Pape og toprådgivere får intern kritik for Konservatives valgstrategi

Efter et skuffende valgresultat forsøger Søren Pape Poulsen i en medlemsmail at mane til ro, men det har ikke fået de kritiske stemmer i og uden for partiet til at stoppe.

Efter Konservatives vælgerlussing til folketingsvalget rettes der nu skarp kritik af Søren Pape og hans toprådgivere internt i partiet.
Efter Konservatives vælgerlussing til folketingsvalget rettes der nu skarp kritik af Søren Pape og hans toprådgivere internt i partiet.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Konservative fik noget af en vælgerlussing, da resultaterne tikkede ind på valgnatten.

Det får nu flere af Konservatives folkevalgte, medlemmer med tillidsposter, menige medlemmer og tidligere profiler til at lange ud efter partitoppen, formanden og valgstrategien.

Tidligere konservative minister Connie Hedegaard kalder det for ”tonedøv timing” at føre kampagne på topskattelettelser i valgkampen. Det skriver hun i et debatindlæg på Altinget.

"Er det overhovedet muligt at forestille sig en mere tonedøv timing for sådan et forslag end efteråret 2022, hvor mange kæmper med konsekvenserne af både stigende energipriser og inflation?!"

Også i Berlingske er der hård kritik fra flere konservative stemmer. Flere mener, at partiet bør kigge sig om efter en ny formand.

”Når man på rekordtid har mistet to tredjedele af vælgergrundlaget gennem en katastrofal valgkamp med stribevis af fejl, må man selvfølgelig også vurdere, om vi har den rigtige formand. Papes popularitet er i meget høj grad blevet skabt af en kombination af andre partiers nedsmeltning og en smilende, rar og venlig udstråling og i mindre grad af politiske resultater,” siger Mogens Lønborg, der frem til 2010 var konservativ borgmester i København, til avisen.

Også partitoppens rådgivere bør skiftes ud, fordi de ikke har rådgivet Pape godt nok og har været ”for lette”, lyder det.

Læs også

Papes selvransagelse

Selvom partiet kun endte med 5,5 procent af stemmerne efter at have stået til 16,7 procent i målingerne to måneder forinden, afviste Søren Pape Poulsen at træde af som formand på valgaftenen. 

I en mail til medlemmerne udsendt få dage efter påtager Pape sig dog en del af skylden, mens han samtidig tager ansvaret for at genrejse partiet. Han lover også, at han igangsætter en grundig evaluering – med ekstern bistand – af, hvad der gik galt.

"Der blev skabt tvivl om, hvorvidt man kunne stole på mig i det hele taget, og det er ingen mere ked af, end jeg er. Men jeg fik ikke forklaret sagen hverken grundigt nok eller tidligt nok, og det trak omtalen ud, og derfor har min ageren kostet opbakning til partiet," lød det ifølge Politiken i brevet til medlemmerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00