Hækkerups exit genantænder debat om interessekonflikt: Her er de toppolitikere, der tog svingdøren før ham

Når toppolitikere stopper i dansk politik for at tage et job i erhvervslivet eller ngo'er, er det et udtryk for, at "politik er blevet en karriere blandt andre karrierer", mener Altingets politiske redaktør. Få overblikket over, hvem der er gået gennem svingdøren de seneste ti år.

Foto: Søren Bidstrup, Emil Helms og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Flere end 20 ministre og prominente folketingspolitikere har de seneste ti år skiftet hverdagen på Slotsholmen ud med topposter indenfor det private erhvervsliv, ngo’er og international politik.

Som resultat har debatten om svingdøre og karensperioder været oppe og vende af flere omgange. I denne uge har Nick Hækkerups jobskifte fra Justitsministeriet til Bryggeriforeningen fået debatten til at blusse op igen med beskyldninger om interessekonflikter mellem private interesser og politisk ansvar.

Ifølge formand for Transparency International Denmark Jesper Olsen er det umuligt for politikerne at adskille deres politiske virke fra deres personlige interesser, når de er på vej ud af politik: 

”Selv om Nick Hækkerup er et vældigt hæderligt og ordentligt menneske, kan selv ikke han sige sig fri fra, at på dét tidspunkt, hvor man begynder at blive jobsøgende, skifter ens fokus. Så har man også nogle egne pekuniære interesser, som man mere eller mindre bevidst eller ubevidst kommer til at varetage,” siger Jesper Olsen til Jyllands-Posten.

Brian Mikkelsen, der selv tog springet fra erhvervsministeriet til erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, afviser beskyldningerne om interessekonflikter i skiftet mellem toppolitik og erhvervslivet.  

”Der er kæmpe forskel i de to job. Som minister har man meget stor magt og træffer tit den sidste og afgørende beslutning. Som lobbyist har man ikke magten, men skal forsøge at påvirke de beslutninger, der træffes. Jeg synes kun, det er en fordel for alle parter, hvis lobbyister på grund af deres politiske fortid ved, hvad de taler om,” siger Brian Mikkelsen til AvisenDanmark.

Læs også

Politik er blevet en karriere blandt andre karrierer

Sikkert er det, at arbejdspresset som toppolitiker er stigende. Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, vurderer, at det kan være medvirkende til, at de folkevalgte skifter karriere halvvejs:

"I dag er det ikke partiet, det sælger personen, men personen, der sælger partiet. Og det slider selvfølgelig. Politik er blevet konstant kampagne, det sker i et fragmenteret mediebillede. Det slider selvfølgelig også," siger han. 

Derudover er der sket en udvikling hen imod, at toppolitikere oftere skifter dansk politik ud med jobs i det private erhvervsliv og ngo'er frem for topposter i EU eller FN. 

"Politik er blevet en karriere blandt andre karrierer, og det, politikeren opbygger – nemlig et netværk af folk, der tager telefonen, når de ringer – dør hurtigt ud, så hvis man som politiker skal videre på den baggrund, sker det pludseligt og hurtigt."

Men de mange jobskift mellem toppolitik og det private erhvervsliv kan have konsekvenser for tilliden til politikerne. 

"Omvendt bidrager det til et billede af indspist elite, der holder hånden under hinanden. En form for jobsikkerhed, almindelige mennesker ikke har. Det lægger til den kritisk høje mistillid. Det ville en karensperiode måske lægge en dæmper på," siger Esben Schjørring. 

Se listen

Disse prominente politikere har de seneste ti år forladt dansk politik for topposter andre steder

Nick Hækkerup (S)
1. maj 2022 meddelte Nick Hækkerup noget overraskende, at han trak sig som justitsminister med øjeblikkelig varsel for at blive direktør i Bryggeriforeningen.

Karsten Lauritzen (V)
Tilbage i januar 2022 annoncerede Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, at han forlod dansk politisk til fordel for et job som branchedirektør i DI Transport.

Tommy Ahlers (V)
I 2018 udnævnte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen noget overraskende iværksætteren Tommy Ahlers til ny uddannelses- og forskningsminister. Knapt tre år senere valgte Ahlers dog at forlade dansk politik for at genoptage sin iværksætterkarriere

Joy Mogensen (S)
Efter mange måneders hård kritik meddelte Joy Mogensen i august 2021, at hun gik af som kultur- og kirkeminister. I oktober 2021 stiftede hun selskabet Roskilde Danhostel ApS med sin ekskæreste Jens Müller.

Morten Østergaard (R)
Radikales tidligere leder, Morten Østergaard, forlod i juni 2021 Folketinget med øjeblikkelig virkning for at blive klimarådgiver i ingeniørvirksomheden cBrain A/S. Otte måneder tidligere måtte Østergaard trække sig som leder for Radikale efter sager om krænkelser mod kvinder, og i november 2020 fik han orlov fra Folketinget.

Kristian Jensen (V)
Den tidligere finans-, skatte- og udenrigsminister og næstformand for Venstre Kristian Jensen trådte i marts 2021 ud af Folketinget for at blive Danmarks særlige udsending i FN. Han nåede kun at arbejde for dansk medlemskab af FN’s sikkerhedsråd i knapt et år inden han i marts 2022 takkede ja til en stilling som administrerende direktør for brancheorganisationen Green Power Denmark.

Henrik Sass Larsen (S)
Kun tre måneder efter folketingsvalget i 2019 forlod den tidligere S-minister sit mandat til fordel for jobbet som branchedirektør for venture- og kapitalfondenes brancheorganisation DVCA.

Merete Riisager (LA)
Den daværende undervisningsminister Merete Riisager annoncerede i oktober 2018, at hun ville forlade dansk politik efter det kommende folketingsvalg. Godt fire måneder efter valget tiltrådte Riisager som rådgivende bestyrelsesmedlem i tænketanken Ideas Beyond Borders. I januar 2021 blev hun direktør for Dansk Svømmeunion

Johanne Schmidt Nielsen (EL)
I april 2019 blev det offentliggjort, at Enhedslistens tidligere politiske ordfører og mangeårige profil Johanne Schmidt Nielsen skulle overtage posten som generalsekretær for Red Barnet efter det kommende folketingsvalg. Johanne Schmidt Nielsen stod alligevel til at skulle forlade Folketinget som konsekvens af Enhedslistens rotationsprincip.

Brian Mikkelsen (K)
Efter 24 år på Slotsholmen og adskillige ministerposter trådte erhvervsminister Brian Mikkelsen i juni 2018 ud af regeringen for at blive administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Søren Pind (V)
1. maj 2018 annoncerede Søren Pind, at han med øjeblikkelig virkning forlod posten som uddannelses- og forskningsminister og sit mandat i Folketinget. I oktober 2018 blev han bestyrelsesformand for Langkjaer Cyber Defence (nu: Danish Cyber Defence). Derudover er han oplægsholder og fast skribent hos Berlingske.

Esben Lunde Larsen (V)
I samme ombæring valgte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen at træde ud af dansk politik. Han blev hurtigt ansat i den amerikanske organisation World Resources Institute. I 2021 blev Lunde Larsen forfremmet til direktør for tro og bæredygtighed i World Resources Institute.

Maria Reumert Gjerding (EL)
Efter knapt tre år som folkevalgt forlod Enhedslistens Maria Reumert Gjerding i april 2018 Folketinget for at blive præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Jonas Dahl (SF)
I sommeren 2016 byttede SF’s gruppeformand, Jonas Dahl, Folketinget og dansk politik ud med posten som ny hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers. Jonas Dahl nåede i løbet af sin politiske karriere blandt andet at sidde som skatteminister i halvanden måned fra december 2013 til februar 2014, hvor SF trådte ud af regeringen.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Under et år efter hun tabte statsministerposten til Lars Løkke Rasmussen, frasagde Helle Thorning-Schmidt sit folketingsmandat. I februar 2016 skiftede hun Folketinget og dansk politik ud med en international toppost som direktør for Save the Children International.

Bjarne Corydon (S)
Kun to måneder tidligere, i december 2015, lagde Bjarne Corydon dansk politik bag sig for at blive ny global direktør for The McKinsey Center for Government. Frem til folketingsvalget i juni samme år havde Corydon været en prominent og omdiskuteret finansminister.

Karen Hækkerup (S)
I december 2013 overtog Karen Hækkerup erhvervet som justitsminister fra Morten Bødskov. Hun nåede at sidde på posten i knapt ti måneder, inden hun i oktober 2014 gik af for at blive direktør i Landbrug & Fødevarer.

Margrethe Vestager (R)
Margrete Vestager stoppede i 2014 som økonomi- og indenrigsminister og formand for Radikale til fordel for en toppost i EU, nemlig som Danmarks nye EU-kommissær. I september blev hun udnævnt som konkurrencekommissær.

Christian Friis Bach (R)
Den tidligere radikale minister for udviklingsbistand, Christian Friis Bach, forlod i juli 2014 posten som gruppeformand for Radikale for at blive eksekutivsekretær for FN’s økonomiske kommission i Europa (UNECE). I 2017 blev han generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.

Lykke Friis (V)
Den tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister trådte i maj 2013 ud af Folketinget midt i valgperioden for at blive prorektor på Københavns Universitet – en post hun tidligere havde bestredet fra 2006-2009. Lykke Friis havde tidligere været europapolitisk chef hos Dansk Industri. I 2019 blev hun direktør for Tænketanken Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)









0:000:00