at genvinde magten og flertallet i Gentofte Kommune til november.

Og måske bliver den første – og største – udfordring at sørge for, at vælgerne får øget kendskabet til Konservatives nye spidskandidat.

En hurtig rundspørge på Jægersborg Allé i Charlottenlund indikerer i hvert fald, at det er meget blandet, hvor velkendt kommunens nye borgmester er; nogle ved endnu ikke, hvad han hedder, mens andre beskriver Fenger som en ”klog og erfaren” person, der ”formentligt ikke er blevet udvalgt tilfældigt”.

Borgmesteren anerkender da også selv, at der formentlig skal gøres en særlig indsats gennem valgkampen for at få slået navnet helt fast.

Men han er også realistisk.

”Hans Toft har gjort sig fortjent til sit image gennem en kæmpe indsats i 28 år, og det får jeg jo ikke foræret på seks måneder. Derfor vil jeg selvfølgelig også få færre stemmer, end Hans gjorde,” siger Fenger, der derfor primært sætter næsen op efter, at partiet får et godt valg og fastholder flertallet i kommunen.

Nye fokusområder

Skal Michael Fenger selv vælge, håber han dog primært på, at valgkampen i Gentofte kan komme til at handle om politik.

Han føler et stærkt behov for at få slået fast, at der ikke vil blive rokket på Konservatives politiske linje i kommunen, fordi Hans Toft er væk, og at forskellene på ham og forgængeren derfor også primært skal findes på det personlige plan.

Men selve ”fokusområderne” – som han selv kalder dem – kan borgerne godt forvente, at der bliver rykket lidt på.

Især to politiske områder vil Michael Fenger forsøge at sætte spotlys på i den kommende valgkamp; klimaet og de unge.

”Helt personligt har jeg erkendt alvoren i klimadagsordenen, og derfor skal der handles nu. Vi har allerede en masse initiativer i gang i Gentofte, men det kommer nok til at fylde mere hos mig, end det gjorde hos Hans Toft,” siger Fenger og fortsætter om de unge:

”De unge er vigtige, og deres trivsel betyder meget for mig. Vi har allerede udviklet en stærk ungepolitik i et af vores opgaveudvalg, og selvom den er god, er det svært at få initiativerne gennemført, og de unges trivsel er af mange årsager alligevel blevet dårligere og dårligere. Den udvikling skal knækkes.”

Grønne biler

På det grønne område ser den nye Gentofte-borgmester helt konkret flere steder, hvor kommunen kan træde ind og skubbe udviklingen yderligere i en mere bæredygtig retning.

Han nævner som eksempel, at der allerede udrulles fjernvarme for at minimere det store antal olie- og gasfyr i kommunen, der står for en meget stor del af Gentoftes udledninger.

Helt personligt har jeg erkendt alvoren i klimadagsordenen, og derfor skal der handles nu.

Michael Fenger (K)
Borgmester, Gentofte Kommune

Den største tilbageværende udfordring er dog transportsektoren – og herunder behovet for at få rullet flere ladestandere ud i kommunen.

”Alle tror, at Gentofte Kommune kun består af store villaer, men 60 procent er boligerne er faktisk etageejendomme. Det giver samme problematik som i København, hvor hovedparten af borgerne ikke kan få ladet elbilen op,” siger Fenger, der i første omgang vil presse politikerne på Christiansborg til at udvide kommunens værktøjskasse på området.

”Selvfølgelig skal vi som kommune ikke være leverandører af ladestandere, men vi skal have mulighed for at understøtte og måske i en kort periode hjælpe til med at få infrastrukturen op at stå ved for eksempel at sætte grunde gratis til rådighed.”

Unges problemer er komplekse

Problemerne med de unge – både selve trivslen, men også alkoholindtaget, cigaretterne og stofferne – er sværere at løse.

Det er en ”kompleks sag,” konstaterer Fenger.

”De unge er ikke blevet sådan, fordi de har besluttet sig for det. De er blevet præget af en masse dynamikker omkring dem; hvordan de er opdraget af forældrene, i skolen og på de sociale medier. Det er en kæmpe udfordring, og det kan ikke løses med et quick fix.”

Hvad foreslår du så helt konkret at gøre?

”Det kan være alt fra, at forældrene agerer anderledes, til at skolerne snakker på en anden måde, til at de unge hjælpes til at arbejde med et andet selvbillede. Det er helt vildt svært, og det tager lang tid, og derfor er det også vigtigt, at vi kommer i gang med at arbejde systematisk med det,” siger Michael Fenger og tilføjer:

”Vi har en masse idéer, og inden for kort tid vil vi også have en mere konkret plan for det. Men det er svært, fordi problemet er dynamisk.”

Udadtil skal danskerne dog ikke forvente det store stilskifte fra borgmesterkontoret i Gentofte.

Hans Toft har i mange år gjort sig bemærket ved med jævne mellemrum at kritisere retfærdigheden i den kommunale udligningsordning.

Og det kommer ikke til at ændre sig.

”I Gentofte er det umuligt at komme udenom regningen fra udligningsreformen. Den vil vi blive ved med at kæmpe for at minimere, så det bliver nok også et tema,” siger Michael Fenger.

Der er valg til kommunerne og regionerne den 16. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Fenger

Borgmester (K), Gentofte Kommune, næstformand, Vestforbrænding
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Hans Toft

Fhv. borgmester, Gentofte (1993-2021), advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00