Holstein om finanslov: Det kan næsten ikke gå galt

FINANSLOV 2019: Regeringen har opgivet at sænke arveafgiften, og hovedlinjerne i finansloven er aftalt med Thulesen Dahl. Derfor ender finanslovsforhandlingerne med en blå aftale i år, vurderer Altingets politiske kommentator.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Finansminister Kristian Jensen (V) og resten af regeringen bør gå nogle overkommelige forhandlinger om næste års finanslov i møde. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter dagens præsentation af regeringens udspil.

Med pengeposer til ældre, sundhed og børn, men til gengæld ingen forslag til skattelettelser, ligner udspillet en udstrakt hånd til Dansk Folkeparti. Derfor er det ikke sandsynligt, at der bliver drama om forhandlingerne i samme omfang som sidste år.

”Anders Samuelsen er træt af udsigten fra trætoppene, og Liberal Alliance har omsider indset, at partiet ikke kan gennemtvinge en politik, der ikke er flertal for i Folketinget,” siger Erik Holstein.

”Derfor er der heller ikke noget om skattelettelser denne gang. Ikke engang LA’s nye mærkesag om en nedsættelse af arveafgiften er med i finanslovsudspillet. DF har på forhånd vendt tomlen ned, og det har regeringen i modsætning til sidste år taget bestik af,” forklarer han.

Især dele af Venstre har problemer med flere udlændingestramninger, så der kan stadig komme sværdslag her

Er der overhovedet noget overraskende i udspillet fra regeringen?

”Nej, snittet er helt som forventet. Finanslovsforslaget er nøje afstemt med Dansk Folkeparti. Den sidste finanslov før valget må ikke ende i et blåt hundeslagsmål, og der må ikke være noget, der generer vælgere. Og så er der lidt grønt med, så regeringen kan få neddæmpet kritikken på et område, hvor den står meget svagt,” vurderer Holstein.

Løkke og Jensen farver økonomien i nye farver
Han peger på, at Lars Løkke og Kristian Jensen op til denne finanslov slår en helt anden tone an, i forhold til hvordan det går med økonomien, end de har gjort tidligere i regeringsperioden. I 2016 tegnede regeringen dansk økonomi i kulsorte farver for at få det rigtige bagtæppe til endnu en forhøjelse af pensionsalderen.

”For bare to år siden fortalte Løkke, at den danske vækst var i slæbesporet og haltede efter nabolandene. I dag er det vendt på hovedet: Ved præsentationen gjorde Kristian Jensen ligefrem en engageret indsats for at vise, at Danmark klarer sig mindst lige så godt som Sverige,” fremhæver Erik Holstein.

Regeringen har nu valgt at omfavne opsvinget, og de ubehagelige reformer er gemt væk.

”Alt andet havde også været selvmorderisk. Det snit vil regeringen også lægge i valgkampen. Mottoet vil være 'det går ufattelig godt i Danmark, så hvorfor dog skifte regering?',” lyder analysen.

Kamp med DF vil stå om sparekrav, ældre og udlændinge
Men der skal dog trods alt forhandles om den endelige finanslov, og regeringen slipper ikke for indrømmelser.

Hvor kommer kampen med DF til at stå?

”Der kan komme diskussion af, hvor meget der skal gives i erhvervsstøtte, og sandsynligvis vil DF kræve, at det forhadte omprioriteringsbidrag bliver skrottet hurtigere på udvalgte områder, for eksempel erhvervsskolerne. DF har også krav, der skal sikre pensionisternes købekraft, men det kommer ikke til at vælte spillet,” siger Erik Holstein.

Derudover er der stadig hele spørgsmålet om et paradigmeskift på udlændingeområdet. Dansk Folkeparti vil have en ny tilgang til flygtninge, så de bliver forberedt på at vende tilbage til deres hjemland frem for at blive integreret i Danmark. Og partiet har på forhånd sagt, at de vil have deres konkrete forslag klappet af i forbindelse med finansloven.

Det var også på bordet ved sidste års finanslovsforhandlinger, men blev taget ud, da regeringen i samme omgang måtte opgive at få skattelettelser igennem.

”Regeringen vil denne gang gå længere for at imødekomme DF. Men især dele af Venstre har problemer med flere udlændingestramninger, så der kan stadig komme sværdslag her,” vurderer Altingets politiske kommentator.

Ingen udlændingesnak op til præsentationen
Hvorfor har vi ikke hørt noget om udlændinge i regeringens optakt til præsentationen af finansloven?

”Det område er reserveret til DF. Regeringens embedsmænd er i fuld gang med at bane vejen for, at en række af DF’s udlændingeforslag kan omdannes til lov. Man vil undgå en situation som sidste år, hvor man ikke kunne nå at undersøge tingene til bunds,” siger Holstein.

I den del af forhandlingerne vil DF primært gå efter to ting, forklarer han: et loft over familiesammenføringer i stil med den tyske model og et langt større fokus på hjemsendelser af asylansøgere. Her kan man gøre en del, fordi det er op til det enkelte land at bestemme, om indvandrere og flygtninge skal tilbydes permanent ophold om 5 år – eller først om 15 år.

Er risikoen for, at forhandlingerne ender med valg, så helt afblæst nu?

”Nu viser de seneste års finanslovs-underholdning jo, at man skal være forsigtig med at give garantier. Men kigger man på det analytisk, er der mindst 90 procents chance for, at det ender med et blåt finanslovsforlig. Hvis det går op i hat og briller igen i år, er det jo ikke seriøs politik mere. Det er satire.”   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00