Kommentar af 
Judith Kyst

Judith Kyst: Festivaler kan ændre unges madvaner til det bedre

Mens verden har brug for madhandling, samles mange unge mest om takeaway og snacks. En del af løsningen er fælles madlavning som et kreativt kulturtilbud blandt andet på sommerens festivaler, skriver Judith Kyst.

Rigtig mange unge flytter hjemmefra uden basale madlavningsfærdigheder. Det kan festivalernes madfælleskaber ændre på, skriver Judith Kyst. 
Rigtig mange unge flytter hjemmefra uden basale madlavningsfærdigheder. Det kan festivalernes madfælleskaber ændre på, skriver Judith Kyst. Foto: Madkulturen
Judith Kyst
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grøn gastronomi på Northside. Legeplads med lokale råvarer på Heartland. Køkkenfest og gourmet på Roskilde. Sommerens store festivaler har gjort madoplevelser til en central del af programmet – og det er en rigtig god nyhed i en tid, hvor den hjemmelavede mad ellers har trange kår.

Til hverdag er unge under 25 år dem, der bruger mindst tid i køkkenet. I den seneste måling fra Madkulturen er kun en tredjedel af deres aftensmåltider lavet fra bunden. Tre fjerdedele af de unge føler, de mangler overskud til hjemmelavet mad, og derfor ender de endnu oftere end resten af befolkningen med en færdigret, takeaway eller mad på farten.

En del af årsagen skal findes i de unges uforudsigelige hverdag, hvor spontane aftaler med kammeraterne gør det svært at planlægge og prioritere madlavning derhjemme. Men madlavning behøver slet ikke at stå i modsætning til socialt samvær og gode fælles oplevelser. Det er festivalernes øgede fokus på god mad og madlavning et overbevisende vidnesbyrd om.

Motivationen for at kaste sig ud i fælles madoplevelser har formentlig aldrig været så stor, som hos den generation af unge, der om få uger skal på blandt andet Roskilde festival for første gang.

Mere end seks ud af ti unge interesserer sig faktisk for madlavning, og under den første corona-nedlukning i 2020 brugte næsten halvdelen af dem anledningen til at få mere tid i køkkenet – væsentligt flere end for de andre aldersgrupper.

Inkluderende måltidsfællesskaber på uddannelsesinstitutioner, kollegier, skolehjem og på sommerens festivaler kan fungere som social løftestang for unge

Judith Kyst
Direktør, Madkulturen

Unge er samtidig dem, der er bedst til at finde nogen at dele deres måltider med. Men som det ser ud i dag, følger madlavningen ikke med, når de unge mødes for at spise, og halvdelen af unge laver sjældent eller aldrig mad med andre.

Kan vi koble interessen for madlavning med behovet for at dele sjove, kreative og meningsfulde projekter med hinanden – så kan resultatet blive lokale eksplosioner af madglæde, der kan sprede sig som ringe i vandet. For mange kræver det kun, at man får det prøvet af.

En orkestreret oplevelse med madlavning kan være lige præcis det, der skal til for at komme i gang med at lave mad med andre til hverdag også. Det har vi et i af Madkulturens madlavningskurser for unge, madklubber på skolehjem, køkkentjanser på efterskolerne – og på Foodjam på Roskilde festival, der snart løber af stablen for ottende gang.

Netop Foodjam et godt eksempel. Her har 20.000 festivaldeltagere over årene været i køkkenet med mere end 700 jævnaldrende rådgivere for at eksperimentere sig frem til et godt måltid af lokale råvarer i sæson.

Deltagerne kommer i selskab med andre, og ud over at praktisk talt alle har en god oplevelse, svarer tre fjerdedele af de unge, at de har fået mere lyst til at lave mad med deres venner – en effekt, der varer ved, når vi spørger igen tre måneder senere.

Deltagerne i Foodjam hører typisk til den madinteresserede del af ungdommen. Men når deres madglæde kobles med hyggeligt samvær, kan det potentielt få deres færdigheder og læring i festivalteltet til at smitte af på mange andre. Som et korps af madambassadører bringer de kulturen for fælles madlavning med ud i deres omgangskreds – og senere i livet til deres familier og børn.

Især det sidste kan på sigt bidrage til en positiv spiral i madkulturen, da familien er det sted, vi oftest lærer at lave mad og får opbygget et repertoire af hverdagsretter.

Den bedste mad er den, vi deler med andre. Når vi spiser sammen, gør vi nemlig meget mere ud af måltidet. Maden er sundere, vi bruger længere tid på at spise den, og vi er mere tilfredse, viser Madkulturens undersøgelser. Tilsvarende kan vi se, at hjemmelavet mad er både sundere, mere bæredygtig og mere tilfredsstillende, end de mere færdigkøbte løsninger.

På den måde kan en stærkere ungdomskultur omkring fælles madlavning være en del af løsningen på flere presserende samfundsproblemer. Det gælder ikke mindst i forhold til ensomhed og mental trivsel, hvor unge er stadig mere udsatte, ifølge forårets nye tal fra Den nationale sundhedsprofil.

Lad os følge de gode eksempler fra sommerens festivaler og finde på mange flere kulturtilbud med madlavning i centrum

Judith Kyst
Direktør, Madkulturen

Unge bor meget ofte alene i en husstand og er derfor afhængige af at finde spise- og madlavningsfællesskaber uden for hjemmet. Hvis alle skal have en chance for at være med her, er det væsentligt, at fælles madlavning og spisning ikke kun foregår i lukkede vennegrupper.

Inkluderende måltidsfællesskaber på uddannelsesinstitutioner, kollegier, skolehjem og på sommerens festivaler kan fungere som social løftestang for unge, der mangler selskab og nogle at spise med til hverdag. Ved at indgå i den slags fællesskaber, kan man dermed gøre en forskel, både for sig selv og for andre unge.

Indsatsen for en stærk fælles madkultur skal selvfølgelig starte allerede i barndommen. Både i familien og i skolen skal vi gøre meget mere for at klæde næste generation på til at tage sig godt af sig selv og hinanden gennem maden. Men ikke alle børn har adgang til gode madforbilleder hjemme, og i skolerne bliver maddannelsen alt for ofte overset.

Derfor har vi nu en generation af unge, hvor rigtig mange forlader skolen og flytter hjemmefra uden basale færdigheder i et køkken og uden en kultur for hjemmelavet mad. Det kan vi bedst rykke på gennem sjove, billige, mættende og – ikke mindst – sociale madtilbud alle de steder, hvor unge mødes og har brug for at spise.

Lad os følge de gode eksempler fra sommerens festivaler og finde på mange flere kulturtilbud med madlavning i centrum. Så kan vi aflyse 'generation take-away' til fordel for en generation med tusinder af stærke ambassadører for inkluderende madfællesskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Judith Kyst

Direktør, Madkulturen, formand, Fairtrade Mærket
m.phil. (Uni. of Cambridge 1995), kandidat i geografi (Uni. of St. Andrews 1994)

0:000:00