Holstein: Sjældent at statsministeren må være støttepædagog

FINANSLOV: Kristian Thulesen Dahl var onsdag morgen til møde i Statsministeriet om finanslovsforhandlinger. Og det fortæller, hvor dramatisk det er blevet, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: /ritzau/Linda Johansen
Cecilie Gormsen

"Situationen er vildt kompliceret, fordi der både foregår et taktisk spil, og bagved ligger nogle meget substantielle uenigheder."

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om finanslovsforhandlingerne, hvor der det seneste døgn er skruet op for dramatikken.

Onsdag morgen var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til møde med Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet, efter DF-formanden tirsdag var ude og opfordre regeringen til at dele finanslovs- og skatteforhandlingerne op. En opfordring, som finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag aften afviste.

"Det er relativt sjældent, at statsministeren må ind over finanslovsforhandlingerne som støttepædagog, så det siger noget om, hvor dramatisk det er blevet,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Så længe regeringen ikke rykker sig markant på udlændingeområdet, kommer man ikke videre - uanset hvor meget kaffe, man hælder på Thulesen.”

Logisk at opdele forhandlinger
Kristian Thulesen Dahl sagde tirsdag, at regeringen har taget finansloven som gidsel i bestræbelserne på at lande en skatteaftale.

Derfor vil Dansk Folkeparti have forhandlingerne op, så finansloven kan komme på plads hurtigst muligt, hvorefter man kan fortsætte med forhandlingerne om regeringens ønske om en skattereform og DF-ønsket om udlændingestramninger. Men Kristian Jensen har holdt fast i, at tingene skal forhandles samlet.

"Rent logisk giver det god mening at udskyde skatteforhandlingerne, som Thulesen foreslår, men den model giver regeringen problemer på det taktiske plan. Derfor har den slået sig i tøjret,” siger Erik Holstein.

Den store knast
Ifølge Altingets politiske kommentator har Kristian Thulesen Dahl et meget bedre forhold til Lars Løkke Rasmussen end til Kristian Jensen, men man skal ikke overfortolke dagens møde i Statsministeriet onsdag morgen. For uenighederne handler om meget mere end kemi.

"Der er meget principielle uenigheder, når det gælder Dansk Folkepartis forslag om ikke at integrere flygtninge,” siger Erik Holstein, der peger på, at Dansk Folkeparti ikke vil integrere flygtninge, mens regeringspartierne gerne vil.

”Her står regeringspartierne ganske enkelt for det modsatte udgangspunkt. Normalt vil de andre borgerlige i samme retning som DF, de vil bare ikke gå lige så langt, og så kan man lande et sted midt imellem. Men når man vil hver sin vej, bliver det tungt."

Har allerede givet indrømmelser
Erik Holstein peger på, at man fra regeringens synsvinkel allerede har givet Dansk Folkeparti pæne indrømmelser i finanslovsforhandlinger i form af flere penge til sundhed og ældrepleje.

”Regeringen frygter nu, at den ikke får modydelser for de indrømmelser, hvis man bare lander finansloven alene uden en skatteaftale,” siger Erik Holstein og fortsætter:

"Desuden er der lige problemet med Liberal Alliance. For der er ingen garanti for, at man når til enighed om hele komplekset efter nytår, og gør man ikke det, kommer der ingen skattereform. Så kan man lige overveje, hvor det vil efterlade Anders Samuelsen. Det vil jo give stof til karikaturtegnere i generationer."

Løkke og Thulesen mødes i aften
Statsminister Lars Løkke Rasmussen ville efter morgenens møde ikke kommentere, om forhandlingerne fortsat skal foregå parallelt, eller om de bliver splittet op.

Til gengæld skal statsministeren og Kristian Thulesen Dahl mødes igen onsdag aften til det, som Løkke selv kalder et tilskæringsmøde. Politisk kommentator Erik Holstein tvivler dog på, at regeringen kommer til at bøje sig for Dansk Folkepartis krav:

”Jeg tvivler meget på, at regeringen bøjer sig for Dansk Folkepartis krav om ikke at integrere flygtninge. Men hvis regeringen vil have sin skattereform, må den finde på noget andet, der imødekommer det politiske mål, der ligger bag Thulesens krav,” siger Holstein og fortsætter:

”DF's formål med hele øvelsen er, at flygtninge ikke fremover gøres til indvandrere og i stedet sendes tilbage, når der er blevet roligere i nærområdet. Her bør regeringen kunne finde andre knapper at skrue på."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00