Partier om nye oplysninger i våbensag: Det kunne have ændret vores beslutning

Milliarder af danske skattekroner til nye artillerikanoner skulle måske slet ikke være endt hos den omstridte israelske våbenfabrikant Elbit Systems. Sådan lyder det fra en række partier, der føler sig vildledt, efter nye oplysninger sætter spørgsmålstegn ved endnu en forklaring fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Hvis Radikale havde vidst, at Forsvaret ikke havde spurgt de andre våbenproducenter, havde partiet "helt sikkert ikke sagt ja til at købe det israelske artilleri", siger politisk leder Martin Lidegaard (R).
Hvis Radikale havde vidst, at Forsvaret ikke havde spurgt de andre våbenproducenter, havde partiet "helt sikkert ikke sagt ja til at købe det israelske artilleri", siger politisk leder Martin Lidegaard (R).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Det ligner vildledning af Folketinget.

Og hvis vi havde fået korrekte oplysninger fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Forsvarsministeriet, var den omstridte israelske våbenfabrikant, Elbit Systems, måske slet ikke løbet med en kontrakt for milliarder af danske skattekroner. 

Så kontant kan meldingerne fra en række partier i Folketinget opsummeres, efter at Altinget kan afsløre, at franske Nexter Systems tilbage i januar slet ikke var blevet kontaktet af Forsvaret for at give et tilbud på nye artillerikanoner, som medlemmerne af forsvarsforligskredsen ellers var blevet oplyst.  

Vi gav vores tilsagn til det her indkøb baseret på den forståelse, at det reelt var den eneste mulighed, der var.

Martin Lidegaard
Politisk leder og forsvarsordfører (R)
Ifølge partileder og forsvarsordfører Martin Lidegaard havde Radikale "helt sikkert ikke sagt ja til at købe det israelske artilleri", hvis man havde vidst, at Forsvaret ikke havde spurgt de andre våbenproducenter.

"Vi gav vores tilsagn til det her indkøb baseret på den forståelse, at det reelt var den eneste mulighed, der var. Israelerne var de eneste, der kunne levere inden for den påkrævede tidshorisont til en fornuftig pris."

"Hvis den forudsætning smuldrer, så har vi givet et tilsagn på et forkert grundlag," siger han. 

"Oplysningerne fra Nexter kunne jo potentielt godt have ændret vores anbefaling. Men vi fik så aldrig opdaterede oplysninger fra Nexter i forbindelse med genanskaffelsen, og derfor ved vi ikke, om det ville have været tilfældet," siger Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach. 

Martin Lidegaard opfordrer desuden ministeriet til at tage de nye oplysninger med i den redegørelse, som fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har bestilt, efter at Altinget torsdag 25. maj kunne dokumentere, at forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen, der blev sygemeldt i februar, havde tilbageholdt den reelle deadline for artilleri-tilbuddet fra den israelske vinder.

Læs også

To gange med vildledning 

Radikale og SF har tidligere blokeret for køb fra Elbit Systems, der er sortlistet af pensionsselskaber og banker over hele verden, blandt andet fordi det israelske firma producerer og leverer ammunition og udstyr, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza. 

I dag siger SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, at Folketinget "ikke har fået retvisende informationer": 

"Hverken i Finansudvalget, i forhold til hvorfor det var nødvendigt med en hastebehandling. Eller i forsvarsforligskredsen, i forhold til om de havde været i dialog med andre leverandører end Elbit, hvornår de har været det, og på hvilke præmisser,” siger hun.

"Det rokker ved hele præmissen for, hvorfor vi valgte det system, som vi valgte. Det er kritisabelt. Det er simpelthen manipulation."

På baggrund af de nye oplysninger mener også Konservatives Rasmus Jarlov, det havde været "en fornuftig ting at overveje alternativer":

"Det fik vi så ikke mulighed for, fordi det skulle hastes igennem på den her måde. Det kan godt have haft betydning for udfaldet, selvom jeg jo selvfølgelig ikke kan spå om det. Men der er en meget alvorlig sag."

"Vi må høre, hvad Forsvarsministeriet har at sige til sit forsvar. Men jeg har ikke lige fantasi til at forestille mig, hvordan det skulle kunne hænge sammen, at vi får at vide, at der er indhentet tilbud, og Nexter så siger, det ikke passer," fortsætter han. 

"Vi må afvente redegørelsen, inden vi fælder endelig dom. Men som det står lige nu, ser det godt nok dårligt ud." 

Læs også

Har selv et ansvar 

Rasmus Jarlov medgiver, at der også "ligger et stort ansvar hos Folketinget", som ifølge ham "jo bare kunne sige nej til den hasteproces". 

"Det burde vi have gjort dengang," siger han og fortsætter: 

"Men det er klart, at det og ene og alene er forsvarsministeren og Forsvarsministeriets ansvar, at vi har fået forkerte oplysninger."

I en mail til Altinget skriver fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at han "har bedt om en redegørelse vedrørende forløbet og tilblivelsen af aktstykkerne for anskaffelsen af PULS raketkastere og ATMOS artillerisystem og behovet for en hastebehandling i Finansudvalget".  

"Indtil redegørelsen er klar, har jeg ikke yderligere kommentarer til sagen."

Læs også

Troels Lund i samråd 

SF og Liberal Alliance vil på baggrund af de nye oplysninger nu kalde fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i hastesamråd. 

"Vi vil bede ministeren redegøre for, om det er korrekt, at man egentlig ikke var i dialog med alternative leverandører," siger SF-ordføreren. 

Partierne vil desuden bede ministeren redegøre for, om det er korrekt, at Nexter blev kontaktet adskillige måneder tidligere og om indkøb af et andet antal pjecer end det, som fremgår af notitsen. 

"Vi vil gerne have svar på, om hvorvidt regeringen mener, at det er en forsvarlig måde at indhente tilbud på, og giver et retvisende billede af, hvad de producenter rent faktisk er villige til at levere og til hvilken pris," siger Anne Valentina Berthelsen.

Læs også

Fakta

Sagen kort 

19. januar besluttede SVM-regeringen at donere Forsvarets 19 spritnye CAESAR-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine. Derfor opstod der et behov for at hasteanskaffe en erstatning. 

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev der derfor indhentet tre forskellige tilbud. Et fra israelske Elbit Systems, et fra franske Nexter Systems og et fra koreanske Hanwha. Men Altinget har nu afsløret, at Nexter slet ikke blev kontaktet, som FMI og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ellers fortalte forsvarsforligskredsen. 

Allerede tilbage i 2015 blokerede Radikale Venstre og SF for, at Forsvaret købte artillerikanoner fra Elbit Systems, der er sortlistet af pensionsselskaber og investorer over hele verden, blandt andet fordi de producerer ammunition og udstyr, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza.  

Denne gang endte Danmark imidlertid med at købe både et ATMOS-artillerisystem og raketkastersystemet PULS fra Elbit Systems. 

Det skete, som Altinget i februar kunne afdække, efter et ekstraordinært forløb, hvor Finansudvalget kun fik ganske få timer til at tage stilling til våbenindkøbet. Det fik hård kritik fra flere ordførere, der kaldte sagen for "fuldstændig uacceptabel" og "grotesk".  

Efterfølgende beklagede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen forløbet i et brev til Finansudvalget. 

26. maj kunne Altinget afsløre, at tidsfristen fra israelerne reelt slet ikke var så kort, som partierne fik at vide. Det fik flere partier til at beskylde Jakob Ellemann-Jensen for vildledning. Juraprofessor Jens Elo Rytter vurderede i den forbindelse, at Ellemann kan have brudt loven, hvis han ikke har givet retvisende oplysninger til Folketinget.  

Der er nu indkaldt til flere samråd i sagen, og den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, har sat gang i en redegørelse af hele forløbet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00