Lidt for mange europæiske familiefester? Zelenskyj redder Granada-topmøde fra ligegyldighed

Det tredje møde i det såkaldte Europæiske Politiske Fællesskab får flere til at stille spørgsmålet, om der virkelig er behov for denne nye europæiske snakkeklub.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, var én af de gæster, topmødets spanske vært, Pedro Sanchez, ikke havde annonceret på forhånd.
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, var én af de gæster, topmødets spanske vært, Pedro Sanchez, ikke havde annonceret på forhånd.
Rikke Albrechtsen

GRANADA: Volodymyr Zelenskyj reddede på mange måder dagen.

Den ukrainske præsidents tilstedeværelse ved det tredje møde i Det Europæiske Politiske Fællesskab (EPC) i den symboltunge sydspanske middelalderby Granada gav europæiske ledere en mulighed for at sende et fornyet signal om opbakning til den krigshærgede nations leder på et svært tidspunkt.

Mens den amerikanske økonomiske støtte til ukrainerne er fanget i indenrigspolitiske spilfægterier, lod det den ukrainske præsident se sine kolleger fra alle afkroge af Europa i øjnene og tale sit lands sag.

”Vi må ikke lade Putin destabilisere nogen anden del af verden,” sagde den ukrainske præsident til de øvrige europæiske ledere på en dag, hvor han måtte konstatere, at over 50 civile havde mistet livet i Kharkiv ikke langt fra den russiske grænse.

”Vi skal sikre, at der ikke er krig andre steder i Europa, og at ingen anden by skal gå igennem det, som Kharkiv og alle Ukraines byer og landsbyer gennemgår lige nu,” sagde Zelenskyj.

Derefter gik han i enrum med både den britiske premierminister, den tyske kansler, formanden for Det Europæiske Råd, formanden for Europa-Parlamentet og den spanske kongefamilie. Han tog hjem med fornyet lovning på våbenstøtte fra Spanien, Italien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Det er den slags politisk speed-dating, der er én af hovedformålene med Det Europæiske Politiske Fællesskab. En del af konceptet med den nye europæiske klub, der fik sin debut i Prag i oktober sidste år, var at skabe et rum, hvor alle de små 50 europæiske ledere kunne mødes med hinanden. Med undtagelse af Rusland og Belarus, der er ude i kulden.

På den ene side for at tale om fælles problemer som sikkerhed, energi og digitalisering. På den anden side for - uden for alt for meget rampelys – at lade lande med konfliktfulde forhold stikke hovederne sammen på mere uformel vis i håbet om, at det kan hjælpe med at slibe nogle kanter af.

Det kan blive en udfordring, hvis der kommer en slags ”møde-fatigue”, hvor folk bliver trætte af at sidde til de her møder.

Jonas Gahr Støre
Norges statsminister

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00