Regeringen lander bred aftale om energiparker på land: ”Vi baner vejen for grønne kraftcentre”

Ny bred aftale om energiparker skruer op for nabostøtten, ned for naturhensyn og giver staten mulighed for at overtage kommuners myndighedsbetjening. Men det er stadig ikke nok til at nå målene om firedobling af grøn energi, lyder det fra energibranchen. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Regeringen har indgået en aftale med SF, Konservative, Enhedslisten, Radikale og Alternativet, der skal sætte fart på udbygningen af større energiparker på land.

Aftalen skal gøre det nemmere at opstille vindmøller, solceller og power-to-x-anlæg ved at lempe naturregler, give staten mulighed for at overtage myndighedsbetjeningen og give naboer 5.000 kroner ekstra i kompensation sammenlignet med i dag.

Vi baner vejen for grønne kraftcentre, der kan skabe lokal udvikling og vækst.

Lars Aagaard (M)
Klimaminister

Det skal alt sammen hjælpe til med at bringe større, sammenhængende arealer i spil til energiparker og nå målet om at firedoble strømproduktionen fra sol og vind inden 2030.

Det skal være en ”vindersag at få en energipark”, lyder det fra klima- og energiminister Lars Aagaard (M):

”Vi baner vejen for grønne kraftcentre, der kan skabe lokal udvikling og vækst. Det skal ske samtidig med, at naboer og lokalsamfund får mere ud af gevinsterne ved vedvarende energi.”

Selve antallet og udpegningen af arealerne, hvor energiparkerne skal ligge, venter stadig, men regeringen er kommet med et bud på 32 energiparker, som der nu arbejdes videre med. Efter planen skal der gives grønt lys til de første energiparker i foråret, men inden skal en ny lov først vedtages.

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Hos energibranchen roser man, at der er blevet lavet en aftale, men slår samtidig fast, at den ikke får Danmark i mål med at firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land.

”Vi har gang på gang set sager, som tydeligt viser, at vores system ikke passer til det tempo, klimakampen kræver. Derfor bør politikerne fortsat arbejde på at fjerne barrierer for grøn energi, sikre hurtigere sagsbehandling og stoppe med at gøre det dyrere at opstille vindmøller og solceller,” siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark i en kommentar.

0:000:00