Minister: Brugerbetaling skal skræmme studerende væk

SUPPLERINGSKURSER: Brugerbetaling er en nødvendig mur, der skal holde studerende fra at tage suppleringskurser på universiteterne, mener videnskabsministeren. Håbløs tilgang til uddannelse, siger oppositionen, der næsten lover at afskaffe brugerbetalingen.
Foto: www.colourbox.com
Jørgen Skadhede
Regeringens argumentation for at fastholde brugerbetaling på universiteternes suppleringskurser har tilsyneladende ændret sig.

På et samråd i Folketingets Videnskabsudvalg i sidste måned sagde videnskabsministeren, at det ikke var et spørgsmål om økonomi, men at hun frygter en uoverskuelig skov af suppleringskurser, hvis man afskaffer de studerendes brugerbetaling.

Men nu er det også et spørgsmål om kroner og øre for regeringen.

"Supplering mellem bachelor- og kandidatforløbet er studietidsforlængende og udgiftsdrivende. Derfor mener jeg, at denne supplering bør reduceres mest muligt, og deltagerbetalingen på disse forløb kan bidrage hertil," skriver videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i et svar til Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

EL: Håbløs tilgang til uddannelse
Videnskabsministeriet anslår, at det vil koste 8,6 millioner kroner at afskaffe brugerbetalingen på kurserne, som nogle studerende benytter sig af ved studieskift. Sidste år måtte godt 800 studerende punge ud til et suppleringskursus, som typisk koster omkring 10.000 kr. i egenbetaling.

Det er en håbløs tilgang til uddannelse, for det er et faktum, at folk skifter studie undervejs. Derfor skal vi have et system, der er så fleksibelt, at det er muligt at designe om undervejs.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
Politisk ordfører

Regeringens holdning møder ingen forståelse hos Enhedslisten.

"Det er en håbløs tilgang til uddannelse, for det er et faktum, at folk skifter studie undervejs. Derfor skal vi have et system, der er så fleksibelt, at det er muligt at designe om undervejs. Man får ikke noget ud af at tvinge studerende til at blive på et studie, de ikke har lyst til. Man risikerer, at de falder helt fra og slet ikke tager en uddannelse," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun pointerer desuden, at det også handler om, at professionsbachelorer skal have mulighed for at tage en kandidatuddannelse. Enhedslisten vil derfor kæmpe hårdt for, at en eventuel ny, rød regering afskaffer brugerbetalingen og gør suppleringskurserne SU-berettiget.

"Det er et krav for Enhedslisten at få afskaffet brugerbetalingen på suppleringskurser, og det vil vi arbejde benhårdt for. Og vi mener også, at man skal være berettiget til SU, når man tager disse kurser," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S: Forkert prioritering
Brugerbetalingen har længe været en torn i øjet på Socialdemokraterne, der så godt som lover, at den bliver afskaffet, hvis partiet vinde regeringsmagten efter næste valg.

"Det er vores politik at se på det, for det er problematisk, hvis man afholder unge fra at kombinere uddannelser på grund af brugerbetaling. Den er en barriere, og der er tale om et ganske lille beløb, så det er en forkert prioritering af regeringen," siger forskningsordfører Rasmus Prehn (S).

Når det gælder Enhedslistens endnu dyrere krav om at gøre kurserne, der ofte varer et eller flere hele semestre, SU-berettiget, så er Socialdemokraterne mere tilbageholdende, men ikke afvisende.

"Det kan være en god ide med SU på suppleringsforløb, men det må vi se på i en samlet helhed," siger Rasmus Prehn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00