Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Gælder der andre regler på fagbevægelsens hovedkontor end ude på arbejdspladserne?

Det helt store spørgsmål i sagen om Lizette Risgaards krænkelser af unge mænd er: Hvorfor gjorde de, der kendte til hendes opførsel, ikke noget?

Hvordan vil man overbevise unge mennesker om, at de skal melde sig ind i en fagforening, hvis Lizette Risgaard får lov til at fortsætte, spørger Poul Madsen.
Hvordan vil man overbevise unge mennesker om, at de skal melde sig ind i en fagforening, hvis Lizette Risgaard får lov til at fortsætte, spørger Poul Madsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har i måneder, ja år, tilsyneladende været en offentlig hemmelighed i fagbevægelsen, at Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) forbundskvinde, Lizette Risgaard, mildest talt har opført sig grænseoverskridende i en række tilfælde med upassende berøringer af unge mænd.

Jeg har også selv hørt historien for lang tid siden, og flere medier har forsøgt at få de unge mænd til at stå frem, men først nu har de været parate til at fortælle deres historier.

Ekstra Bladet og Berlingske dokumenterer ti tilfælde.

En af dem en 26-årig aktiv i ungdomsfagbevægelsen, som fortæller:

”Hun flyttede hånden ned på min røv og holdt den der i et vers eller to, mens vi stod og sang."

Blandt kammerater holder man åbenbart hånden over hinanden.  

Poul Madsen

Vi befinder os til valgfest på Arbejdermuseet i 2019, de røde faner hænger fra loftet, og fra scenen er den unge mand sammen med Lizette og andre i gang med at synge for på Lizettes yndlingssang ’Kæden’. Hvor Lizettes hånd er, er der ingen, der kan se nede i salen.

Men hvordan kan nogen her i 2023 være i tvivl om, hvorvidt det her er over grænsen?  

Men der er tvivl. Det her foregår nemlig i fagbevægelsen og her er spillereglerne langt mere uklare.

Metoo er tilsyneladende noget, man har et teoretisk forhold til. Blandt kammerater holder man åbenbart hånden over hinanden.

Og det er efter min mening lige nøjagtig denne histories hovedpointe. Det er naturligvis slemt nok, at den magtfulde Lizette Risgaard har været grænseoverskridende overfor mindst ti yngre mænd og dermed udsatte ansatte.

Men langt flere end ti har vidst, hvordan Lizette opførte sig ved festlige lejligheder. Men det holdt man internt og gjorde ikke noget ved.

Udadtil var Lizette Risgaard højlydt tilhænger af Metoo, indadtil ragede hun i alles påsyn videre på de unge mænd.

Hvordan vil man overbevise unge mennesker om, at de skal melde sig ind i en fagforening, hvis Lizette Risgaard får lov til at fortsætte?

Poul Madsen

FH fik også lavet en whistleblower-ordning. Det hed sig, den var, som den skal være, anonym, men det viste sig ikke at være tilfældet. En af de unge mænd skrev anonymt om en krænkelse og blev opsøgt i kantinen af en tillidsmand kort efter. Nogen havde åbenbart adgang til at fjerne anonymiteten. Det er en skandale helt for sig selv.

Men det helt store spørgsmål er stadig: Hvorfor gjorde de, der kendte til Lizette Risgaards opførsel, ikke noget? Næstformand i FH Nanna Højlund bekræfter overfor Ekstra Bladet og Berlingske, at hun har været orienteret om en mulig upassende opførsel.

Hvorfor skete der ikke mere?

Lizette Risgaard beklager i et Facebook-opslag i torsdag aften og siger undskyld. Et klassisk kommunikationsmæssigt forsøg på damage control på det tidspunkt, hvor det står klart for hende, at historien nu breaker om ganske få timer.

Læs også

Frank Jensen forsøgte som overborgmester det samme. Han fik endda partiforeningerne i København med på, at han kunne forsætte, efter det blandt andet var dokumenteret, at han havde slikket Anette Heick i øret under et festfyrværkeri for åbningen af Øresundsbroen. Siden var der dog åbenbart nogen, der viskede de stolte socialdemokrater i øret, at Franks handlinger ikke var til en fortsættelse.

I disse timer diskuterer fagbevægelsen konsekvenserne for Lizette Risgaard.

Hvad er der at tale om?

Det, Lizette Risgaard har foretaget sig, er ”selve definitionen på seksuel chikane i arbejdsmiljøloven”, som ledelseskonsulent og forsker i krænkelser Mille Mortensen siger til Berlingske: ”Mændene har ikke haft lyst til at blive berørt på den måde, som de er blevet det, og berøringerne er af seksuel karakter. Seksuel chikane er grænseoverskridende og ulovligt.”

... eller gælder der andre regler for fagbevægelsens hovedkontor, end dem der gælder ude på de arbejdspladser, hvor fagbevægelsen siger, de kæmper imod seksuel chikane?

Det her er et definerende øjeblik for den danske fagbevægelse. Hvordan vil man overbevise unge mennesker om, at de skal melde sig ind i en fagforening, hvis Lizette Risgaard får lov til at fortsætte? Og uret tikker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

0:000:00