Vælgerflugt skræmmer ikke Papes nye wingman: "Det er faktisk en sensation, at vi ikke er gået mere tilbage"

De dårlige sager stod i vejen for de politiske budskaber i valgkampen, og det var "pissefrustrerende" at være med til, siger Mona Juul, der er ny konservativ gruppeformand. Hun afviser at være partiets nye kronprinsesse.

Mona Juul har været medlem af Folketinget siden 2019.
Mona Juul har været medlem af Folketinget siden 2019.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Det kom som en "stor overraskelse" for Mona Juul, da hun sammen med resten af den konservative folketingsgruppe tirsdag fik overbragt nyheden om, at Mai Mercado havde besluttet sig for at træde tilbage som gruppeformand.

Men selvom Konservative nu på andet år kæmper med at finde fodfæstet efter kæberasleren ved folketingsvalget i 2022, gik der ikke mange sekunder, før den 56-årige århusianer havde taget beslutningen om, at hun ville melde sig som kandidat til at overtage den magtfulde stilling, der rangerer lige under Søren Pape Poulsens formandspost.

Læs også

Heldigvis for Mona Juul var hun den eneste bejler, og derfor kunne hun fredag formiddag lade sig præsentere som ny konservativ gruppeformand i et opslag på partiets Facebook-profil.

"Det er ikke nyt for nogen i gruppen, at hvis den post blev ledig, så ville jeg gerne påtage mig ansvaret," siger Mona Juul, da Altinget fanger hende på telefonen.

Hvornår besluttede du dig for at stille op til posten?

"Sådan cirka med det samme."

Der var enstemmighed i gruppen?

"Ja, det var sådan, det var."

En række politiske analytikere har allerede udlagt det her skifte som et tydeligt tegn på, at du nu er partiets nye kronprinsesse. Er det sandt?

"Jeg har ikke noget diadem, så nej det er jeg ikke."

Har du en ambition om at blive formand?

"Det er ikke min drøm."

Men hvis Søren Pape får en tagsten i hovedet eller går af, hvis I får et dårligt EU-valg til juni, kunne du så overveje at gå efter posten?

"Jeg kommer ikke til at svare på det yderligere. Jeg synes, jeg har svaret rimelig præcist," siger den nye konservative gruppeformand.

På tværs af alle områder

Mona Juul har været medlem af Folketinget siden valget i 2019. Hun er ikke særlig kendt i den brede offentlighed, men på Christiansborg er hun både afholdt og respekteret for sit arbejde som blandt andet klima- og erhvervsordfører.

Hun siger selv, at hun gik efter posten som gruppeformand, fordi der et "behov for", at partiet står "så stærkt som overhovedet muligt".

"Det arbejde vil gerne påtage mig et ansvar for. Og så synes jeg, det er interessant at kigge på tværs af partiets politik og ikke udelukkende fokusere på enkelte ordførerskaber."

Faktisk er det en sensation, at vi ikke er gået mere tilbage efter valget

Mona Juul (K)
Gruppeformand

Hvad bliver din vigtigste opgave som gruppeformand?

"Det bliver at finde ud af, hvordan vi prioriterer vores ressourcer i forhold til den fremdrift, vi alle ønsker. Hvor skal vi lægge tryk på politikken? Og hvor skal vi prioritere? Jeg ser mig selv som en wingman til Søren Pape i forhold til det strategiarbejde, der pågår," lyder det fra Mona Juul, der blandt andet har en fortid som direktør for reklamebureauet Envision.

Har brugt et år på at evaluere

Hun påpeger flere gange, at hendes sigte er "fremadrettet".

Alligevel vil hun gerne sætte ord på, hvad der ifølge hende gik galt i valgkampen, der kort fortalt var én lang deroute for partiet og især Søren Pape Poulsen, der fik sit statsministerkandidatur ødelagt af en række personsager.

Efter valgnederlaget vakte det desuden hård intern kritik, at partiet gik til valg på en stålblå økonomisk plan med en afskaffelse af topskatten som det mest markante forslag.

Blå bog: Mona Juul

Født 20. september 1967 i Aarhus

Hun er uddannet ved Handelshøjskole Syd (Syddansk Universitet) og Den Danske Reklameskole.

I 1999 blev hun ansat som kontaktchef og teamchef hos reklamebureauet Envision.

Siden blev hun både strategisk direktør og partner i firmaet. I 2007 blev hun administrerende direktør.

Fra 2018 til 2022 var med hun medlem af virksomhedens bestyrelse.

Hun har været medlem af Folketinget siden 2019. Hun har blandt andet været ordfører for klima, skat, erhverv og miljø.

I 2023 blev hun udpeget som gruppenæstformand for Konservative.

Tidligere på ugen overtog hun posten som gruppeformand efter Mai Mercado.

Hun er samlevende i Horsens med lærer Carsten Andersen.


Kilde: ft.dk

"Jeg har brugt et år på at evaluere valgkampen sammen med alle mulige andre i partiet," siger Mona Juul og fortsætter:

"Det er ikke sådan, at et dårligt valg betyder, at politikken ændrer sig voldsomt. Men nogle gange rammer man den mere rent i forhold til at kommunikere, end man gør andre gange. Og her er der plads til forbedringer."

Hvad mener du med, at I ikke ramte den helt rent i valgkampen?

"Når der er alt muligt andet, der fylder, så er det svært at trænge igennem med de politiske budskaber. Det skal vi gøre bedre fremadrettet," siger hun med henvisning til Ekstra Bladets afdækning af Søren Pape Poulsens nu tidligere ægtefælles lemfældige omgang med sandheden i en række kulørte sager.

Det er ikke nyt for nogen i gruppen, at hvis den post blev ledig, så ville jeg gerne påtage mig ansvaret

Mona Juul (K)
Gruppeformand

"Pissefrustrerende"

En række konservative profiler – for eksempel Connie Hedegaard – har sagt, det var "tonedøvt" at gå til valg på en meget liberal, økonomisk politik i en tid med høj inflation. Har hun ikke ret i det?

"Det var ikke kun det, vi gik til valg på. Jeg var ude med blandt andet et stort klimaudspil, men det var der bare ingen, der opdagede. Det var et kæmpe problem, at det kun var vores skatteudspil, der fik al opmærksomheden. Og så fik vi ikke sagt det tydeligt nok, at vi ville afskaffe topskatten over mange år og ikke i morgen."

"Så ja, det var pissefrustrerende at gå rundt i en valgkamp, hvor ingen gad at høre om vores politik," tilføjer Mona Juul.

Samtidig mener hun ikke, at partiet var ordentligt rustet til den hårde kritik, skatteudspillet blev mødt med fra især Socialdemokratiet.

"Mette Frederiksen stod og sagde, at vi ville fyre 40.000 medarbejdere. Det er ikke sandt, men det kom vi ikke ordentligt igennem med," siger Mona Juul. 

Læs også

Jeg bakker min formand op

Vi er mere end et år inde i valgperioden. I mellemtiden er Venstre gået voldsomt tilbage. Men det har I overhovedet ikke lukreret på. Hvorfor?

"Faktisk er det en sensation, at vi ikke er gået mere tilbage efter valget. Når først en spiral er så massiv, som den var, så er det hele meget selvforstærkende," siger hun og fortsætter:

"Nu koncentrerer vi os om at få vores politik ud over disken og være værdige borgerlige stemmer, der arbejder. Og så kommer det til at flytte sig igen."

I sit afskedsinterview i Berlingske siger Mai Mercado, at partiet er "på vej til at være, der hvor det skal være". Mener du, I er hvor I skal være?

"Ikke i meningsmålingerne. Men politisk er vi der, hvor vi helt klart skal arbejde videre med de spor, vi har lagt. Og det skal selvfølgelig være noget, der også udmønter sig i meningsmålingerne. Men vi er nødt til at være tålmodige".

Hvad er det for nogle politiske områder, I skal ud og markere jer på, så I kan vende skuden?

"Det kan jeg ikke svare på nu og her. Vi er allerede kommet med nogle udspil, og det kommer vi til at fortsætte med. Vores retning vil blive tydeligere og tydeligere hen ad vejen".

Og du er sikker på, at I har den rette leder i Søren Pape Poulsen?

"Ja, det har vi. Jeg bakker min formand op."

Har du et bud på en borgerlig statsministerkandidat?

"Det har jeg ingen mening om," afslutter Mona Juul.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00