Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Rapport om det gode børneliv er hævet over politik

Rapporten "Det gode børneliv - ifølge børnene" fra LEGO Fonden og Tænketanken Mandag Morgen vækker barnet og forældrene i enhver. Gid den får politisk medvind.

LEGO/Mandag Morgen-undersøgelsen er næsten grundlag for en lille håndbog for vordende forældre, skriver udgiver Rasmus Nielsen.
LEGO/Mandag Morgen-undersøgelsen er næsten grundlag for en lille håndbog for vordende forældre, skriver udgiver Rasmus Nielsen.Foto: Colourbox
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en for tiden rå debatkultur med lille plads til nuancer og mindretallet er det livgivende at læse den netop udkomne rapport om "Det gode Børneliv", hvor LEGO Fonden og Tænketanken Mandag Morgen har spurgt børnene selv. Mandag Morgen udgives - som mange vil vide - af os bag netavisen Altinget.dk.

I en tid, der jo også er flygtig og byder på risiko for konstante afbrydelser, er den læseværdig fra start til slut (98 sider). Hvorfor? Fordi rapporten giver et sjældent indblik i, hvad børn kan lide, hvad de frygter, og hvad de drømmer om. Den vækker barnet i enhver voksen. Vækker lysten i os alle til at være en god far og mor - eller bedsteforældre.

I en polariseret tid peger undersøgelsen af børnenes eget gode liv ind mod fællesskabet. Dér hvor sammenhængskraften bor. Dér hvor vi sammen bygger en bedst mulig fremtid for de små, der engang skal bære samfundet. Mens de undervejs forhåbentlig trives så godt som muligt.

Rapporten er prisværdigt hævet over den rød-blå akse, fordi den alene tager børnenes parti.

Læs mere

Læs rapporten "Det gode Børneliv" her.

Om Mandag Morgens Mathias Kjær Heilesen her.

Hvad kan vi da lære? Lad mig bare slå ned på et enkelt ord: Skænderi. Hvor meget blev der skændtes i dit barndomshjem? Hvordan påvirkede det dig i givet fald? Er du bedre til at undgå skænderi i din egen familie? Eller evner du som bedsteforældre at sænke skænderi-niveauet hos dine børns familier - vel at mærke uden at skændes om utidig indblanding?

LEGO/Mandag Morgen har fået svar fra 1.702 repræsentativt udvalgte skolebørn fra 0. til 10. klasse. Og så tager rapporten os på en velskrevet og -illustreret gennemgang af det gode familieliv, det gode fritidsliv og det gode skoleliv, ligesom man fortæller om legens rolle i børnelivet og til sidst om børns syn på fremtiden.

Det er allerede i det første afsnit om børnenes gode familieliv, man bliver ramt på et niveau over ideologiske skel, over politiske slagsmål om folkeskolens formålsparagraf, eller over om der nu skal ansættes flere støttepædagoger ...

Cecilie på 13 siger det med få ord: - Det, der gør min familie rigtig god, er, at vi altid har det rigtig sjovt sammen. og vi altid er der for hinanden.

Måske uden at ane det indrammer hun et af de vigtigste fund i svarene fra de mange børn: Hvad er det vigtigste i en god familie? Og så må vi tilbage til skænderiet som samtaleform. For det er det værste for børn. Vel at mærke ikke, når de selv får skæld ud. Det anføres helt i bunden kun af 13 procent af alle skolebørn. 

Nej, det er, når far og mor skændes, at det gør ondt på børn. Hele 52 procent anfører det som det vigtigste for dem, at forældrene ikke skændes. Det er foran, at man tager på ferie sammen og at far, mor og søskende bor sammen.

Det er et rørende afsnit - næsten grundlag for en lille håndbog for vordende forældre.

Kapitlet om børnenes syn på fremtiden er også lige til at sluge. Fordi det er præget af den ild i øjnene, det nærvær og den lyst til livet, der heldigvis præger mange af vores børn og unge. 

Børn glæder sig mere, end de bekymrer sig, når de tænker på fremtiden. De glæder sig især til at få et arbejde (19 procent) foran at få en uddannelse (15 procent). I bunden er bl.a. at få et dyr (3 procent).

Hvad børnene så bekymrer sig om? 31 procent om at kunne leve op til forventningerne, mens 17 procent nævner globale bekymringer. I bunden af bekymrings-barometret står ensomhed (6 procent) og penge og økonomi (5 procent).

Rapporten ønsker at "bidrage med ny viden, der kan styrke samtalen mellem alle, der har indflydelse på børnelivet. Fra fagprofessionelle til forældre, til forskere og politikere." Man har lyst til tilføje: Gid politikerne så lader de ideologiske våben hvile og lytter til børnene.

Resultaterne var forleden genstand for en debat mellem et bredt udsnit af Danmarks aktører på børneområdet. Det foregik i Altinget/Mandag Morgens gård ved Christiansborg. Rapporten har souschef i Tænketanken Mandag Morgen, senioranalytiker Mathias Kjær Heilesen som projektleder i tæt samarbejde med LEGO Fondens specialister.

Mandag Morgens Tænketank, der er politisk neutral, er inde i en smuk udvikling under ledelse af direktør Jonas Keiding Lindholm - senest med den årlige Verdensmålsuge. 

Hele projektet bekræfter mig i, hvorfor det giver mening at tale om børnepolitik. Hvorfor f.eks. Altinget udgiver en særlig børneportal. Hvorfor der findes børneforvaltninger og børneudvalg i kommuner. Det er fordi, børnepolitik kan og bør være hævet over fagpolitik og ideologi. Hvis børnene fik magten i landet, ville skolerne få et løft, skoledagen ville være kortere, og forventningspresset til børn og unge ville være mindre.

Erhvervsmæssigt er det interessant, at den engang nok mere tilbagetrukne Lego-koncern i moderne tid åbner sig op i det omgivende samfund. Ja, LEGO Fonden har givet 950 millioner kroner som støtte til de børn og familier verden over, der er blevet ramt af coronapandemien, bl.a. i form af vaccinationer. Det er blandt andet til lærere, pædagoger og omsorgspersoner, så børn hurtigere kan komme tilbage til skolen og en normal hverdag.

Mennesker, virksomheder og myndigheder, der arbejder for det gode børneliv i Danmark og i verden, har et meningsfyldt virke. Mange kæmper for det med liv og sjæl, og det fortjener at blive påskønnet. Vi kan og skal alle lære for livet, hvordan vi i familien og samfundslivet medvirker til det gode børneliv. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Keiding Lindholm

Impact Director, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)









0:000:00