Nyrup: Det vil være skandaløst at lukke Dong-sagen nu

INTERVIEW: Rigsrevisionen bør komme helt til bunds i Dong-sagen, siger Poul Nyrup Rasmussen før Statsrevisorernes ventede erklæring onsdag. Nyrup frygter, sagen vil hænge som en sort sky over Socialdemokratiet, så længe den ikke er fuldt opklaret.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Socialdemokratiets Kongres i 2016. Han frygter Dong-sagen vil fortsætte med at kaste skygger over sit parti, og appellerer til en ny udvidet undersøgelse af salget af dele af det statslige energiselskab til kapitalfonden Goldman Sachs i 2014. 
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Socialdemokratiets Kongres i 2016. Han frygter Dong-sagen vil fortsætte med at kaste skygger over sit parti, og appellerer til en ny udvidet undersøgelse af salget af dele af det statslige energiselskab til kapitalfonden Goldman Sachs i 2014. Foto: /ritzau/René Schütze
Morten ØyenErik Holstein

Det vil være en demokratisk skandale, hvis statsrevisorerne onsdag bliver enige om at afslutte Dong-sagen.

Fakta
Dong-sagen
Folketingets Finansudvalg godkendte i januar 2014 en aftale om kapitalindskud i Dong Energy på ca. 13 milliarder kroner.  I september 2015 besluttede et politisk flertal, at Dong Energy inden for 18 måneder skulle introduceres på fondsbørsen. Børsintroduktionen fandt sted 9. juni 2016. Den danske stat ejer også efter børsnoteringen størstedelen af Dong Energy.

Kritikken af salget
En del går på, at salget aldrig skulle have fundet sted, så statens ejendel stadig ville være 81 procent, at Goldman Sachs er involveret, og at ledende medarbejdere i Dong i 2014 fik ret til at købe aktier til den daværende salgspris, og det har givet dem en større gevinst.
En anden del af kritikken går på, at salget var alt for billigt fordi værdien af Dong i 2014 blev sat til 44,8 milliarder kroner (efter kapitaludvidelsen), men voksede til en værdi i udbuddet på 98,2 milliarder kroner. 
Ifølge mediet Føljeton negligerede Finansministeriet interne beregninger, som viste, at Dong Energy kunne øge sin værdi med 50 milliarder kroner ved at satse på havvindmølleparker. Det er den historie, som gav det sidste skub til, at sagen oprindeligt blev taget op af Statsrevisorerne på opfordring af Frank Aaen (EL) og ønske af statsrevisor Henrik Thorup (DF).

Det mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der appellerer til, at statsrevisorerne i stedet får sat gang i en ny undersøgelse. Men denne gang en undersøgelse, hvor Rigsrevisionen får et nyt og bredere mandat til at komme helt til bunds i sagen. 

”Ingen kan være tjent med at lukke denne sag på halvvejen. Hvis vi skal kunne starte på en frisk, så skal alt frem, også de dokumenter Dong ligger inde med,” siger Poul Nyrup Rasmussen og tilføjer:

”Hvordan kan man ellers seriøst mene, at Finansministeriet vil være i stand til at varetage samfundets interesser, når der kommer en ny sag om salg af offentlige virksomheder?”

Det er dybt arrogant af Helle. De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, er ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier.

Poul Nyrup Rasmussen (S)
Tidligere statsminister

Skandaløst at stoppe nu
Nyrup var fra starten en af de hårdeste kritikere af salget til kapitalfonden Goldman Sachs, som efter hans mening fik aktierne alt for billigt. I foråret viste Rigsrevisionens undersøgelse af sagen, at der mangler dokumentation af forløbet i Finansministeriet, at referater ikke eksisterede, og at ministeriet ikke kunne redegøre for centrale dele af forhandlingsforløbet.

Den tidligere statsminister kalder det ”skandaløst”, hvis statsrevisorerne skrinlægger sagen med henvisning til Rigsrevisionens kommentar om, at man på nuværende tidspunkt ikke kan komme videre med det nuværende mandat.

Så længe vi ikke er kommet til bunds i, om Finansministeriet har sovet i timen, eller miseren skyldes noget helt andet, vil sagen nære mistilliden til politikerne, specielt Socialdemokratiet.

Poul Nyrup Rasmussen (S)
Tidligere statsminister

Prisen et mysterium
Ifølge Nyrup er der to centrale spørgsmål, der ikke er blevet belyst:

”For det første er den lave vurdering af Dongs værdi på salgstidspunktet fortsat et mysterium. Rigsrevisionen kan ganske enkelt ikke se, hvordan Finansministeriet er nået frem til så lav en pris. Derfor kan man ikke vurdere, om samfundets interesser er blevet varetaget på bedste vis.”

”For det andet mangler det at blive undersøgt, hvorfor Finansministeriet aldrig fremlagde en sammenligning mellem et privat og et statsligt kapitalindskud. Selv hvis man alligevel var endt med den private model, burde Folketinget jo kende alternativet.”

Adgang til alt
Der er kun én måde at opklare de spørgsmål på, mener Nyrup: 

”Statsrevisorerne bør simpelthen kræve en ny undersøgelse, hvor rigsrevisor kan foretage en samlet vurdering af værdierne og får adgang til alt i sagen, også det der ligger i Dong. Det kan staten gennemtvinge, fordi man stadig har aktiemajoriteten,” siger Nyrup og tilføjer:

”Så længe vi ikke er kommet til bunds i, om Finansministeriet har sovet i timen, eller miseren skyldes noget helt andet, vil sagen nære mistilliden til politikerne, specielt Socialdemokratiet. Her hjælper kun fuld åbenhed.”

Sort sky over S
Den politisk eksplosive Dong-handel sprængte i 2014 SF ud af Thorning-regeringen. Men sagen gjorde også meget ondt på Nyrups eget parti:

”Jeg frygter konsekvenserne for Socialdemokratiet, hvis Dong-sagen bliver ved med at være hemmelig og gedulgt. Så vil den hænge som en sort skygge over partiets historie,” siger Nyrup, der ser tegn på en anden kurs under den nye S-formand, Mette Frederiksen: 

”Mette har på flere måder forsøgt at gøre op med de fejl, der skete under Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydon (S). Der er heldigvis gjort op med nødvendighedens politik.”

”Men det er dybt bekymrende at Corydon, Helle Thorning og Henrik Sass (S) stadig mener, at der ikke er noget at komme efter. Vi mangler at få gjort op med de fejl, der skete i Dong-sagen. Det er et vigtigt element, hvis vælgerne igen skal have fuld tillid til vores parti.”

Arrogante Thorning
Nyrup er ikke blevet mildere stemt over for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt efter, hun i en ny bog har kaldt diskussionen om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs for hysterisk.

”Det er dybt arrogant af Helle. De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, er ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier. Jeg vil opfordre mine partifæller på Christiansborg til at tænke sig meget grundigt om denne gang,” siger Nyrup og fortsætter:

”Jeg tror, det vil skabe stor respekt, hvis man i Socialdemokratiet åbent sagde: "OK, det her gik ikke godt nok. Vi begik en fejl, og det har vi lært af. Nu skaffer vi fuld klarhed om sagen"." I modsat fald vil Dong-sagen klæbe til Socialdemokratiets historie.”

Ingen gentagelse
Fuldt opklaret kan Dong-sagen bruges fremadrettet, mener Nyrup:

”Den danske stat må simpelthen blive bedre til at håndtere salg af statslige virksomheder. Dong-sagen er jo ikke første gang, det er gået galt, og man må i det mindste lære af sine fejltagelser.”

Ifølge Nyrup kan der hurtigt komme en ny sag:

”Næste gang bliver det måske DSB, vi skal diskutere, og så må vi i det mindste sikre os, at de værdier, vi alle sammen ejer, ikke bare scores af en kapitalfond.”

Det ventes, at Statsrevisorerne kommer med deres erklæring om Dong i løbet af onsdagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00