Anders Fogh Rasmussen forud for historisk besøg i Taiwan: "Det er en mulighed for at vise min støtte"

Onsdag rejser Anders Fogh Rasmussen til Taiwan for at mødes med ledende taiwanske politikere. Det er første gang, at en tidligere Nato-generalsekretær besøger landet.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

For første gang nogensinde rejser en tidligere Nato-generalsekretær nu til Taiwan for at mødes med landets politikere.

Fra onsdag til fredag vil Anders Fogh Rasmussen nemlig være på besøg i landet som formand for fonden Alliance of Democracies, der har til formål at fremme demokrati verden over.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Under sin rejse vil Anders Fogh Rasmussen blandt andet mødes med Taiwans præsident, vice-præsident og udenrigsministeren, og et centralt tema for turen bliver blandt andet den stigende militære trussel fra Kina, beretter Tapei Times.

"Jeg er glad for at være blevet inviteret til at besøge Taiwan som formand for Alliance of Democracies. Det er en mulighed for at vise min støtte til Taiwan og deres evne til at vælge deres egen fremtid frit, fredfyldt og selvstændigt," udtaler Anders Fogh Rasmussen i pressemeddelelsen.

Anders Fogh Rasmussen sidste besøg til Taiwan var i 1994 som medlem af Folketinget, og han fremhæver landets udvikling som demokrati over de seneste 30 år.

"Taiwans demokratiske udvikling er imponerende under alle omstændigheder. At det er sket samtidig med, at man har modtaget daglige trusler og provokationer fra en bevæbnet nabo, gør det især bemærkelsesværdigt."

"Taiwan må ikke blive et nyt Ukraine"

Den tidligere Nato-generalsekretærs besøg kan potentielt ende med at komplicere det danske forhold til Kina.

Tidligere har det nemlig vakt røre, når vestlige politikere har besøgt det østasiatiske ørige. For Kina anser Taiwan for at være en kinesisk provins og har tidligere udtalt, at man vil angribe, hvis Taiwan erklærer sig uafhængig.

Senest gik det voldsomt for sig i august 2022, da Nancy Pelosi, som er formand for Repræsentanternes Hus, besøgte hovedstaden i Taiwan på trods af kinesiske trusler.

Kina reagerede ved at true med militær intervention og "alvorlige konsekvenser", og i den forbindelse udtalte Anders Fogh Rasmussen, at "Taiwan ikke må blive et nyt Ukraine".

Læs også

Besøg ændrer ikke på Danmarks officielle politik

Efter Anders Fogh Rasmussens rejse til Taiwan blev offentliggjort, har også Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen reageret på besøget, og han slår fast, at det ikke forandrer Danmarks officielle politik.

"Sådanne besøg ændrer ikke på, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik," udtaler Lars Løkke Rasmussen til Altinget, som fortsætter:

"Danmark har et godt handelssamarbejde med Taiwan samtidig med, at vores et-Kina-politik ligger fast."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00