Kenneth Thue: Exit Løkke eller det mesterlige comeback?

ANALYSE: Dette valg ligner bestemt et exit for Løkke. Men han har gjort det før. Stået med ryggen mod muren med et meget svagt udgangspunkt før en valgkamp og alligevel leveret et stærkt resultat. Det skriver Kenneth Thue Nielsen, som har lavet en analyse af de seneste ti folketingsvalg i Danmark.

Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Kenneth Thue Nielsen

"Hvor er det crazy, det her, mand."

Citatet stammer fra Alternativets Uffe Elbæk og blev fremsagt i løbet af valgnatten i 2015, hvor Alternativet strøg i Folketinget med ni mandater og næsten fem procent af stemmerne. 

Crazy – eller som minimum kuriøst – synes også ganske dækkende for det valg, der netop er blevet udskrevet. Vi har tre nye, markante, ret uforudsigelige og uerfarne politiske partier med på stemmesedlen. Nye Borgerlige, partiet Klaus Riskær Pedersen og senest Stram Kurs vil være på vores stemmesedler, når vi inden længe får lov at stemme til folketingsvalget.

Vælgernes, politikernes og valgets temaer er svære at forudsige. Indtil for tre til fire måneder siden lignede det først og fremmest en valgkamp, der ikke skulle handle om flygtninge og indvandrere. Det tegnede til at blive en valgkamp, hvor centrale velfærdstemaer som pension og sundhed ville spille en central rolle, og hvor ungdommen og tidens tendenser ville sikre klima og miljø en central placering på den politiske dagsorden.

Hvis Løkke kan lave en valgkamp, der er bare næsten lige så god som den i 2011, så har vi det mesterlige comeback.

Kenneth Thue Nielsen

Ind fra siden kom Klaus Riskær Pedersen, der hurtigt fik vind i meningsmålingerne og lignede et nyt parti på tinge. Den medvind forsvandt dog igen, og siden fulgte måneder med rituelle demonstrationer fra Stram Kurs og en første måling, der indikerede repræsentation i Folketinget. Glemt var pludselig Nye Borgerlige, der efter en imponerende start pludselig måtte se sig som et parti tæt på spærregrænsen.

Det analytiske grundlag
Er det game over for Løkke og VLAK-regering? Eller er historien rig på slutspurter, som den statsministeren har brug for? Det ser vi på i det følgende afsnit.

I tabellen nedenfor ses de seneste ti folketingsvalg i Danmark. Tabellen viser, hvornår valgene blev udskrevet og afholdt, samt hvem der udskrev valget, og hvilken regering der stod bag.

Tabellen viser desuden tilslutningen til regeringen før valgudskrivelsen. Disse tal bygger på det nyeste snit af meningsmålingerne fra Altinget, før valget blev udskrevet. Sidst i tabellen ses tilslutningen til de samme regeringspartier efter valget samt, hvorvidt regeringen samlet set er gået frem eller tilbage i løbet af valgkampen.

Ridder Løkke
Ingen regering har de sidste 30 år haft et ringere udgangspunkt før et valg end regeringen Lars Løkke Rasmussen III. Den regering, der kommer tættest på, var regeringen Lars Løkke Rasmussen I. Det fremgår af tabellen, som viser, at regeringen går til valg med opbakning fra 27,6 procent af stemmerne – det laveste udgangspunkt set over de sidste 11 valg. Tabellen viser ligeledes, at statsministeren i forvejen havde bundrekorden, da han i 2011 gik til valg med opbakning fra 28,9 procent af vælgerne.

Et blik på valget i 1998 viser, at Nyrups tredje regering fik en stor fremgang på 4,2 procent i løbet af valgkampen. SR-regeringen gik til valg med opbakning fra 35,6 procent af stemmerne, men fik 39,8 procent ved selve valget.

Tabellens største lussing er tildelt Anders Fogh Rasmussens første regering, der i 2005 gik til valg med opbakning fra 40,4 procent af vælgerne. Efter valget havde regeringen – bestående af Venstre og de Konservative – tabt 5,4 procent af stemmerne i løbet af valgkampen.

Hvem er så højdespringeren over dem alle? Hvem har – set over de seneste 30 år – leveret den største fremgang i løbet af en valgkamp? Det har regeringen Lars Løkke Rasmussen I. Ved valget i 2011 gik Venstre og Konservative til valg med støtte fra 28,9 procent af vælgerne. På valgnatten havde 34,3 procent af vælgerne sat deres stemme ved et af de to regeringspartier. Et sådant spring er ikke set større i mere end 30 år.

Bedste bud
Altingets sidste Risbjerg-snit inden valget viser, at rød blok står stærkt forud for det kommende folketingsvalg. Den røde blok står til 96 af de 175 danske mandater. Hvis vi fraregner Alternativet, har rød blok stadig til 90 mandater. Risbjerg-snittet viser desuden, at rød blok har haft en stabil føring i alle snit siden november 2017. De seneste 17 måneder har prognoserne således vist, at rød blok står til at vinde det kommende valg. Derfor er det mest kvalificerede gæt, at rød blok vinder valget.

Men de tre regeringspartier står til 27,6 procent af stemmerne. Med støttepartier og nye partier i den blå blok når vi op på 46,1 procent af stemmerne. Hvis Løkke kan lave en valgkamp, der er bare næsten lige så god som den i 2011, så har vi det mesterlige comeback.

Kenneth Thue Nielsen er ejer af analysevirksomheden methods.dk. Han er ekspert i statistik og tidligere valgforsker. Han har arbejdet for blandt andre LO, DR og Socialdemokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Thue Nielsen

Direktør og stifter, methods.dk
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00