Partier om Foghs rejse til Taiwan: Det skader ikke Danmarks forhold til Kina

Folketinget kan ikke tage på officielt besøg til Taiwan, fordi det vil sende et forkert signal til Kina, lyder det fra udenrigsordførere. Men de synes ikke, det er provokerende, at den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er rejst dertil. 

Anders Fogh Rasmussen ankom tirsdag til Taiwan. I løbet af ugen skal han blandt andet besøge landets politiske spidser. Han er den første tidligere generalsekretær i Nato, som besøger Taiwans hovedstad Taipei. 
Anders Fogh Rasmussen ankom tirsdag til Taiwan. I løbet af ugen skal han blandt andet besøge landets politiske spidser. Han er den første tidligere generalsekretær i Nato, som besøger Taiwans hovedstad Taipei. Foto: Taiwan Presidential Office/Reuters/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Anders Fogh Rasmussen repræsenterer hverken Danmark eller Nato. Derfor er der intet i vejen med, at den tidligere danske statsminister og Nato generalsekretær i denne uge besøger Taiwan, der siden sommer har haft en øget anspændt relation til Kina.  

Sådan lyder det samstemmende fra både Venstre, Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative og Enhedslisten, der ikke mener, det er en sag, som Folketingets medlemmer bør blande sig i.  

"Anders Fogh Rasmussen rejser ikke som repræsentant for Danmark men som privatperson. Han er i sin gode ret til selv at beslutte, hvor han rejser hen," siger Socialdemokratiets udenrigsordfører Jesper Petersen.  

Det er en meget delikat balancegang, når vi har med Kina at gøre. Danmark er et lille land.

Karsten Hønge
Udenrigsordfører, SF

Opbakningen kommer, efter Fogh har fået kritik med på vejen fra blandt andre den tidligere udenrigsminister og formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft. Han er bekymret for, at Foghs besøg kan bidrage til at gøre den betændte situation mellem Kina og Taiwan endnu mere betændt.  

Men den holdning deler udenrigsordførerne ikke.  

"Der vil selvfølgelig være større pressebevågenhed, fordi han er den person, han er. Men han repræsenterer ikke Danmark, kun sin organisation, som er privat. Derfor har jeg ikke nogen holdning til det. Ligesom jeg ikke har en holdning til, hvis generalsekretæren i Røde Kors tager til Taiwan," siger udenrigsordfører og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, Michael Aastrup Jensen (V).  

Således lægger ordførerne sig i tråd med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) udtalelser, da han blev bekendt med tidligere statsminister og Nato-generalsekretærs planlagte besøg til Taiwan. 

"Sådanne besøg ændrer ikke på, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik," lød det fra Lars Løkke Rasmussen, som understregede, at Danmarks et-Kina-politik ligger fast. 

Danmark har i mange år ført en såkaldte et-Kina-politik, hvilket betyder, at Danmark kun diplomatisk anerkender Kina som uafhængigt land, men ikke Taiwan. 

"Foghs rejse indebærer ikke nogen officiel anerkendelse af Taiwan eller ændring i den danske et-Kina-politik," siger Radikales udenrigsordfører Christian Friis Bach.  

"Det kan puste til ilden"

Anders Fogh Rasmussen følger i den amerikanske politiker og daværende formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosis, fodspor. Hun besøgte Taiwan i august.

Dengang sendte Kina et klart signal til USA og andre lande - med affyret missiler og invasionstrusler - om, at politiske besøg i Taiwan ikke vil blive tolereret.  

Det vil heller ikke komme på tale, at det danske Folketing vil sende en officiel delegation til Taiwan, lyder det fra flere af udenrigsordførerne.  

"Vi er nødsaget til at balancere. Hvis en officiel folketingsdelegation rejste til Taiwan, ville det blive set af Kina - som minimum - indirekte anerkendelse af Taiwan som land. Det vil være i modstrid med den et-Kina-politik, som et stort flertal af Folketinget støtter op om," mener Michael Aastrup Jensen.  

Læs også

Det samme siger Enhedslistens udenrigsordfører Trine Mach, der heller ikke ser "værdien af", at Folketinget skal sende en officiel delegation til Taiwan.  

"Det, vil jeg ikke mene, er i sync med Danmarks et-Kina-politik. Der er heller ikke nogen grund til at puste til nogen ild. Det har vi eller verden ikke nogen interesse i,” uddyber hun. 

Radikale er dog ikke lige så afvisende overfor tanken om et officielt besøg i Taiwan. Men det vil kræve grundigt forarbejde, siger Christian Friis Bach: 

”Jeg er ikke principielt modstander af, at en officiel rejsedelegation fra Folketinget kan finde sted. Men det skulle grundigt drøftes i udenrigsudvalget, og det ville selvfølgelig kræve en respektfuld dialog med det kinesiske styrer,” siger den radikale udenrigsordfører. 

Folketingsmedlemmer må rejse  

Men folketingsmedlemmer har selvfølgelig ret til at rejse til Taiwan i andre sammenhænge end i regi af Folketinget. Det mener både Venstre, Enhedslisten og SF. 

"Folketingspolitikere kan godt rejse, når det er relevant, men der skal være en seriøs, faglig og saglig grund til det. Vi må ikke rejse for at provokere Kina," siger udenrigsordfører Karsten Hønge (SF) og uddyber.  

"Det er en meget delikat balancegang, når vi har med Kina at gøre. Danmark er et lille land, og SF støtter et-Kina-politikken, men vi skal omvendt også kunne samarbejde med Taiwan på de områder, det giver mening for eksempel sundhed." 

Der var sidst tale om en tur til Taiwan blandt en række folketingspolitikere i august efter Nancy Pelosis besøg i august. Turen skulle formelt arrangeres af Danske Parlamentarikeres Taiwan-forening, en venskabsforening i Folketinget, men blev aldrig til noget. 

På en venskabsforeningstur til Taiwan repræsenterer folketingsmedlemmer således ikke regeringen eller Folketinget, og derfor er det i orden, mener ordførerne. 

Socialdemokratiet ønsker ikke at forholde sig til, hvilke scenarier der skal være gældende, før det er i orden, at folketingsmedlemmer rejser til Taiwan, men konstaterer, at folketingspolitikere har været afsted, og det kan ske igen.  

”Jeg ønsker ikke at gå ind i forskellige rejseformer, der ikke er på blokken. Det centrale er, at vores holdning er den sammen som hidtil: Danmark støtter et-Kina-politikken, og det skal ikke kunne misforstås,” siger Jesper Petersen.  

Altinget har også været i kontakt med Danmarksdemokraterne, som ikke har nogen kommentarer til Anders Fogh Rasmussens rejse til Taiwan eller Danmarks et-Kina-politik.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00