Regeringen indleder lynforhandlinger og advarer mod hastværk

HJÆLP: Regeringen indleder lynforhandlinger om justeringer af corona-hjælpepakker, men advarer mod hastværk. Venstre frygter, at der bliver gjort for lidt for langsomt, og De Radikale vil lægge langsigtede planer.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Regeringen indledte torsdag forhandlinger med i første omgang alle Folketingets partier for at give de hjælpepakker, som er sat i søen de seneste fire uger, et serviceeftersyn og se på, om de skal justeres. Med til de første sættemøder over videolink torsdag eftermiddag havde finansminister Nicolai Wammen (S) tre scenarier for, hvordan dansk økonomi kan risikere at udvikle sig i år og næste år som følge af coronakrisen.

"I alle tre scenarier står vi over for et hårdt slag for dansk økonomi. Andet kvartal 2020 står til at blive et af de sorteste kapitler i dansk økonomisk historie," sagde Nicolai Wammen på et pressemøde torsdag formiddag forud forhandlingerne og fortsatte:

"Hvilke af de tre scenarier vi ender med, ved ingen endnu. Og det kan også vise sig, at situationen udvikler sig i en sådan grad, at de tre scenarier alle tre er for optimistiske. Men vi er nødt til at tage udgangspunkt i, at her er vi på ubetrådt land. Men det her er vores bedste bud på nuværende tidspunkt."

Scenarierne forudsiger fald i bruttonationalproduktet (BNP) i år på mellem tre og seks procent. Til sammenligning var faldet på 4,9 procent i 2009, da finanskrisen var på sit højeste. Desuden forudsiger de en stigning i antallet af ledige på mellem 26.000 og 43.000 personer i år, mens den offentlige saldo kan udvise et minus på mellem fem og syv procent af BNP.

Vi har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke går i gang med at forhandle grøn genstart og vækstpakker.

Sofie Carsten Nielsen
Politisk ordfører, MF, Radikale

Varig virkning
I Venstre frygter man, at det ender med det mest alvorlige scenarie med en begrænset og langsommelig genopretning af økonomien.

"Vi tror, denne her krise bliver dyb og kan blive endnu dybere, hvis ikke vi handler hurtigt. Derfor kan det ikke nytte noget, at man kommer med for lidt, og at det går for langsomt. Hvis vi ikke håndterer krisen med den største alvor og bruger de midler, der skal til, så kommer vi bare til at forlænge krisen. Så kan der komme en varig virkning, som bliver super skadelig for det danske samfund," understreger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen. 

Hvis vi ikke håndterer krisen med den største alvor og bruger de midler, der skal til, så kommer vi bare til at forlænge krisen.

Troels Lund Poulsen
Finansordfører, MF, Venstre

Forhastede beslutninger
Nicolai Wammen advarer dog mod hastværk.

"Vi står over for, hvad der meget vel kan være en af de største økonomiske og politiske udfordringer nogensinde. Derfor er tiden ikke til, at man bare skyder fra hoften eller tager forhastede beslutninger," understreger Nicolai Wammen.

Han er dog parat til at se på omtrent alt, hvad partier og interesseorganisationer måtte have af idéer og forslag til justeringer.

"Der er allerede kommet mange gode forslag til, hvordan vi kan få økonomien op i gear igen. Det er vi glade for. Vi lytter til alle og afviser ingen," siger Nicolai Wammen, der forventer at have afsluttet forhandlingerne i starten af næste uge.

Flere erhvervsorganisationer har slået på tromme for, at varigheden af hjælpepakkerne forlænges med en måned. Et forslag regeringen ser positivt på.

To faser
Regeringen forestiller sig, at genopretningen af dansk økonomi kommer til at foregå i to faser.

"For det første en fase, hvor man holder hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, mens de sundhedsmæssige restriktioner står på. Det er den fase, vi befinder os i nu," pointerer Nicolai Wammen og fortsætter:

"Anden fase, når det gælder økonomien, er den egentlige økonomiske genopretning, der skal sætte gang i hjulene i Danmark, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at vi åbner samfundet igen."

En retning og en plan
De Radikale vil gerne være med til at justere corona-hjælpepakkerne til dansk erhvervsliv. Men partiet vil også allerede nu forhandle om den langsigtede genopretning af dansk økonomi. Det, regeringen kalder fase to.

"Vi har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke går i gang med at forhandle grøn genstart og vækstpakker. Lige nu skal vi rigtig nok udvide hjælpepakker og holde øje med smittekurver. Men vores erfaring er bare, at det tager tid med sådan nogle vækstpakker. Både at få dem forhandlet på plads og at få dem i gang," siger De Radikales finansordfører og politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

"Virksomhederne og lønmodtagerne skal også gerne kunne se, at der er en retning og en plan. Der er nogle, der tager hånd om, at der kommer til at ske noget, efter at vi åbner samfundet op. Det at kunne se frem mod, at der kommer hjælp, er også et vigtigt signal," understreger Sofie Carsten Nielsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00