Analyse af 
Andreas Krog

Løst rammeforlig skal give Mette Frederiksen noget i tasken og Ellemann noget at lave

SVM-regeringens egen deadline for at lande et forsvarsforlig er kun 46 dage væk, men der er endnu ikke indkaldt til sættemøder eller forhandlinger. Regeringen går nemlig efter at lande et meget overordnet forlig, som statsministeren kan tage med til Nato-topmøde i juli. Det bliver så op til Jakob Ellemann at indgå mere konkrete delforlig i efteråret.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det er SVM-regeringens ambition, at fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) inden 1. juli kan stille sig op i Forsvarsministeriets kantine og præsentere et nyt forsvarsforlig sammen med en bred kreds af oppositionspartier.

Der er 46 dage til 1. juli. Hvis man trækker weekender, helligdage og Nato-møde i Bruxelles fra, så har Troels Lund Poulsen reelt kun omkring 25 dage at gøre godt med, hvis han gerne vil nå den deadline, som han selv har opstillet. Ifølge adskillige kilder, så er deadlinen primært sat for at statsminister Mette Frederiksen ikke kommer tomhændet til Nato-topmødet i Vilnius den 11. og 12. juli.

Læs også

På Christiansborg står adskillige forsvarsordfører derfor klar i starthullerne til at forhandle. Med både ønsker, krav og løse ideer til hvad et forlig kunne indeholde. Ordførerne må dog indtil videre spejde langt efter invitationerne til bilaterale sættemøder og egentlige forhandlinger rundt om mødebordet i Forsvarsministeriet.

Meget lille kendskab

Sammen med en bred kreds af nordatlantiske folketingsmedlemmer samt repræsentanter for det grønlandske og det færøske landsstyre har forsvarsordførerne dog i sidste uge været inviteret over i Forsvarsministeriet til et såkaldt temamøde om ”den sikkerhedspolitiske ramme”. De har onsdag muligheden for at blive klogere på Nato's styrkemål ved et nyt temamøde.

Med den brede kreds af deltagere og flere helt nye ordfører med meget lille kendskab til forsvarsområdet, så er det dog begrænset hvor stort udbytte temamøderne giver, påpeger en ordfører.

Til gengæld har Troels Lund Poulsen i disse dage inviteret sig selv på kaffe på flere ordførerkontorer til uformelle snakke. Dog kun meget uformelt uden finansordfører og embedsmænd.

Imens er embedsapparatet ved at lægge sidste hånd på SVM-regeringens eget udspil, der forventes præsenteret inden udgangen af maj. Det giver den fungerende forsvarsminister et vindue på mindre end 20 dage til at nå sin egen deadline.

Udvidet udgave af kompromis

Når regeringen alligevel tror på, at det vil lykkes at nå i mål, så er det fordi man går efter at lande et rammeforlig, der sandsynligvis bliver så overordnet og løst, at flere kilder overfor Altinget betegner det som en ”udvidet udgave af det nationale kompromis” fra marts sidste år.

Læs også

Tanken er at indgå en aftale, der udstikker de økonomiske rammer for det 10-årige forlig, der gerne skal bringe det danske forsvarsbudget op på at udgøre mindst to procent af bruttonationalproduktet i 2030. Det svarer til mere end 50 milliarder kroner om året. Et forslag til en model for vejen derhen har været diskuteret i regeringens koordinationsudvalg, erfarer Altinget.

Det har været overvejet, om rammeforliget skulle indeholde en række hasteanskaffelser af eksempelvis kampfly. Men den ide er tilsyneladende taget af bordet. I stedet får den tilbagevendte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til opgave at lande en række delforlig i efteråret om konkrete tiltag og anskaffelser.

Set i lyset af Rigsrevisionen og Statsrevisorernes kritik af Forsvarsministeriets styring af økonomien i det forrige forlig, så er der også et stærkt politisk ønske om, at Forsvaret ikke blot får en stor pose penge, som ryger ned i Forsvarets samlede rammebudget, men at pengene hurtigst muligt øremærkes til specifikke anskaffelser. 

Mulighed for at stå over

Med et rammeforlig uden konkrete anskaffelser får oppositionspartierne mulighed for at stå over, hvis der er en bestemt anskaffelse eller finansieringen af anskaffelsen, som de ikke kan acceptere. Eksempelvis er flere partier ikke meget for at støtte de initiativer, som finansieres af afskaffelsen af store bededag.

På den måde kan partierne stadig være en del af forligskredsen de næste mange år ud i tiden. Noget der især er vigtigt for de partier på Christiansborg, der drømmer om en dag at kunne kalde sig regeringspartier.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)









0:000:00