Altinget vinder pris for public service

PRIS: Altinget vinder Den Danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris. Den Store Publicistpris gik til Jyllands-Postens Flemming Rose. 

Rasmus Nielsen takker for prisen, aftenens konferencier Cecilie Beck til højre.
Rasmus Nielsen takker for prisen, aftenens konferencier Cecilie Beck til højre.Foto: Iben Herrik/Altinget.dk
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

Torsdag aften uddelte Den Danske Publicistklub priser til danske medier og journalister. 

Altinget vandt den nystiftede Public Service-pris, der gives for et fremragende publicistisk arbejde i offentlighedens tjeneste.

"Altinget er et inspirerende eksempel på privat public service. Mens mange store redaktioner ofte har flyttet fokus i det politiske stof hen mod proces og form, er det lykkedes Altinget at skabe et helt nyt medie baseret på politisk indhold – til glæde og gavn for folkestyret og med mange nye journalistjob til følge," lyder det i juryens begrundelse.

Rasmus Nielsen, Altingets stifter, direktør og chefredaktør, lagde i sin takketale vægt på, at private medier også kan lave public service.

"Det betyder jo i virkeligheden bare, at vi er som andre elektroniske medier: vi er neutrale," sagde Rasmus Nielsen.

Flemming Rose modtager den store publicistpris
Den Danske Publicistklubs ærespris - Den Store Publicistpris - gik til Jyllands-Postens udlandsredaktør, Flemming Rose. 

I sin begrundelse skriver juryen:

"Flemming Rose har de sidste ti år været en stærk og central aktør i den internationale debat om ytringsfrihed, og midt i de store kontroverser har han ikke blot stået fast på sine principper, men også insisteret på at forklare og nuancere sine synspunkter i debatter verden over."

Lille Publicistpris til Zetland
Den lille Publicistpris gik til medievirksomheden Zetland. Prisen gives for "en udgivelse eller et projekt, der er en ekstraordinær præstation under publicismens fane."

"Zetland er en publicist fornøjelse, som har skabt et eksperimentarium med deres iderigdom og deres insisteren på at udvikle både journalistisk kvalitet og købmandskab. Holdet bag Zetland bidrager med tiltrængt inspiration," skriver juryen i sin begrundelse. 

Bag Zetland står journalisterne Silke Bock, Lea Korsgaard, Hakon Mosbech og Jakob Moll, der dannede medievirksomheden i 2012, som blandt andet har markeret sig med lange journalistiske fortællinger kaldet 'singler'. 

Puk Damsgaard får Fortællerprisen
Fortællerprisen, der ligesom public service-prisen bliver uddelt for første gang i år, går til DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård. Hun modtager prisen for sin bog "Hvor solen græder".

"Puk Damsgård fortæller den store historie gennem de menneskeskæbner, hun giver stemme. Det sker med indlevelse og respekt – men også med nøgternhed og overblik. Puk Damsgård er en fortæller og udenrigsreporter i verdensklasse," skriver juryen.

I årets jury sidder Christian Jensen, Thomas Svaneborg, A.P. Mathiasen, Connie Hedegaard, Jacob Mollerup, Per Mikael Jensen, Elisabet Svane, Kim Hundevadt og Jacob Moll.

Motivationstale
Politisk redaktør ved Fyens Stifstidede Elisabet Svane holdt motivationstalen:

"Vores helt nye pris, Public Service-prisen, gives til det, der er selve kernen af publicisme. Foreningens motto er: ”Således arbejder vi ikke for os selv” - det er det, vi vil hylde og begave med denne nye pris. En pris til en person, et medie, et projekt, som arbejder i offentlighedens tjeneste og dermed lever op til publicismens allerfineste kvaliteter. Det  skudsmål gælder i høj grad for de tre nominerede, som præsenteres her.

Og vinderen er ......Altinget.dk

Altinget.dk er historien om den helt rette timing. Om et medie, der dukkede op i 2000, hvor nettet var godt i gang, men hvor netmedier endnu var mest var det, vi kaldte hjemmesider. Tiden var med dig, nettet udviklede sig og du valgte en målgruppe, som har det helt specielle, at den (vi :-) ikke kan få nok af os selv.

Og du gik modsat andre medier, der satsede på proces og gik væk fra den klassiske, politiske dækning.  Altinget.dk gav det hele - fra lovforslag over nyheder over analyse til klumme til debatter for de helt særligt både interesserede og indviede.

Da andre ville ramme bredt, satsede du smalt. Og endte med at ramme bredt, fordi kvalitet ikke fornægter sig. Det startede småt i 2000 med dig og to journalister. Det gik ikke rigtigt, jeg har læst et sted, at den private formue røg.

I 2002 fik du hul, da du lavede de to special-sites Fødevaretinget.dk og Sundhedstinget.dk. Her kunne man få nyheder og historier i en detaljeringsgrad, som ingen andre lavede.

Siden er det kun gået frem.   50 ansatte - 17 journalister. 20 special-portaler - næsten et for hver ministerium. Et EU-site. En USA-site. Et trykt magasin - selvfølgelig da - også netmedier skal prøve noget nyt.

Og nu også på svensk - Altinget.se.

Altinget er en værdig modtager af Public Service-prisen. Den første vi uddeler. I starten gik du, nu går I nye veje og er blevet en af de helt vægtige spillere på Christiansborg.

Og økonomien har det vist også meget godt. Det kan godt være, du satsede formuen, men noget tyder på, at den er kommet hjem igen, for seneste skud på stammen er et hotel. Selvfølgelig på dit elskede Bornholm.

Det er næsten som i Matador.

Tillykke med prisen til dig, Rasmus Nielsen og dit hold bag Altinget.dk."

Dokumentation

Der er i år fire publicistpriser:

Den store Publicistpris - Den Danske Publicistklubs ærespris. Tildeles en eller flere nulevende publicister for en mangeårig, fremragende indsats, der er i overensstemmelse med klubbens formål.
Nominerede: Journalist Jørgen Steen Nielsen, kulturredaktør på Jyllands-Posten, og forfatter Flemming Rose og dokumentaristen Poul-Erik Heilbuth.

Den lille Publicistpris – For en udgivelse eller et projekt, der er en ekstraordinær præstation under publicismens fane. Prisen gives til holdet bag eller til en chef, der har spillet en helt særlig inspirerende rolle.
Nominerede: Stig Holbøll Hasner, DK4 og medievirksomheden Zetland. 

Public Serviceprisen – Public Service er ikke blot for medier med en kontraktlig forpligtelse. Public Service er selve kernen af publicisme. ”Således arbejder vi ikke for os selv”, som Publicistklubbens motto lyder. Prisen gives for et fremragende arbejde på publicisme i offentlighedens tjeneste.
Nominerede: Rasmus Nielsen og Altinget, journalist Mads Lund, journalist og forfatter Pia Fris Laneth.

Fortællerprisen  -  For den enestående godt fortalte historie, som giver ny inspiration i såvel form som indhold.
Nominerede: Journalister Puk Damsgård, Anders Legarth Schmidt og Tommy Byrne

Læs motivation for de nominerede her. 

Den Danske Publicistklub er et netværk for journalister og mediefolk.

Klubben blev skabt i 1880 under navnet Københavnske Journalister. Siden navnet blev ændret er klubben ikke kun for københavnere, men for journalister og kommunikationsfolk i hele landet.

Publicistprisen, som blev indstiftet i 1979, er Den Danske Publicistklubs ærespris.

I 2015 har klubben valgt at udvide Publicistpriserne til fire. Ud over den store og den lille Publicistpris vil klubben i år overrække Fortællerprisen og Public Service-prisen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00