Hun er Danmarks første minister på området: Mere og hurtigere er ikke længere målet, nu handler det om den rigtige digitalisering

Hvis Danmark skal bevare den digitale førertrøje, kalder det på en ny retning, mener Marie Bjerre. Altinget har mødt Danmarks første digitaliseringsminister.

Udover den kendsgerning, at Danmark aldrig tidligere har haft en digitaliseringsminister, er der flere grunde til, at Marie Bjerre var overrasket, da tilbuddet om ministerposten indløb fra Jakob Ellemann-Jensen.
Udover den kendsgerning, at Danmark aldrig tidligere har haft en digitaliseringsminister, er der flere grunde til, at Marie Bjerre var overrasket, da tilbuddet om ministerposten indløb fra Jakob Ellemann-Jensen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sofie Ewertsen Nissen

”Hvad mener du med et digitaliseringsministerium?"

Egentlig kommer det ikke bag på Marie Bjerre, at hun bliver tilbudt en ministerpost, da Jakob Ellemann-Jensen ringer klokken 23 om aftenen. Men lige den ministerpost havde hun ikke set komme.

Den 36-årige nordjyde har markeret sig som klimaordfører og socialordfører for Venstre. Men digitalisering har hun aldrig beskæftiget sig med. Og der findes jo ikke noget digitaliseringsministerium i Danmark.

”Jeg havde selv set, at jeg var et godt bud på ministerholdet. Men jeg havde ingen idé om, hvad han ville tilbyde, hvis han altså tilbød noget," fortæller Marie Bjerre om den onsdag midt i december, hvor ministerposterne i den nye SVM-regering blev fordelt.

Marie Bjerre tøver åbenbart så længe, at partiformanden spørger, om hun har brug for betænkningstid. Det har hun ikke.

Jeg kommer ikke til at være socialdemokrat, bare fordi jeg har indgået i en regering med dem.

Marie Bjerre (V)
Digitaliseringsminister

Knap en måned senere har hun ingen problemer med at forklare, hvorfor Danmark har brug for et digitaliseringsministerium, da Altinget møder hende i ministeriets nye lokaler på Stormgade i København.

"Vi er i en brydningstid, hvor vi kommer til at overgå til en meget mere digitaliseret verden. Derfor er det helt rigtigt, at vi opretter et digitaliseringsministerium. Det kan man jo også se i mange andre lande. Det er en selvstændig dagsorden, og fremtiden er digital," siger hun, da hun viser os ind i hjørnekontoret, hvorfra vi har frit kig over til Slotsholmen på den anden side af kanalen.

Skiltet ude ved hoveddøren har fortsat Indenrigs- og Boligministeriet indgraveret, men lokalerne er nu blevet politisk kommandocentral for Danmarks digitale udvikling samt ligestilling, som udgør det andet ben i Marie Bjerres ministerportefølje. 

Reolerne i ministerkontoret er stadig tomme, påpeger Marie Bjerre lidt undskyldende. Hun overvejede at tage bøger og mapper med fra sit gamle kontor på Christiansborg, men har nu besluttet, at hun starter på en frisk.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00