Anmeldelse af 
John Iversen

Fra fiskersøn til topdiplomat: Ny biografi løfter sløret for Friis Arnes vej til de bonede gulve

Ny biografi giver et unikt indblik i den danske topdiplomat Friis Arne Petersens liv, der i fire årtier havde sin daglige gang på de bonede gulve i København, Washington, Beijing og Berlin, skriver John Iversen.

Friis Arne Petersen betragter diplomati som et fag – og hans respekt for faget gennemsyrer hele bogen, skriver&nbsp;John Iversen.<br>
Friis Arne Petersen betragter diplomati som et fag – og hans respekt for faget gennemsyrer hele bogen, skriver John Iversen.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
John Iversen
Den forandrede verden – Friis Arne Petersen om fire årtiers diplomati på øverste hylde med aktivisme og nye brudflader
Kurt Strand
Lindhardt og Ringhof, 320 sider, udkom 28 februar.

 

Det stod ikke skrevet nogen steder, at fiskeskipperen Carlos Petersens anden søn, Friis Arne Petersen, skulle flyve fra Skagen til de bonede diplomatiske gulve i København, Washington, Beijing og Berlin. Men sådan gik det.

Med kæmpe flid og målrettethed landede Friis Arne Petersen midt i orkanens øje gennem fire årtier og blev en af de mest indflydelsesrige danske diplomater efter Anden Verdenskrig.

Den vilde historie har den erfarne – og en af Danmarks dygtigste journalister – Kurt Strand skrevet en biografi på 335 sider om.

Det er på mange måder mere en samtalebog end en egentlig biografi. For det er ikke Friis Arne Petersens erindringer fortalt af ham selv alene.

Med Kurt Strands egen store indsigt i den samme samtid – han og Friis Arne er næsten jævnaldrende – stiller han også spørgsmål til de beslutninger, som Friis Arne Petersen har været med til at bane vejen for undervejs.

Faglig stolthed

Friis Arne Petersens store styrke igennem hele hans diplomatiske liv har været, at han netop har været diplomat. Hans respekt for faget gennemsyrer bogen. Han er meget kritisk overfor den danske regerings beslutning om, at udpege politikere til at være diplomater.

Det er tydeligt gennem hele bogen, at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er Friis Arne Petersens store forbillede.

John Iversen
Fhv. medlem af Europa-Parlamentet og seniorrådgiver Rud Pedersen

Som han understreger i bogen, skal man betragte diplomati som et fag. Og politikere er efter Friis Arne Petersens mening bedst til at være politikere. Som han lakonisk siger i bogen: "Når jeg går til tandlægen, så går jeg jo til en uddannet tandlæge".

Det er tydeligt gennem hele bogen, at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er Friis Arne Petersens store forbillede. Det er ham, der udpeger Friis Arne Petersen til ministersekretær, og det er Uffe Ellemann-Jensen, som Friis Arne Petersen besøger tre måneder før hans død i juni 2022, hvor de taler om situationen i Rusland efter overfaldet på Ukraine.

Friis Arne Petersen bliver udnævnt til ny direktør for Udenrigsministeriet i december 1996 i kølvandet på sagen om H.C. Hansens hemmeligholdte brev fra 1957 om tilladelse til atomvåben i Grønland, som blev afsløret af nu afdøde journalist Poul Brink.

Friis Arne Petersen medgiver i bogen, at det hemmeligholdte brev repræsenterer et af de mange tillidsbrug som grønlænderne "med rette kan siges at have oplevet".

På kollisionskurs med Anders Fogh

Efter 9/11 i 2001 udskriver Poul Nyrup Rasmussen valg og håber på, at hans håndtering af terrorangrebet ville give ham mulighed for at fortsætte. Det lykkedes ikke, og Anders Fogh Rasmussen bliver statsminister.

Det er starten på en ny virkelighed for Friis Arne Petersen, hvis nye chef nu hedder Per Stig Møller. Det er tydeligt en svækkelse af Udenrigsministeriet, som bliver pålagt nedskæringer på 22 procent i løbet fire år.

Det bliver tydeligt, at Anders Fogh Rasmussen selv vil stå i spidsen for den store øst udvidelse, som skal forhandles på EU-topmødet i december 2002. Det bliver mest tydeligt i DR-dokumentaren "Fogh bag facaden" om EU-topmødet, som bliver bragt i DR i 2003.

Læs også

Selvom Friis Arne Petersen i bogen diplomatisk forsøger at nedtone spændingen mellem Stats- og Udenrigsministeriet, så er det klart, at han er irriteret på Anders Fogh Rasmussens ageren i forhold til det, der skete på topmødet.

Friis Arne Petersen siger i bogen, at han er overrasket over, at Anders Fogh Rasmussen "har et særligt behov for som formand for Det Europæiske Råd at tage ansvaret for hele processen i en dansk dokumentarfilm".

Forholdet til Statsministeriet bliver ikke bedre i 2003, da Arne Friis Petersen deltager i bogen "I spidsen for Europa" om EU-topmødet. Han medvirker efter aftale med Per Stig Møller, og efterfølgende får han følgende kommentar fra statsministeren via hans departementschef Nils Bernstein: "Jeg mener, at det ligger langt uden for, hvad en departementschef kan deltage i".

Fra Irak til Afghanistan

Spændingen mellem Stats- og Udenrigsministeriet fortsætter i forbindelse med spørgsmålet om grundlaget for at gå sammen med USA ind i Irak.

Udenrigsminister Per Stig Møller forsøger i hele processen at fastholde, at der skal være et FN-mandat for gå med, men han bliver underkendt af Statsministeriet. Danmark går med USA, selvom Frankrig, Tyskland og en række andre lande afstår.

Friis Arne Petersens opfattelse af det kinesiske samfund er langt mere nuanceret end eksempelvis tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

John Iversen
Fhv. medlem af Europa-Parlamentet og seniorrådgiver Rud Pedersen

Kurt Strand forsøger – ikke helt forgæves – at få Friis Arne Petersen til at åbne op for sine overvejelser i forhold til beslutningen om at gå med i Irak-krigen uden FN-mandat. Friis Arne Petersen fastholder, at han bakkede op om Per Stig Møllers beslutning om, at man skulle følge statsministerens holdning og gå med USA i krig.

Det, der ikke er forgæves, er den efterfølgende sætning fra Friis Arne Petersen:

"I dag kan jeg kun sidde og erkende, hvad der skete. Senere skal jeg prøve at analysere, hvad der skete – og så have min egen holdning til det, diskutere med mig selv og mine nærmeste. Det samme gælder Afghanistan."

Det håber jeg, at vi får mulighed for at få indblik i, når Friis Arne Petersen på et tidspunkt måske skriver sine egne erindringer.

De bonede diplomatiske gulve

I 2005 bliver Friis Arne Petersen Danmarks ambassadør i Washington. I bogen skildres det, hvordan det lykkes ham at skabe kontakt til de mest indflydelsesrige personer i den amerikanske hovedstad.

Årene i Washington bruger Friis Arne Petersen til at skabe kontakter i det amerikanske politiske miljø og arrangere møder for danske erhvervsfolk med amerikanske firmaer.

Læs også

Det er tydeligt for Friis Arne Petersen, at på trods af hans egen "lille skepsis" i forhold til den danske deltagelse i Irak-krigen uden FN-mandat, så er netop Danmarks deltagelse på trods af vores størrelse med til at åbne døre i årene i Washington for Friis Arne Petersen.

Kurt Strand tager også hændelsen med Friis Arne Petersens promillekørsel i Vermont i 2007 op. Han er ikke interesseret i overtrædelsen på 0,1 promille, men alene i, at Friis Arne Petersen ikke selv tager forseelsen op overfor ministeriet, men først reagerer, da Ekstra Bladet skriver om det.

Friis Arne Petersen er helt åben i sin beklagelse og understreger, at det er en stor fejl, som han kun har sig selv at takke for.

Fem år i Beijing

Mens Friis Arne Petersen er i Washington, var ambassaden op til Arktisk Råds møde i 2010 med til at skrive vurderinger af, hvordan udenrigsminister Hillary Clinton, State Department og amerikanerne så på Arktisk Råd.

Det kommer helt bag på Friis Arne Petersen, at den danske udenrigsminister Lene Espersen vælger at melde afbud og foretrækker en familieferie under varmere himmelstrøg på Mallorca.

Det er tydeligt, at hvis Friis Arne Petersen havde været direktør i Udenrigsministeriet på dette tidspunkt, så var hans anbefaling deltagelse og ikke ferie. Derfor er hans kritik af Lene Espersens manglende deltagelse måske også en kritik af hans gamle ministerium og den daværende direktør?

De fem år som ambassadør i Kina har gjort et kæmpe indtryk på Friis Arne Petersen.

John Iversen
Fhv. medlem af Europa-Parlamentet og seniorrådgiver Rud Pedersen

De fem år som ambassadør i Kina har gjort et kæmpe indtryk på Friis Arne Petersen. Han har været vært for utallige danske delegationer – eksempelvis dronningens statsbesøg i 2014, hvor 161 firmaer ledsagede dronningen.

Friis Arne Petersens opfattelse af det kinesiske samfund er langt mere nuanceret end eksempelvis tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, som i januar 2023 opfordrede virksomheder, der i dag har aktiviteter i Kina til at trække sig ud af landet.

Friis Arne Petersen stiller et retorisk modspørgsmål i bogen og spørger, hvem "er det af de 480 danske virksomheder i Kina med 300.000 ansatte kinesere, der ikke længere må source eller sælge?"

Og Friis Arne Petersen undlader da heller ikke at nævne, at det er vigtigt at se Anders Fogh Rasmussens udtalelser i lyset af, at den tidligere statsministers firma modtager betaling fra Taiwan!

I dag passer Friis Arne Petersen sine tennistimer og sit lerduefirma samtidig med, at han holder masser af velbesøgte foredrag.

What a life!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Iversen

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. MEP (SF og S)
lærer (Marselisborg Seminarium 1980), master of rhetoric and communication (Aarhus Uni. 2017)

Kurt Strand

Selvstændig journalist og vært, forfatter, moderator, foredragsholder og mediekommentator
journalist (DJH 1980), fellow Constructive Institute (2021-22)

Friis Arne Petersen

Fhv. direktør, Udenrigsministeriet, direktør, Nordic Sporting Clays
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024