Michael Kristiansen til Løkke: Var det virkelig alt, du kunne levere?

KOMMENTAR: Lars Løkke Rasmussens to regeringer har ikke leveret noget, der bare minder om de løfter og besværgelser, der er blevet givet på skatteområdet.

Her midt i vinterferien har jeg siddet og funderet lidt over regeringens økonomiske politik – ikke mindst løfterne om skattereformer.

Jeg har bladret lidt i citatbunken fra tiden efter det seneste folketingsvalg i 2016 og tjekket Lars Løkke Rasmussens (V) to regeringsgrundlag for perioden. Resultatet er mere opsigtsvækkende, end jeg lige havde forestillet mig. Ordet løftebrud er ganske enkelt ikke dækkende.

De to regeringer har simpelthen ikke leveret noget som helst, der bare minder om de løfter, udsagn, besværgelser og andet, der er kommet ud af munden på ikke mindst statsministeren og Anders Samuelsen (LA).

Da regeringen op til vinterferien indgik en mikro-skatteaftale med Dansk Folkeparti, troede jeg faktisk, at der var tale om et skridt på vejen hen mod en større aftale. At aftalen om at øge arbejdsudbuddet nærmest havde mere praktisk karakter, og at det mere politiske og ideologiske ville komme efterfølgende.

Men jeg forstår nu, at al snak om skat er forstummet og vil være det frem mod næste valg. Selvfølgelig kan der komme småtterier i forbindelse med den kommende finanslov, og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal nok gå i selvsving over endnu en historisk LA-sejr.

Men hvis vi lige et øjeblik bevarer det kølige overblik, så har regeringen reelt intet afgørende eller nyt leveret på skatteområdet. Og LA's indtog i regeringen har ikke ændret på dette – snarere tværtimod. Nedsættelsen af registreringsafgiften bærer selvsagt LA's mærke, men det lykkedes jo faktisk LA at opnå lettelser her allerede uden for regering.

Men lad os lige tage et citat. Anders Samuelsen i august 2016 om topskat:

”Det er de fem procent, jeg skal have. Ellers er der ikke nogen Venstre-regering længere. Man skal sætte en grænse et sted, og vores røde linje går her... Vi er et parti, der er i rigtig god form. Vi havde et godt valg. Vi har opnået flotte resultater. Vi er ikke et parti, som er bange for et nyvalg.”

Kommentarer er vel overflødige…

Lars Løkke Rasmussen fremlagde selvsamme efterår sit oplæg til en gigantisk 2025-plan, der blandt andet skulle skabe store reformer på skatteområdet. Statsministeren havde ikke konsulteret DF i noget synderligt omfang, og det spændte ben for den politiske vilje til reformer.

Løkkes brændende platform blev så ovenikøbet slukket med gigantiske statistiske pulverslukkere, da Danmarks Statistik fik revideret de økonomiske nøgletal og på et splitsekund forvandlede Danmark fra et land i slæbegear til et land i et større økonomisk opsving end vore nabolande.

Dér døde Venstres reelle interesse for skattelettelser – i hvert fald dem i toppen. Ønsket om reformerne blev kvalt i opsvinget. Stadigvæk kunne man dog høre statsministeren og finansministeren tale om vigtigheden af at lette skatten på arbejde og ikke mindst lette bundskatten. Det endte så med en lettelse på 0,02 procent af bundskatten…

Vi tager lige et citat mere. Nu fra LA's landsmøde i april 2017, hvor partiet er blevet udstyret med seks ministerbiler. Igen er det Anders Samuelsen, der har ordet:

”Når vi kommer frem til valget, så skal man måle os på, om Danmark er blevet mere socialistisk eller mere liberalt, mens vi var i regering. Blev skattetrykket lavere? Blev skatten på arbejde sat ned? Blev registreringsafgiften sat ned? Er svaret ja, så har vi været en succes. Så vil vi blive belønnet for det, og så vil vi få fremgang.”

Registreringsafgiften er jo sat ned, men om det er nok til belønning er uhyre tvivlsomt. Faktisk er skattetrykket steget under den nuværende regering. Vi tager den lige en gang til. Skattetrykket er steget under den nuværende regering. Det skete ikke engang, da Helle Thorning-Schmidt var statsminister.

Forunderligt er det, at Konservative, som oprindeligt havde skat som mærkesag, er fløjet helt under radaren i denne borgerlig-liberale udstilling og politiske striptease. Partiet har klogeligt valgt andre mærkesager og ladet Anders Samuelsen og LA gå skatteplanken ud.

LA's vellykkede, velunderbyggede og veltimede opgør med vanetænkningen omkring skat og velfærd bragte en stor valgsejr og vel reelt også partiformanden jorden rundt i lidt mere end 80 dage. Men der venter en kæmperegning for LA på næste valgdato, og mange af de bortløbne konservative vælgere er allerede på vej hjem i tryg borgerlig havn.

I Venstre har man lært at leve med stribevis af politiske nederlag. Det er ligesom blevet en del af hverdagen, og valg om statsministerposten vindes nu en gang ikke på skattelettelser, men på helt anderledes værdipolitik. Men det er godt nok noget af det mest sølle og triste, de to Lars Løkke-ledede regeringer har formået at hente hjem på skatteområdet. Med mindre der selvfølgelig kommer nye udspil, forhandlinger og aftaler. But not.

Og ja, Dansk Folkeparti har været irriterende, obsternasige og lige til at gå amok over – men sådan er de jo, og sådan har de altid været. Det er bare ingen undskyldning for ikke at have leveret.

Det sidste ord fra citatbunken går til Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Det er sagt i forbindelse med mikroaftalen:

”Alle skattelettelser er gode skattelettelser. Vi kunne godt ønske os en større aftale, men vi er tilfredse med det, vi får.”

----------

Michael Kristiansen (f. 1962) er journalist og var pressechef i partiet Venstre, indtil han i 2001 blev særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. I 2007 blev han vært for det politiske program Mogensen og Kristiansen på TV 2 News, som i dag kører på tiende år under navnet Tirsdagsanalysen. Desuden driver han kommunikationsbureauet Kristiansen+Partners og er forfatter til en række politiske biografier. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Forrige artikel Harun Demirtas: Lavtlønnede kvindefag spænder ben for ligestillingen Harun Demirtas: Lavtlønnede kvindefag spænder ben for ligestillingen Næste artikel David Trads: Dovne-Thyra er spild af skattekroner David Trads: Dovne-Thyra er spild af skattekroner
 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Blind høne finder også et korn....;-)

  Det er glædeligt at selv Michael Christiansen nu også kan se at VLAK-regeringen ikke har leveret ift. regeringsgrundlaget både i LLR II og LLR III.
  Som vist nok Sokrates engang sagde: ” Det er ikke alle sten, der er lige velegnede til at bygge violiner af”
  Hav en god dag :-)

 • Anmeld

  Helle Walther

  Statsminister uanset pris og vilkår, lig Løkke Rasmussen

  God analyse MK, men det ved vi jo. Folk har ikke tillid mere,venter blot på der kommer et valg, så nye kræfter kan komme til. Løkke har aldrig leveret noget godt for alvor, ikke kommunalreformen, som der lappes på nu, som var mega dyr, ikke på politireform, ja jeg behøver ikke remse dem op, folk kender dem.
  LA Samuelsen og V Løkke har det til fælles, at de er retorikere med løfter, store ord og armbevægelser, men små mænd politisk med hensyn til resultater. Magten er vigtigst, uanset hvor lille den er, bare de 90 mandater bevares og det er for sølle.
  Løkkes møgsager, gider folk ej heller mere, Han er en belastning for sit parti. Som Samuelsen er det for sit LA.

  Politik er blevet noget underligt noget, hvor et DF står på sidelinjen og styre det hele uden at tage ansvar. Middelmådigt.

 • Anmeld

  Holger Mortensen

  Danmarkshistoriens ringeste statsministre

  Lars Løkke Rasmussen vil gå over i historien som een af de svageste statsminstre. Ikke fordi han ikke kunne det politiske spil, men fordi han ikke opnåede resultater. Folk vil heller ikke huske ham for alle møgsagerne - den slags er jo nærmest blevet hædersbevisninger. Men folk vil bare huske ham som dårlig - akkurat som hans berømte ministerkollega fra Venstre - Alberti.

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Herligt med borgerligt mismod

  Vi, der tilhører rød blok - dvs, ægte rødt minus Soc.dem - kan kun glædes over, at mismodet breder sig så hastigt i blå blok. Michael Kristiansen giver fint udtryk for hvor stor skuffelsen er med de to Løkke-regeringer, og det er tydeligt, at han og hans meningsfæller havde forventet langt mere, og større skattelettelser. Godt de ikke kom.
  Løkke har i skarp konkurrence med Helle Thorning kandideret om titlen som landets dårligste statsminister. Afgørelsen baserer sig på målfoto.
  Når Thorning var så ringe som hun var, så er hun undskyldt med, at hun ikke kendte Christiansborg-livet særlig godt, at hun troede det var nok bare at være venlig og smilenden. Men uden faglig substans og viden, så faldt hun igennem med et brag, symboliseret ved "der kommer en god løsning i morgen2.
  Løkke derimod, har siddet i folkevalgte forsamlinger siden beg. af 90'erne, og i Folketinget siden 1995, været minister i flere perioder (ak, ve! ak ve!). Så han burde da om nogen kende det poltiske liv og administrationen. Ikke desto mindre er og har han været en katastrofe, overvurderet ad H, til. Hans skamstøtte er Strukturdeformen, der har lagt store dele af provinsen øde, og som han nu forsøger at justere på ved tvangsud-flytninger af off. arbejdspladser - som SD i øvrigt støtter.
  Jo før vi slipper af med Løkke desto bedre, men hans afløser, den stedse mere højredrejede Mette Frederiksen, er ikke bedre klædt på til opgaven. Også hun vil være afhængig af Dansk Folkebedrag, så det skal nok blive sjovt med de to.
  Måske skulle Mikaesl Kristiansen og hans venner prøve noget helt nyt - det er jo fastelavn, og tid til udklædninger - som bl.a. foreslået af Venstres finansordfører, Jacob Jensen, i Politiken sidste søndag. Nemlig at de fire gl. partier - SD, RV, V og K laver en samlingsregering - de skulle nok kunne krybe op over de 50 pct., og så kan de blæse de andre partier en hatfuld, for de vil ikke kunne blive enige om at genere en sådan 4-parti regering.
  Det kan næppe blive værre end det vi har i dag, måske endda lidt bedre, hvis DF dermed køres helt ud på et sidespor (eller tilbage til muddergrøften).

 • Anmeld

  Ragnhild Jakobsen · Pensioneret lærer

  Seneste folketingsvalg

  Det seneste folketingsvalg var i 2015

 • Anmeld

  Erling Askjær Jørgensen · Folkepensionist / født i 1933

  DF er årsagen

  Enhver ved, at intet kan gennemføres uden flertal. Og den manglende flertal for fremgang ligger 2100 % hos DF. Disse elementære ting troede jeg Michaels Kristiansen kendte.

 • Anmeld

  Jimmy Steen Eriksen · Partiløs samfunds debatør

  Manglende resultater

  Var det virkelig alt du kunne levere?
  Ja, det ser det desværre ud til !
  Det er skuffende at der ikke er kommet mere ud af en så ambitiøs plan, hvilket nok bliver meget synligt ved næste valg.
  Ambitionerne var store, men evnerne ringe og små

 • Anmeld

  Niels Th. Dahl

  Skattetrykket falder

  Det er simpelthen ikke korrekt, at skattetrykket er steget under denne regering. Det er faldet. Efter at det i øvrigt steg under Thorning.

 • Anmeld

  Holger Mortensen

  Beviserne

  - bevis at Løkke har nedsat skatten. Incl. afgifter og andre gemte udgifter

 • Anmeld

  J. Jensen

  Niels th. Dahl

  At den politiske korttidshukommelse aldrig går af mode er dit indlæg et klart bevis for. Du skulle nok have nævnt, at skattetrykket er faldende som følge af af den skatteaftale som HTS regering indgik, og som vil være gældende frem mod 2022. Det er nok også værd at bemærke, at denne aftale blev til på et fuldt finansieret grundlag, hvilket er et helt ukendt styreredskab for en liberal politik

 • Anmeld

  J.Larsen

  Når man ikke vil...

  LLR kunne have fået meget meget mere, hvis han var villig til at indgå et kompromis på EU politiken men da han står stejlt på, at vi skal fuldt med i EU og ikke vil give sig bare 1 mm og indtage en mere kritisk holdning, derfor tabte han EU valget og fik en "fjende" i Tulle og når LLR slår sig sammen med Papa og Samuelsen, så får de alle lov til at danse, efter Tulle´s pibe... Han vil ikke, og nu kan man konstatere at han heller ikke kan, levere...

 • Anmeld

  Erling Askjær Jørgensen · Folkepensionist / født i 1933

  Lavere brotakster

  Lavere brotakster og lavere indregistreringsafgift på biler er også skattelettelser ligesom lavere afgifter på nødder m.v.- og meget mere ville være nået, hvis ikke det erhvers fjendske DF havde forhindret det.

 • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Guitarist

  Status q

  Det er vel enhver mindretalsregerings præmis og vilkår, at den er nødt til at zig-zagge sig igennem; og i øvrigt går det vel meget godt....som det tegner sig for rød blok i øjeblikket, er det umådeligt svært at se, hvordan de evt. ville kunne gøre det bedre med støttepartier i total opløsning.
  Vend blikket mod Tyskland - samme rod!

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger og pens. lærer

  En upolitisk kommentar

  Gode refleksioner, Michael Kristiansen.
  Desværre stiger mistilliden til de ledende, ansvarlige politikere voldsomt.
  Som gammel skolelærer kommer jeg simpelthen til at tænke på en dårligt fungerende 7. klasse, hvor der er for mange "direktører", der skændes indbyrdes, beskylder hinanden for det værste og hvor nogle ovenikøbet ikke vil tage et medansvar, men kun brokker sig, skaber splid og sladrer i een uendelighed. De svageste og de, der er anderledes end de fleste, bliver mobbet. Der bliver ikke meget overskud til fagligheden.
  Det ville kræve en stærk klasselærer og et nært samarbejde med klassens andre lærere, forældremøder og indkaldelse af de mest uroskabende elevers forældre til alvorlige samarbejdsaftaler,....eventuelt inddragelse af AKT-vejlederen eller skolepsykologen.
  Man måtte samarbejde om at lære "direktørerne" at bruge deres talent fagligt og socialt ansvarligt, at fokusere på egen faglighed og på den sociale, hensyntagende sammenhængskraft i klassen.
  I en velfungerende klasse magter eleverne at lytte til hinanden, deltager i fællesansvaret og magter at bruge lærerne, bibliotek og pc, når man skal indhente faglig viden.
  ....
  Hvad gør man på Slotsholmen? Man "slås i skolegården", beskylder hinanden og alle andre for problemerne og betjener sig af ukorrekte oplysninger til Folketinget,....og når man kaldes i samråd (til skole-hjemsamtale),...så fortsætter man. Enten er det en privat sag, som ikke kommer andre ved (lærerne),...eller man giver andre skylden (lærerkollegiet eller kammeraterne). Ombudsmanden, rigsrevisionen og andre fagligt rådgivende instanser (lærerne, skolelederen, AKT-vejlederen og skolepsykologen) sendes så langt væk som muligt,.... for en telefonisk samtale eller elektronisk kommunikation er helt tilstrækkeligt. De kommer for tæt på. Den lettilgængelige, nærværende faglighed kan man "sagtens" undvære (kan-selv-alderen eller teenage-opposition?).
  ....
  Jo. Er nok erhvervsskadet, men alligevel....
  Er i hvert fald som vælger dybt bekymret over, at man i den grad fokuserer på selvhævdelse og projektioner, så ansvarligheden for værdipolitik og sammenhængskraft i samfundet tilsidesættes.
  Vi skal godt nok have øjne og ører på stilke inden næste valg, så vi kan gøre vores for at få "klassen" til at fungere rimeligt harmonisk.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Der er lys forude - vi skal blot lige komme fri af Løkke

  Jeg er yderst tilfreds med at de historisk store skattelettelser forblev en metafor.

  Alligevel slipper vi næppe for øksen over vore hoveder før om godt og vel et år. Vi taler stadig om velfærdssamfundet som skal skabe et trygt fundament for alle. Vi er jo danskere og har alle håbet i behold.

  Desværre har de borgerlige regeringer, uanset hvad de hed, eroderet dette fundament. Ordene bruger de dog stadig selvom de i stigende grad er blevet til en anakronisme.

  Det virker dog som om der kan være lys forude. Når man lytter til debatterne på Christiansborg er de mange nye kvalificerede socialdemokrater blevet mig en glædelig overraskelse. De har analytiske evner, kan tænke selvstændigt og flere er dygtige til retorik. Ja de minder om det jeg erindrer fra 60-erne og 70-erne.

 • Anmeld

  John Christensen · Chefkonsulent

  Fordummende kommentar fra M.K.

  Der er et eller andet sted en indforståelse om at at kommentarer fra "!
  professionelle" bloggere skulle være analyserende og se tingende oppefra i et for læseren nyt lys........ My foot.
  Mikael Kristiansen smider lige alle ordentlige og retsindige betragtninger overbord i hans blodrus imod ´Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. .....Og negligerer fuldstændig at der skal 90 mandater til at skabe flertal for noget som helst.
  Venstre har sat fokus på alt hvad der ville gavne Danmark. Og som ALLE KAN SE ER NØDVENDIGT! Hvad nytter det når alle andre end regeringspartierne kun fokuserer på hvad der stiller dem bedst ved næste folketingsvalg.
  Det er ren kalkunjagt Mister M.K.
  Men OK, ifølge Janteloven, går jagten ind den dag på året en kommentator man troede bedre om, politisk bekender kulør og mener at det er tiden. til at sætte alle kræfter ind på at nedgøre en politiker...........Hvilket synes at være hele året rundt..

 • Anmeld

  Morten Holgersen , Nye Borgerlige, · Entreprenør

  Hvilken statsminister?

  Jeg kan da ikke se nogen?
  Jeg kan kun se og høre nogle papfigurer, der blafrer lidt i blæsten. De har ingen svar på kampen mod den indre fjende andet end at opfinde en ydre, de har ingen bud på styring, andet end at lade skattesnydere fra Luxembourg overtage alt og de sælger ud af alt for at købe et figenblad for andres penge..
  Jeg ser og hører også- svagt- nogle få ministre, der faktisk forsøger at gøre noget godt, og bliv endeligt ved med det.
  Og så generes jeg af 3200 sugerør der intet laver andet end at sutte på skatteyderpenge tvangsinddrevne for ingenting. Det er faktisk også en statsministeropgave at atoppe det..
  mvh
  Nyt valg, tak.

 • Anmeld

  Erling Askjær Jørgensen · Folkepensionist / født i 1933

  Nyt valg er en dårlig løsning

  En Ny Mette Frederiksen regering med Alternativet og Enhedslisten som bestemmende andele.. Dette ville være direkte nedad bakke.
  og med radikales ønske om mere muslimsk indvandring UHA UHA

May taber afstemning om Brexit-aftale

May taber afstemning om Brexit-aftale

VIDEO: Tirsdag aften tabte Theresa May afstemningen i det britiske underhus om den Brexit-aftale, hendes regering har forhandlet på plads med EU. Se videoen og hør hendes reaktion på afstemningsresultatet her.