Kina: Vi har også rettigheder i Arktis

Kina ved godt, at de ikke er en arktisk stat. Men de ønsker at være tilstede i Arktis og deltage i debatten om arktiske emner. Og det bør de arktiske stater acceptere, mener Kina's ambassadør til Danmark.

Andreas Krog

Det vakte stor international opsigt, da Kina for tre år siden i sin nye arktiske strategi betegnede sig selv som en nær-arktisk stat. Og USA’s daværende udenrigsminister Mike Pompeo slog i maj 2019 ved en tale i forbindelse med Arktisk Råds ministermøde fast, at der ikke er noget, der hedder nær-arktiske stater.

Enten er man en arktisk stat, eller også er man ikke, fastslog Pompeo.

Kina’s ambassadør til Danmark, Feng Tie, forsøgte da heller ikke at gøre Kina til mere end det er i Arktis, da han fredag gæstede Altingets gård i København, der fungerede som en satellit-debatscene i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

“Kina er selvfølgelig ikke en arktisk stat. Kina har ikke territorielle rettigheder i Arktis, men Kina har legitime rettigheder i Arktis i henhold til internationale konventioner,” sagde Feng Tie ved et arrangement arrangeret af Dansk institut for partier og demokrati.

Gensidig respekt
Kina ønsker at være tilstede i Arktis og mener også, at man har ret til at være i Arktis og deltage i diskussionen om arktiske forhold. Og det bør arktiske stater som Danmark og USA respektere.

“Kina ønsker at respektere de arktiske staters territorielle rettigheder. Og vi håber at den respekt er gensidig. Kina’s legitime ret til at have interesser i Arktis bør også respekteres. Kina ønsker at være deltager og bidragydere i forhold til arktiske forhold,” sagde Feng Tie og fortsatte:

“For arktiske forhold er ikke kun en sag for landene i Arktis. For det der sker i Arktis har globale implikationer og betydning. Så Kina ønsker at deltage i at håndtere arktiske forhold og ønsker at samarbejde med arktiske stater såvel som ikke-arktiske stater.”

Kina har de senere år med rekordfart bygget to arktiske isbrydere. Den ene sejlede i sommeren 2019 mere eller mindre tværs over det arktiske farvand. Kina ønskede at se, om det i fremtiden vil være muligt at etablere sejlads i sommermånederne i en mere direkte linje mellem Asien og Europa end ad Nordøstpassagen langs Ruslands kyst.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00