“Du er ikke en politiker, som politikere er flest”: Få tre departementschefers sidste ord til deres ministre

Et godt råd om tøjvalg og en læselampe, der risikerer at komme på overarbejde, var et par af indslagene, da tre departementschefer mandag tog afsked med deres ministre og bød nye velkomne.

Mattias Tesfaye (S) fik en adidas-trøje i gave fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, da departementschef Pernille Breinholdt Mikkelsen holdt sin afskedstale til sin afgående minister.&nbsp;<br>
Mattias Tesfaye (S) fik en adidas-trøje i gave fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, da departementschef Pernille Breinholdt Mikkelsen holdt sin afskedstale til sin afgående minister. 
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

For nogle måneder siden beskrev Mattias Tesfaye (S) jobbet som udlændinge- og integrationsminister som at bære ringen fra Ringenes Herre.

Man kan bære den i et stykke tid, men hvis man har den på for længe, ødelægger det en menneskeligt. Man bliver ligesom Gollum, som Mattias Tesfaye udtrykte det i Berlingske.

Mandag var han en af tre ministre, der i en regeringsrokade, tog afsked med sit ministerium.

“Jeg håber, du synes, at ringen er kommet af i tide," sagde departementschef Pernille Breinholdt Mikkelsen under sin afskedstale.

"I hvert fald har medarbejderne i ministeriet oplevet en minister, der er gået til opgaven med grundighed, dygtighed og ikke mindst eftertænksomhed. Og som altid har husket, at der bag udlændingelovens uendelige paragraffer, gemmer sig menneskeskæbner.” 

Traditionen tro holdt departementscheferne taler, da der blev skiftet ud på ministerposterne, og i Udlændinge- og Integrationsministeriet var Pernille Breinholdt Mikkelsen ikke helt færdig med Mattias Tesfayes eftertænksomhed.

For noget af det, medarbejderne i Udlændinge- og Integrationsministeriet har skullet vænne sig til, er de lange pauser “i halve og hele minutter” midt i samtaler med Mattias Tesfaye.

“Det gav ikke mindst udfordringer under corona med Skype-møderne, hvor mangt en kontorchef har troet, at forbindelsen var røget og billedet frosset, men sandheden var, at du sad og tænkte dig om. Men vi lærte det,” lød det fra Pernille Breinholdt Mikkelsen.

Og det er ikke det eneste punkt, hvor Mattias Tesfaye skiller sig ud. 

Du er ikke så glad for akademikere, har vi kunnet læse. Det har vi heldigvis ikke mærket så meget til her i ministeriet.

Sophus Garfiel
Departementschef, Indenrigs- og Boligministeriet

0:000:00