Holstein om S-plan: Frederiksen og Løkke ser helt forskelligt på økonomien

2025-PLAN: Socialdemokraterne har fremlagt 2025-udspil, og den bærer præg af at være blevet flikket sammen, fordi partiet har fået kritik for ikke at lægge en plan frem, siger Altingets politiske kommentator.

”Det er ikke guld og grønne skove, og det er ikke en masse løfter."

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, efter hun onsdag har præsenteret partiets 2025-plan.

"Til gengæld er det noget, som kan lade sig gøre i modsætning til den plan, som regeringen har fremlagt,” fortsætter hun.

Efter i længere tid at være blevet beskyldt for ikke at fremlægge et bud på en 2025-plan, er Socialdemokraterne nu kommet med sin plan, der hedder Stol på Danmark. 

Socialdemokraterne vil blandt andet gennemføre en vækstreform og en opkvalificeringsreform, afsætte penge til at skabe tryghed for boligejerne og prioritere velfærden. Det skal finansieres med den økonomiske råderum på knap 40 milliarder kroner og en annullering af lempelserne af arvegiften, der vil give en milliard kroner i statskassen.

Ingen shocking news
Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er der ikke meget nyt og overraskende i Socialdemokraternes netop fremlagte 2025-udspil.

"Det var ikke, fordi der var shocking news i den socialdemokratiske 2025-plan. Det virkede meget som en plan, der var flikket sammen, fordi partiet netop var blevet kritiseret for ikke at lægge en plan frem,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det var ved at være lidt irriterende for Socialdemokraterne at blive beskyldt for at lurepasse."

Mens regeringen blandt andet lægger op til en skattereform, en SU-reform og en højere pensionsalder, er det ikke noget, Socialdemokraterne bider på.

”Frem mod 2025 er der skabt et økonomisk råderum på omkring 40 milliarder kroner, som kan bruges til vores prioriteringer; vækst og arbejdspladser, velfærd og uddannelse,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Med de prioriteringer er det ikke nødvendigt at bede den danske lønmodtager om at arbejde mere, ligesom det ikke er nødvendigt at skære i SU'en. Derfor gør vi det ikke,” slår hun fast.

S og V dybt uenige
Og kigger man på indholdet i Socialdemokraternes 2025-plan, er det vigtige, at Mette Frederiksen slet ikke deler Løkkes analyse af rigets økonomiske tilstand.

”Statsministeren maler Danmarks økonomiske situation i dystre farver for at få Hjorts katalog af ubehageligheder til at glide ned. Socialdemokraterne derimod ser Danmarks økonomi som grundlæggende solid, en analyse der fuldstændig deles af Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

”Det er en af grundene til, at begge partier klart afviser regeringens ønske om en yderligere forhøjelse af pensionsalderen,” tilføjer han.

Erik Holstein peger på, at et af hovedpunkterne i Socialdemokraternes 2025-plan er, at et af Danmarks allervæsentligste udfordringer i de kommende år, er, at produktiviteten er for lille, ligesom arbejdskraften mangler de rette kompetencer.

"Derfor er partiets vigtigste prioritet at få opkvalificeret den ufaglærte arbejdskraft. Det er jo meget mildere kost end en cocktail af ubehageligheder,” siger Erik Holstein og henviser til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen har sagt, at man i forbindelse med 2025-planen kiggede på et katalog af ubehageligheder.

Budkrig om boligejerne
I Socialdemokraternes 2025 plan er der afsat penge til boligejerne og et nyt ejendomsvurderingssystem. I modsætning til regeringen lægger Socialdemokraterne op til at holde boligskatterne i ro. Ifølge Mette Frederiksen skal der sikres forudsigelighed for boligejerne ved at prioritere fire milliarder kroner i 2025 og i alt 30 milliarder kroner i perioden 2017-2025.

Prioritieringen af boligejerne i 2025-planen kommer ikke bag på Altingets politiske kommentator.

"Fuldstændig som man så det før valget i 2011, er Socialdemokraterne gået i skarp konkurrence med Venstre om at få boligejernes stemmer. Og endnu engang byder S højest,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det er ikke en konkurence, der vil få høje karakterer af økonomerne, men boligejerne er en magtfuld gruppe, der kræses ekstra om, når valgtrommerne begynder at buldre."

Forrige artikel Se pressemøde: Socialdemokraterne præsenterer sin 2025-plan Næste artikel Her er det Nye Borgerlige partiapparat Her er det Nye Borgerlige partiapparat
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt en endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.